Zoeken in deze blog

dinsdag 12 juli 2016

Varkenshaas met gestoofde pompoen

Pompoen en varkenshaas, hier met Turkse rijst geserveerd
Nodig:
1 varkenshaas, gezouten en gepeperd
Een klein uitje gesnipperd

750 gr verse pompoen, in blokken gesneden, zaden verwijderd.
1 ui klein gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
1 tomaat klein gehakt.
roomboter

Bereiding:
Braad de varkenshaas rondom aan tot ie begint te bruinen.
Temper het vuur, plaats een deksel op de pan en laat het vlees in ca. 8 minuten op matig vuur gaarsudderen tot het rosé van binnen is. Als je erop drukt moet aanvoelen alsof je op de muis van je hand drukt. Dan is het gaar.
Leg het vlees omwikkeld met aluminiumfolie een minuut of 5 opzij voordat je het in mooie dikke plakken snijdt.

Verhit wat boter in een stoof pan.
Fruit ui en knoflook.
Voeg de tomaat toe en bak alles een paar minuten op matig vuur.
Voeg de pompoen toe.
Schep alles goed om.
Voeg een klein beetje water toe. Het dient slechts om de pompoen te helpen garen. Maak er dus geen soep of saus van.
Gaar de pompoen met een deksel op de pan. Prik af en toe in de pompoen. Als deze zo zacht als een gekookte wortel is is de groente klaar.

Serveer met de varkenshaas en eventueel witte rijst, aardappel of Turkse rijst.

Gamba's in knoflookolie

Nodig:
500 gr gamba's gepeld en schoongemaakt.
1 rode Spaanse peper in plakken.
1 banaansjalot gesneden
6 tenen knoflook geperst.
1 handje peterselie fijn gehakt.
4 hele gedroogde chilipepertjes
4 tl zeezout
Grof gemalen zwarte peper.
1 dl olijfolie

Bereiding:
Doe de olie in een ovenvaste tapasschaal of verdeel de olie over meerdere schaaltjes.
Verhit de olie voor in de oven op 200 graden.
Voeg de knoflook toe en laat dit een minuut in de oven bakken.
Meng de rest van de ingrediënten en verdeel deze over de schaaltjes.
Onder een keer omscheppen in 15 of 20 minuten garen in de oven.

Serveren met stokbrood of Turks brood.

Goulash Makkelijk Koken

Nodig:
500 gr riblappen in grote dobbelstenen gesneden
2 grote uien, deels gesnipperd en deels grof gesneden.
5 tenen knoflook geperst
1 rode puntpaprika grof gesneden
1 el paprikapuree
1 klein blikje tomatenpuree
2 tomaten grof gesneden
2 tl karwijzaadjes
3 el bloem
0,5 - 0,7 ltr runderbouillon
1 dl rode wijn.
3 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
3 tl uipoeder
3 tl knoflookpoeder
4 takjes selderie grof gesneden
3 blaadjes laurier
2 el azijn
1 el suiker
200 gr krieltjes (in de schil mag)
Olie

Bereiding:
Verhit olie in een braadpan.
Bak het vlees rondom aan.
Schep het er dan met een schuimspaan weer uit.
Fruit uien, knoflook en paprika een paar minuten.
Voeg paprika- en tomatenpuree toe en bak dit een halve minuut mee.
Voeg de gesneden tomaten toe.
Voeg de karwijzaadjes toe.
Voeg de bloem langzaam toe en verwerk ales tot een roux.
Voeg de runderbouillon toe.
Roeren tot een homogene massa.
Voeg de rode wijn toe.
Voeg alle poederkruiden toe. Meng tussendoor alles goed.
Voeg de laurier, de azijn en de suiker toe.
Voeg vervolgens ook het vlees toe.
Als alles aan de kook is, onmiddellijk op een spaarvlammetje in 4 tot 5 uur laten gaarstoven. Vuur zo laag mogelijk houden. Indien de saus te dun is kan deze met wat water en maizena wat aangedikt worden. Is de saus te dik dan brengt wat extra bouillon uitkomst.

Voeg 30 minuten voor het einde de krieltjes toe en laat deze in de stoofpot gaarstoven.

Serveren met witte rijst of stevig brood.

woensdag 6 april 2016

Pompoen met lamsgehaktballetjes

Nodig:
Voor het gehakt:
300 gr. lamsgehakt
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder mild
1 el kebabkruiden
2 tl zout
1/2 ui fijngehakt
2 el fijngehakte rode puntpaprika
Meng bovenstaande goed en draai er balletjes van.


Verder nodig:
 1 ui grof gehakt
2 el tomatenpuree
water
Voeg dat aan de balletjes toe als je deze bakt.

Bak de balletjes in 1 el olie en een el roomboter.
Voeg eerder genoemde ui, tomatenpuree en wat water aan toe. Er moet een lekker smeuïge jus ontstaan, genoeg om straks de pompoen ook in te laten gaarstoven.
Laat de balletjes op een laag vuurtje sudderen.

Snij intussen ca 500 gram pompoen in grote blokken.
Voeg ze toe aan de sudderende balletjes.
Deksel op de pan.
Na 10 minuten omscheppen en hoeveelheid stoofvocht controleren
Stoof de pompoen in 20 á 30 minuten zacht.

Strooi nog wat uipoeder en zwarte peper over het gerecht en voeg een verpulverd maggiblokje toe.

Met rijst of aardappelen opdienen.

maandag 28 maart 2016

Sweet Hotlips (zoete vlammetjes)

Nodig:
250 gr. gemengd gehakt of rundergehakt.
250 gr kippedijenfilet, vermalen tot kipgehakt
3 el suiker
4 el sweet chilisauce
1 el uipoeder
4 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
2 tl witte peper
2 tl zwarte peper
1 kleine ui zeer fijn gesneden
2 el maggiaroma
1 tl zout
2 el gezoete blikmaïs
6 takjes selderie klein gehakt
3 grote Madame Jeanette pepers zeer klein gehakt, zaadlijsten verwijderd.

Voor het vouwen van de vlammetjes
1 geklopt ei
ca 65 velletjes filodeeg

Bereiding:
Meng vlees en overige ingrediënten in een kom en kneed het goed door. Pas op! Kom niet met je handen aan je ogen na deze bewerking of tijdens het vouwen!

Leg een beetje vleesmix op het filovelletje. Vouw dit tot een strak pakketje. Meteen in 2 minuten frituren of invriezen en daarna bevroren in 3 a 4 minuten frituren.

Voor het vouwen van de Sweet Hotlips (Vlammetjes) zie de video demonstratie!

De verhouding vlees per velletje deeg = 10 - 14 gram vleesmix per vlammetje.