Zoeken in deze blog

woensdag 29 juli 2015

Barbequesaus

Nodig:
1 kop tomatenketchup
1 kop tomatensaus
4 el bruine basterdsuiker
50 cc witte wijnazijn
50 cc melasse
1 el Worcestershire saus
1 tl roomboter
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder mild
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl cayennepeper

Bereiding:
Meng alles goed en breng het dan tegen de kook aan.
Laat het dan op een sudderplaatje onder zeer regelmatig roeren, tot de juiste dikte inkoken.
Laat de saus daarna afkoelen.

De saus kan in een fles of pot, mits goed afgesloten en koel en donker bewaard, tenminste een maand houdbaar blijven.

Worcestershire grillsaus.

Grillsaus is bedoeld om vlees dat in de grill, oven of op de barbeque bereid wordt, tijdens de bereiding, regelmatig mee te bedruipen of in te smeren. Het vlees droogt dan niet uit, krijgt een knapperig korstje en ziet er mooi glanzend door uit.

Nodig:
50 gr kristalsuiker
50 gr donkere bruine basterdsuiker
250 cc appelcider
4 el worcestershire saus


Bewerking:
Roer suiker en water door elkaar en breng dit in een pannetje aan de kook.
Blijf erbij en roer voortdurend. Als het mengsel aan de kook raakt nog 10 minuten doorkoken en dan het vuur uitzetten. Onmiddellijk de Worcestershire saus toevoeg en er goed doorheen roeren.
De saus dikt tijdens het koken en afkoelen in. Als dat te dik wordt kun je een beetje water toevoegen. De saus moet echter dik genoeg zijn om niet tijdens het insmeren en grillen direct van het vlees af te druipen.


Dry rub Chili-Paprika

Een 'rub' is een mengsel van droge poederkruiden. Dit mengsel is bedoeld om vlees mee in te wrijven waarna het vlees enige tijd in alle rust blijft liggen zodat de kruiden er in trekken. Veelal wordt het vlees na het marineren in de dry rub, op de barbeque of in de grill of oven bereid.

Nodig:
Een kop bruine basterdsuiker
1 el chilipoeder
1 el zout
1 el knoflookpoeder
1 el uipoeder
1 el zwarte peper
2 el paprikapoeder mild

Bewerking:
Voeg alle ingrediƫnten bij elkaar in een ruime kom. Meng ze met de hand of met een garde, lepel of mixer.
De droge mix oftwel dry rub breng je op het vlees door het vlees eerst licht met water te bevochtigen zodat de droge kruiden niet zomaar van het vlees afvallen of waaien. Hierna kun je het vlees inpakken in plastic folie of aluminium. In een afsluitbare schaal of bak is natuurlijk ook prima.

Bereiding van het vlees wordt elders in Makkelijk Koken beschreven in de barbeque- en grillrecepten.

De dry mix is, mits goed afgesloten en donker en koel bewaard, nog zeker 3 maanden houdbaar.

Masala eieren

Nodig:
4 eieren hardgekookt
2 el olie
25 gr roomboter
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl tomatenpuree
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el masala
1 maggiblokje



Bereiding:
Verhit olie en roomboter tegelijk.
Bak de eieren rondom tot ze nog net geen korstje krijgen.
Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze iets gaan bruinen.
Voeg de tomatenpuree erbij.
Na een minuut voeg je de uipoeder, Knoflookpoeder en masala erbij onder voortdurend omroeren.
Voeg zout, peper en het maggiblokje toe.
Schep alles lekker om en plaats de pan dan op een sudderplaatje. Laat de eieren een kwartiertje goed doorwarmen terwijl je ze om de paar minuten even omgooit in de jusmassa.

Voor liefhebbers van pittig kun je een halve adjoema of Madame Jeanette meebakken met de specerijen.

Uiensambal

Nodig:
1 grote ui gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
2 tl paprikapuree
2 grote Adjoema pepers. Fijn gesneden inclusief zaden
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 maggiblokje
2 el witte azijn
1 el suiker
4 el olie




Met Aubergine madras en roti
Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit uien en knoflook rustig een paar minuten.
Als ze beginnen te bruinen voeg je tomatenpuree en paprikapuree toe.
Voeg zout, peper en maggiblokje erbij.
laat het even een minuut pruttelen onder onroeren.
Voeg de azijn en de suiker toe.
Als de suiker is opgelost plaats je de pan op een sudderplaatje.
Laat de sambal 20 minuten zachtjes garen.