Zoeken in deze blog

woensdag 29 juli 2015

Dry rub Chili-Paprika

Een 'rub' is een mengsel van droge poederkruiden. Dit mengsel is bedoeld om vlees mee in te wrijven waarna het vlees enige tijd in alle rust blijft liggen zodat de kruiden er in trekken. Veelal wordt het vlees na het marineren in de dry rub, op de barbeque of in de grill of oven bereid.

Nodig:
Een kop bruine basterdsuiker
1 el chilipoeder
1 el zout
1 el knoflookpoeder
1 el uipoeder
1 el zwarte peper
2 el paprikapoeder mild

Bewerking:
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een ruime kom. Meng ze met de hand of met een garde, lepel of mixer.
De droge mix oftwel dry rub breng je op het vlees door het vlees eerst licht met water te bevochtigen zodat de droge kruiden niet zomaar van het vlees afvallen of waaien. Hierna kun je het vlees inpakken in plastic folie of aluminium. In een afsluitbare schaal of bak is natuurlijk ook prima.

Bereiding van het vlees wordt elders in Makkelijk Koken beschreven in de barbeque- en grillrecepten.

De dry mix is, mits goed afgesloten en donker en koel bewaard, nog zeker 3 maanden houdbaar.

Masala eieren

Nodig:
4 eieren hardgekookt
2 el olie
25 gr roomboter
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl tomatenpuree
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el masala
1 maggiblokje



Bereiding:
Verhit olie en roomboter tegelijk.
Bak de eieren rondom tot ze nog net geen korstje krijgen.
Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze iets gaan bruinen.
Voeg de tomatenpuree erbij.
Na een minuut voeg je de uipoeder, Knoflookpoeder en masala erbij onder voortdurend omroeren.
Voeg zout, peper en het maggiblokje toe.
Schep alles lekker om en plaats de pan dan op een sudderplaatje. Laat de eieren een kwartiertje goed doorwarmen terwijl je ze om de paar minuten even omgooit in de jusmassa.

Voor liefhebbers van pittig kun je een halve adjoema of Madame Jeanette meebakken met de specerijen.

Uiensambal

Nodig:
1 grote ui gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
2 tl paprikapuree
2 grote Adjoema pepers. Fijn gesneden inclusief zaden
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 maggiblokje
2 el witte azijn
1 el suiker
4 el olie




Met Aubergine madras en roti
Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit uien en knoflook rustig een paar minuten.
Als ze beginnen te bruinen voeg je tomatenpuree en paprikapuree toe.
Voeg zout, peper en maggiblokje erbij.
laat het even een minuut pruttelen onder onroeren.
Voeg de azijn en de suiker toe.
Als de suiker is opgelost plaats je de pan op een sudderplaatje.
Laat de sambal 20 minuten zachtjes garen.

Aubergine madras vegetarisch

Nodig:
1 aubergine in grote blokken gesneden
1 grote ui
2 teen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
1 tomaat klein gesneden
2 tl paprika mild
1 tl saffraan
1 tl chilipoeder
3 tl kerrie madras
1 maggiblokje
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 el olie
20 gr roomboter
1 dl water

Aubergine met roti, masalaeieren en uiensambal.
Bereiding:
Verhit de olie.
fruit de uien en knoflook een minuut of 2.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 30 seconden mee.
Bak dan de tomaat even mee.
Voeg alle poederkruiden toe en bak deze 15 seconden mee.
Meng de aubergine door de massa in de pan.
Schep voortdurend tijdens het verhitten van de massa.
Voeg de roomboter toe en temper het vuur.
Voeg het maggiblokje verpulverd toe samen met het zout en de Zwarte peper.
Meng nog even goed door en voeg dan voorzichtig het water toe om een smeuïge jus te krijgen.
Niet alle water hoeft erbij. Maar voorkom wel dat de massa te ver indroogt en dan aanbakt.

Laat het gerecht 30 minuten op een sudderplaatje gaar stoven, in ieder geval lang genoeg tot de schil van de aubergine zacht is.

dinsdag 2 juni 2015

Aubergine met balletjes lamsgehakt

Nodig voor de balletjes:
300 gr lamsgehakt
2 tl knoflook
1 fijngehakt uitje
1 el köftekruiden


Verder nodig:
1 aubergine
1 ui
1 teen knoflook
Stukje rode paprika
1 kippenbouillonblokje
Zout
Zwarte peper
Boter

Bereiding:
Draai kleine balletjes van het mengsel gehakt, knoflook, gehakt uitje en de köftekruiden.
Snijd de aubergine in grote blokken.
Snij de ui grof.
Wrijf de knoflook fijn.
Snij de paprika grof.

