Zoeken in deze blog

woensdag 31 augustus 2016

Gamba's in knoflook

Nodig:
12 gamba's
4 tenen knoflook in dunne plakjes
1/4 uitje fijn gehakt
1 el peterselie
1/2 rode peper in ringetjes
1/2 el zeezout
Zwarte peper grof gemalen
1 dl olijfolie
1 el roomboter
1 of meer schaaltjes waar de gamba's naast elkaar kunnen liggen garen.



Bereiding:
Verhit de oven voor op 225 graden.
Verhit in een schaal de olie met de roomboter in de oven tot het vet begint te pruttelen.
Roer dan Gamba's, de kruiden en specerijen er doorheen. Verspreid alles goed over de schaal.

Laat de garnalen 10 tot 15 minuten in de hete oven bakken in de olie.

Een lekker tapasgerecht. Met stokbrood.

Voor de diehards zal het duidelijk zijn. Zuig ook de vellen en schillen van de gamba's schoon voor je ze weggooit. De saus smaakt heerlijk. En als je een echte liefhebber bent koop je gamba's waar de kop nog aan zit! De gamba's bereid je dan in z'n geheel in de olie en knoflook. de kop zuig je leeg evenals de velletjes en ja, zelfs de pootjes.

Spaghetti met gebakken gamba's

Nodig:
400 gr gamba's gepeld.
1 pak spaghetti of verse spaghetti uit de koeling.
150 gr spinazie gewassen.
roomboter
1 teen Knoflook
peper
zout

Bereiding:
Kook de pasta beetgaar en giet deze af
Verhit wat boter.
bak een paar seconden de knoflook.
Bak hierin de gamba's 3 of 4 minuten.
Maak af met peper en zout.
Haal de garnalen met een schuimspaan uit de pan. Laat de rest van de jus in de pan.
Voeg de spinazie in de nog warme jus.
Voeg de pasta toe aan de spinazie en schep alles op laag vuur door elkaar.

Dien de pasta op en schep er de gebakken garnalen overheen.

Natuurlijk kan er een sausje overheen. Een saus van garnalen met Kastanjechampignons en bieslook in dit geval.

Het recept voor de garnalen-kastanjechampignonsaus vind je hier

Garnalensaus met Kastanjechampignons en bieslook

Nodig:
150 gr roze garnalen
1 teen knoflook geperst
1/2 rode ui gesnipperd
1 el bieslook klein gehakt
1 el peterselie klein gehakt
1 bekertje Crème Fraïche
1/2 el tomatenpuree
125 gr Kastanjechampignons gevierendeeld
1 stuk rode puntpaprika klein gesneden
1/2 rode peper in ringetjes gesneden
1 tl karwijzaad geroosterd
1 tl zw peper
1/2 el paprikapoeder mild
1 dl droge witte wijn
3 el olijfolie
1 maggi Bouillonblokje

Bereiding:
Verhit de olie, voeg er evt een klontje roomboter aan toe.
Fruit de ui en de knoflook.
Voeg de champignons toe.
Voeg de paprika, rode peper, tomaat, karwijzaad en paprikapoeder toe.
Even bakken.
Voeg de garnalen toe.
Voeg de witte wijn toe. laat deze even reduceren (inkoken).
Voeg de peterselie en bieslook toe.
Voeg de Crème Fraïche toe. Goed mengen.
Afmaken met zwarte peper en een bouillonblokje of wat zout.

Goed voor over de pasta of bij een visgerecht.

zaterdag 27 augustus 2016

Kruidenboter

100 gr roomboter op kamertemperatuur.
2 tenen knoflook fijn gewreven
1 tl zeezout gemalen
1 vingerkootje rode peper fijn gehakt
1/2 el peterselie fijn gehakt
1 tl zwarte peper grof gemalen

Alles mengen.
In de koelkast laten opstijven.
Grotere partijen Eventueel in porties invriezen en naar behoefte ontdooien.

Bij stokbrood, toast, Turks brood of om mee te bakken.

Rub voor kippenvlerkjes

Voor ca. 750 gr. Kippenvlerkjes.

Gereed voor een houtvuurtje
Nodig:
1 el paprikaPoeder mild
1 tl zwarte peper
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl uipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl zeezout gemalen
3 el olie
3 tl suiker

Alles mengen.
De kippenvlerkjes ermee inwrijven.
Een uurtje, maar bij voorkeur langer, laten inwerken.
Op een bbq-vuurtje langzaam gaar roosteren.