Voor 2 kreeften:
1 el olijfolie
2 el gezouten roomboter
2 el witte wijn
2 tenen knoflook fijn geperst
1 el provençaalse kruiden
Smelt de boter langzaam.
Meng de gesmolten boter met de overige ingrediënten. Goed roeren.
Snijd de kreeft in twee helften.
Leg deze helften met de gesneden kant op de bbq bakplaat en plaats er een goed sluitend deksel overheen
Keer na 2 minuten de kreeft. Leg dus de helften met de gesneden kant omhoog.
Schep met een lepel de saus over de kreeft zodat het ook in de schaal van de kreeft loopt.
Plaats het deksel er overheen.
Laat de kreeft nog 1 minuut garen.
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
donderdag 27 augustus 2015
Marinade voor borrelpootjes
Voor 1 kg borrelpootjes of vlerkjes:
Sap van een halve citroen
zout
Zwarte peper
2 tenen knoflook
1 tl uipoeder
1 tl laospoeder
1 tl gemberpoeder
1 el ketjap manis
Goed mengen.
Borrelpootjes in de marinade omscheppen.
uurtje marineren.
In hete oven op 200 graden of op bbq of grill garen.
Sap van een halve citroen
zout
Zwarte peper
2 tenen knoflook
1 tl uipoeder
1 tl laospoeder
1 tl gemberpoeder
1 el ketjap manis
Goed mengen.
Borrelpootjes in de marinade omscheppen.
uurtje marineren.
In hete oven op 200 graden of op bbq of grill garen.
donderdag 30 juli 2015
Sambal kippenlever
1 grote ui fijn gesnipperd
5 tenen knoflook geperst
1 duim verse gember geraspt
1 duim laos geraspt
1 el tomatenpuree
½ el uipoeder
4 adjoemapepers fijn gehakt, zaadlijsten verwijderd. (minder voor mildere sambal, meer voor hete sambal.)
100 gr kippenhart
100 gr kippenmaag
100 gr kippenlever
2 el suiker
2 el Ketjap asin
2 el sojasaus
1 kippenbouillonblok
Zout
Zwarte peper
Bereiding:
Was het orgaanvlees goed met bruine azijn en zout.
Spoel het af en laat het uitlekken.
Verwijder van de kippenhartjes de bovenkant met de resten
adertjes.
Hak de hartjes klein
Kook de maagjes 20 minuten zachtjes in water.
Giet het water af en laat de maagjes uitlekken.
Hak de maagjes in kleine brokjes.
Hak de kippenlever in kleine brokjes.
Bewerk de overige ingrediënten voor zoals bij de benodigdheden
omschreven.
Verhit de olie op halfhoog vuur.
Bak de uien tot ze beginnen te bruinen.
Voeg de knoflook toe.
Bak vervolgens de gember en laos mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut mee.
Voeg de uipoeder toe.
Voeg de gehakte adjoemapepers toe
Voeg dan in stapjes het voorbewerkte vlees toe. Laat de olie
niet te ver afkoelen tijdens het toevoegen van het koude vlees.
Bak het vlees tot alle stukjes gaar zijn en beginnen te
bruinen.
Voeg suiker, ketjap en sojasaus toe.
Goed mengen.
Verpulver het kippenbouillonblokje.
Plaats de pan op een sudderplaatje en laat de sambal 20
minuten op sudderstand garen onder af en toe omscheppen.
Proef en breng op smaak met zout.
Strooi er wat zwarte peper bij.
Verse Tomatensaus
Dit is een goede basis voor tomatensaus, pastasaus, zelfs een barbequesaus en tomatensoep.
Nodig:
2 el (olijf)olie
1 ui fijn gesnipperd
1 teen knoflook fijn geperst
2 el tomatenpuree
2 el paprikapuree
2 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
6 of 8 pomodores
Peterselie klein gehakt
Selderie Klein gehakt
1 el Worcestershiresaus
2 el maplesiroop
2 el rijstwijn
1 kippenbouillonblokje verpulverd
Zout
Zwarte Peper
Breng een ruime pan water aan de kook waar 8 tomaten in
passen.
Snij de tomaten aan de bovenkant kruislings in.
Plaats de tomaten in het kokende water.
Doe een deksel op de pan.
Als de schil los begint te laten giet je het hete water af
en dompel je de tomaten in koud water onder.
Verwijder de schil van de tomaten.
Verwijder de zaden en witte harde delen van de tomaten.
Hak de tomaten heel klein of wrijf ze door een groffe zeef
of een passeerzeef. Ik gebruik bij voorkeur geen blender om groenten te pureren
omdat ze er vaak bitter door gaan smaken.
Verhit de olie.
Fruit de uien op matig vuur.
Fruit de knoflook mee.
Voeg de tomaten puree en de paprikapuree toe.
Goed roeren gedurende een minuut.
Voeg paprika-, chili- en cayennepoeder toe en fruit dit
enkele seconden mee.
Voeg de gepureerde tomaten toe.
Roer de massa goed door.
Voeg nu peterselie en selderie toe.
Voeg Maplesiroop en rijstwijn toe.
Strooi de bouillonpoeder erbij.
Proef of de saus op smaak is en maak dit af met zout en
zwarte peper.
Doorgaans heb je geen water nodig om de saus op de juiste
dikte te brengen maar eventueel kan dit.
Dahlrijst
Nodig:
½ kopje vermicelli
1 kop gele spliterwten
1½ kop arboriorijst
½ ui
1 teen knoflook
1 tl zout
1 rundvlees bouillonblokje
40 gr roomboter
1 ltr Water (tegen de kook aan)
Bereiding:
Verhit de boter matig.
Voeg de vermicelli toe en bak deze onder voortdurend roeren
3 minuten.
Voeg ui en knoflook toe en bak dit 2 minuten mee.
Voeg de gele erwten toe en bak deze 1 minuut mee.
Voeg de rijst toe en bak 1 minuut glazig.
Voeg het zout toe.
Voeg het bouillonblokje verpulverd toe.
Giet genoeg heet water op de massa tot 2 a 3 cm boven de rijst.
Roer goed om.
Breng het geheel aan de kook.
Plaats de pan direct op een sudderplaatje en temper het vuur
tot een zacht pitje.
Laat de dahlrijst 40 minuten op dit zachte vuurtje garen.
Wees beducht op aankoeken van de bodem. Omroeren en eventueel heet water
toevoegen. Proef of de rijst en de erwten zacht genoeg zijn. Dit naar eigen
smaak.
Abonneren op:
Posts (Atom)