Verhit de boter.
Bak de balletjes hierin rondom bruin.
Voeg ui, knoflook en paprika toe. Bak ze glazig.
Voeg de aubergine toe.
Verpulver het bouillonblokje in het gerecht.
Schep alles lekker om zodat de aubergine in de jus gewenteld is.
Voeg een paar eetlepels water toe en breng het op temperatuur.
Voeg zwarte peper toe.
Doe een deksel op de pan en laat de aubergine en de balletjes garen. Als de schil van de aubergine zacht genoeg is kan er opgediend worden.

Bepaal zelf de zout-behoefte.

Sambal van Bakkeljauw

Nodig:
450 gr bakkeljauw (2x wassen, 20 minuten koken, afgieten en nog warm met een mixergarde grof los roeren.)
Olie
1 grote ui snipperen
4 tenen knoflook fijn gewreven
1 grote tomaat klein hakken
3 Madame Jeanette’s of adjoema's fijnhakken. Zaadlijsten verwijderen.
1 teen verse gember fijnstampen
2 el ketjap asin
1 el suiker
Zwarte peper
Zout
Kippenbouillonblokje verpulverd.

Bereiding:
Verhit de olie in een wok of ruime pan.
Bak hierin de ui, knoflook, tomaat, gember en Madame Jeanette.
Voeg de los geroerde bakkeljauw toe en schep alles goed door elkaar in de wok.
Voeg de ketjap asin toe.
Voeg de suiker toe.
Voeg het bouillonblokje toe.
Maak op smaak af met zout en zwarte peper.

Glazen pot en deksel minimaal 10 minuten uitkoken in water met een lepel soda.
Pot uit laten lekken en de nog hete sambal er in scheppen met een schone lepel.
Dekseltje op de pot draaien en pot laten afkoelen. Je zult mogelijk een luide klik horen als de inhoud steeds verder afkoelt. Door de afkoeling trekt de pot een beetje vacuüm. De sambal is nu nog tot weken houdbaar. Uitsluitend met een schone vork uitscheppen.


2 Madame Jeanette’s is milde sambal. 3 tot 4 madame jeanette’s is pittig tot zeer hete sambal.

Biefstukreepjes en champignons met Turks brood

Voor de biefstuk:
150 gr biefstuk in reepjes gesneden.
1 kleine ui gesnipperd
Stukje rode paprika grof gehakt
Zw peper
Zout
3 tl köftekruiden
2 tl knoflook fijngewreven

Voor de Champignons:
Handje Kastanje Champignons gevierendeeld.
Stukje ui gesnipperd
2 tl knoflook fijngewreven
1 tl paprikapoeder

1 lente ui klein gehakt

Roomboter
Slaolie

Bereiding:
Verhit een deel roomboter met een deel olie in een wok of ruime pan.
Bak de reepjes biefstuk in 1 minuut.
Bak dan snel de ui en knoflook mee.
Voeg de paprika toe.
Strooi de poederkruiden erover en roerbak nog eventjes een paar seconden.
Plaats het vlees op een warm bord.

Verhit nog een beetje vet.
Bak de ui en knoflook met de champignons in 3 of 4 minuten.
Strooi de paprikapoeder erdoor.

Voeg de champignons bij de biefstuk op het bord.

Garneer met veel lente-ui.

Opdienen met Turks brood of een pitabroodje.

Saus suggesties:

Tomatensaus, knoflooksaus, bbq saus…

Paprika kikkererwten

Nodig:
300 gr. gedroogde kikkererwten, geweekt en  gekookt.
1 kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
Een stukje Madame Jeanette fijn gehakt
1 tomaat klein gesneden. Eventueel zaadlijsten verwijderen.
3 tl paprikapuree (öncü Tatli Biber salçasi) Bij de Turkse winkels verkrijgbaar.
3 tl tomatenpuree
Zwarte peper
1 kippenbouillonblokje
3 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
Slaolie

Bereiding:
Kijk de kikkererwten na op verontreinigingen en stenen.
Was ze grondig.
Laat ze tenminste 12 uur weken in 3 liter water.
Kook dan de kikkererwten in het weekwater langzaam gaar tot je ze tussen je vingers kunt pureren.
Giet de kikkererwten dan af.
Laat ze afkoelen.
Heb je niet zoveel tijd of geen gedroogde kikkererwten beschikbaar? Dan kun je ook een groot blik kikkererwten uit de toko opentrekken en laten uitdruipen.

Verhit een wok.
Verhit olie in de wok.
Bak hierin de uien en knoflook kort aan en voeg de Madame Jeanette toe.
Voeg de tomaat toe en laat de massa goed bakken tot de tomaat begint in de drogen.
Voeg de paprikapuree en tomatenpuree toe en laat deze een minuut meebakken.
Voeg de kikkererwten toe en roer de inhoud van de wok goed dooreen tijdens het bakken.
Strooi Zwarte peper, verpulverd kippenblokje, paprikapoeder en korianderpoeder door het gerecht en roerbak alles nog eens  goed.


Als bijgerecht bij een rijstschotel.