Zoeken in deze blog

zondag 12 oktober 2014

Basmati spekrijst

Nodig:
2 speklapjes
Ca. 100 cc droge basmatirijst
1 grote ui gesnipperd
1 teen knoflook fijn gehakt of geperst
1 geklutst ei
3 takken selderie klein gehakt
1 maggiblokje verpulverd
2 el roomboter
1 el hoisinsaus

zaterdag 11 oktober 2014

Taotjo Kip

Nodig:
500 gram kippendijenfilet Wassen en droogdeppen.
1 tomaat klein gesneden
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook fijn gehakt
1 el taotjo (bonenpasta)
1 tl assem/tamarindepasta (wees hier voorzichtig mee!)
30 gram pickled ginger klein gehakt.
1 el roomboter
1 el sojasaus
50 cc water
1 adjoema peper
Olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de kip aan beide zijden snel voor.
Verwijder de kip.
Bak in de olie vervolgens de ui, tomaat en knoflook tot deze iets gaan bruinen.
Voeg de pickled ginger, taotjo en de assem toe.
Bak de massa een minuut.
Voeg sojasaus toe. Roer nog even.
Voeg de kip weer toe en schep deze door de massa bakkende kruiden heen.
Smelt de roomboter in het gerecht.
Voeg een beetje water toe voor de jus. Hier moet de kip in gaar sudderen.
Leg een adjoema of madame jeanette in de jus.


Proef na 20 minuten of de jus zout genoeg is. Afmaken met zout en zwarte peper.

Antroea met Gamba’s

Antroea is een bittere vruchtgroente. Een delicatesse voor de liefhebber. Om de bitterheid wat te verzachten kan wat zout toegevoegd worden aan water, waarin de antroea vóór de bereiding even ingelegd wordt. Het is me opgevallen dat antroea die een beetje bruin is geworden ook vanzelf al wat minder bitter smaakt.

Nodig  (voor 4 personen):
4 antroea’s in blokken of partjes gesneden
Olie
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook fijn gehakt
1 grote tomaat klein gesneden
1 tl trassi geraspt
1 el vissaus
12 gamba’s (of meer) gepeld en darm verwijderd
1 adjoema peper
20 gram roomboter

maandag 6 oktober 2014

Prei met gemarineerd speklapje

Nodig
2 takken prei in vingerlange stukken
2 uien gesnipperd
2 tomaten klein gesneden
1 kippenbouillonblokje
50 gram roomboter

Voor de speklapjes:
500 gr Spekplapjes
2 teentjes knoflook fijngeperst
2 eetlepels Lam joei (rode bonenpasta te koop bij de toko)
2 el rum of chinese rijstwijn
2 theelepels suiker
1 tl zout
Mespunt ve-tsin

woensdag 1 oktober 2014

Auberginecurry met garnalen

Nodig:
250 gr scampi zonder staartje
1 aubergine in grote blokken gesneden. Half uur in zout water weken en dan afgieten.
2 uitjes gesnipperd
1 bol chinese knoflook
2 tomaten klein gesneden
2 el tomatenpuree
3 tl korianderpoeder
2 tl kaneel
½ el komijnzaad geroosterd
Zw peper
½ el garam masala
1 el kerrie madras
2 maggiblokjes
50 cc olie
100 cc water
1 adjoema peper

dinsdag 30 september 2014

Bruine bonen met rookworst en gehakt

Nodig:
1 groot blik bruine bonen
250 gr gemengd gehakt rul geroerd
275 gr rookworst in dobbelstenen
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 grote tomaat klein gehakt
Nootmuskaat
1 el tomatenpuree
1 el Worcestershiresaus
1 el piccalilly
1 knorr kippenblokje
1 dl water
Zout
Zwarte peper

Bereiding:
Ui, knoflook en tomaat licht bruin bakken.
Tomatenpuree 1 minuut meebakken.
Gehakt en rookworst meebakken tot het gehakt bijna gaar is.
Nootmuskaat toevoegen.
Bruine bonen toevoegen en de massa omscheppen.
Voeg de Piccalilly, het kippenblokje en de Worcestershiresauce erbij.
Goed doorroeren en even laten doorwarmen.
Water gebruiken om de bruinebonen-jus op dikte te brengen. Naar eigen inzicht! Voor bij de rijst of aardappelen is wat jus aan te bevelen. Zijn de bonen bedoeld voor in een tortilla dan zou ik de jus dikker houden.
Op smaak brengen met zout en peper. Pas op met zwarte peper in bruine bonen.


Kip in pickled gemberjus

Nodig:
4 kipkarbonades
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
15 gram pickled ginger klein gehakt
1 tl tamarinde/assem
2 el suiker
2 el mixed pickles
1 el sap van mixed pickles
1 el sap van pickled ginger
50 – 100 cc water
2 takken selderie klein gehakt
2 maggiblokjes
1 grote adjoema peper
Zout
Zwarte Peper
Olie

Gebakken Paksoy

Nodig:
1 stronk Paksoy gesneden. Let op! Alleen de onderste 3 cm van de stronk verwijderen.
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 maggiblokje
Olie

Bereiding:
Verhit de olie
Bak op matig tot hoog vuur de gesneden ui met de knoflook en tomaat tot het een beetje gaat bruinen.
Voeg de paksoy toe en roerbak alles 2 minuten met enkele ogenblikken tussenpozen.
Voeg het maggiblokje toe en bak alles nog 1 minuut onderwijl goed omscheppend.

Temper het vuur en laat de groenten nog even nagaren. Voor een knapperig resultaat kort of helemaal niet nagaren.