Zoeken in deze blog

donderdag 5 januari 2017

Gesauteerde kastanje champignons

Nodig:
1 Bakje Kastanje champignons. Steeltjes halveren en grote exemplaren vierendelen.
2 grote tenen knoflook. kneuzen.
4 sjalotten, grof gesneden.
zeezout
zwarte peper grof gemalen.
4 el olie

Bereiding:
Verhit de olie matig in een kleine wok.
Fruit de knoflook zachtjes gedurende 5 minuten.
Verwijder de knoflook.
Draai het vuur hoger.
Voeg de champignons toe.
Bak ze onder voortdurend omscheppen in 2 minuten.
Voeg de gesneden sjalotten toe.
Fruit ze een halve minuut mee.
Schep alles over in een schaaltje.
Bestrooi de champignons met grof gemalen zeezout en grof gemalen zwarte peper.

Gemarineerde groene asperges

Gemarineerde Groene Asperges. Hier met gesauteerde champignons.
Nodig:
8 groene asperges. 2 cm van het uiteinde eraf snijden.
2 tenen knoflook, goed gekneusd.
1 tl zout
1 tl zwarte peper
2 el olie.

Bereiding:
Verhit de olie in een klein pannetje.
Fruit heel zachtjes in ca 5 minuten de gekneusde knoflook.
Giet de knoflook met de olie in een vijzel of sterke schaal.
Voeg de zwarte peper en het zout toe.
Kneus alles verder klein. Wrijf alles door een groffe zeef.
Zeef de harde delen eruit en hou de olie over.

Smeer de asperges met behulp van een kwastje in met de olie.

Verhit een grillpan.
Grill de asperges in 10 minuten langzaam gaar. Keer ze daarbij regelmatig.

maandag 19 december 2016

Gamba's naturel

Waarom moeilijk doen als het makkelijk ook lekker is?
Verse gamba's smaken heerlijk als je ze gewoon naturel in hete olie of roomboter in een minuutje rondom schept en bakt.

Nodig:
Verse gepelde gamba's.
Hete vetstof (olie of boter)
Zwarte peper.
Zout.





Bereiding:
Zorg dat de pan goed heet is.
Verhit het vet.
Dep intussen de gamba''s droog.
Wentel ze in een mengsel van zout en zwarte peper.
Voeg ze rustig toe aan het vet en schep ze tijdens het bakken gedurende een minuut om en om.

Lekker met een cocktailprikkertje bij de borrel of als bijgerecht bij een diner.

Eenvoudige gebakken rijst

Echt een eenvoudig gerecht om wat kliekjes mee om te toveren tot een lekker hapje. Onderstaand de basis zoals ik die ooit gebruikte. Het staat een ieder vrij om daar van alles aan toe te voegen zoals stukjes prei, selderie, garnaaltjes, stukjes kiprestjes, gesneden varkensvlees of gesneden ham. Altijd als laatste de rijst toevoegen.

Nodig:
2 á 3 volle borden gekookte afgekoelde rijst. Goed los geroerd.
Een ui klein gesneden.
een teentje knoflook geperst.
Een stukje rode paprika, klein gesneden.
5 eieren.
3 el olie
Een goed hete wok.
Zout
Zwarte peper

Bereiding:
Zorg in ieder geval dat de rijst goed los geroerd is. Dat lukt het beste als de rijst al is afgekoeld en bij voorkeur een nacht in de koelkast heeft gezeten.

Verhit de wok zo heet mogelijk! Als dat niet lukt, dan bij voorkeur een goede anti-aanbakpan gebruiken.

Verhit de olie.
Bak de gesneden ui en knoflook gedurende een minuut in de hete olie.
Voeg de paprika toe en bak deze ook even mee.
Voeg de eieren toe en roer deze in de pan tot brokken roerei.
Als de eieren halverwege gestold zijn, de rijst toevoegen.
Goed roerbakken. Je moet de rijst horen knetteren in de pan! Maar dan wel goed blijven omscheppen.
Zout en zwarte peper toevoegen.

Serveren met groenten, saté, spareribs of balletjes gehakt. Ook lekker met vis of gewoon in een schaaltje als tussendoortje.

Runderspiesje paprika

Nodig:
300 gr biefstuk. In dobbelstenen gesneden.
een rode puntpaprika grof gesneden.
1 tl zout.
Zwarte peper.
1 tl Hongaarse paprikapoeder.
1 tl mosterdpoeder.
1 tl braad- en grillkruiden.
2 tl knoflook geperst.











Bereiding:
Wrijf de stukjes biefstuk in met de specerijen.
Laat het vlees een half uurtje afgedekt marineren.
Rijg het vlees aan satéprikkers.
Wissel de stukjes vlees af met rode paprika. Ui of courgette kunnen er ook bij geregen worden.
Verhit een grillpan.
Grill de spiesjes in 2 of 3 minuten.

Serveer met knoflooksaus, smokey bbq-sauce en Chiabatta.

Witte bonen met kip

Nodig:
1 pot witte bonen.
2 kippendijenfilets in reepjes gesneden.
1 grote ui gesnipperd.
1 tl knoflookpoeder.
1/2 puntpaprika grof gesneden.
1 tomaat klein gesneden.
Selderie gesneden.
1 el kipkruiden van Versteghen.
2 tl paprikapoeder.
1 tl zwarte peper.
1 el Worcestershiresauce.
2 maggiblokjes verpulverd.
zout.
2 el olie.






Witte bonen met kip, rijst en gekookte rijpe of groene bakbanaan.
Bereiding:
kip insmeren met de kipkruiden, knoflookpoeder, paprikapoeder, zwarte peper en zout.
Olie verhitten op middelhoog vuur.
De ui snel fruiten.
De kip toevoegen totdat deze bruin bakt.
De tomaat en de gesneden paprika toevoegen. Bakken tot het vocht in de paprika en tomaat enigszins is gereduceerd.
De witte bonen toevoegen.
Worcestershiresauce en maggiblokjes toevoegen.
Gesneden selderie toevoegen.

Goed doorwarmen en tegelijk omscheppen.

Serveren met rijst of aardappelen. Ook goed met een buritto te combineren.

zondag 4 december 2016

Kipspiesjes met gegrillde Paksoy en Taugé

Nodig:
250 gr kippendijenfilet in dobbelstenen gesneden.
Snufje zout
Snufje Zwarte peper
1 teen knoflook geperst.
Halve el sojasaus.

Verwerking:
Meng de kruiden en marineer het vlees hierin.
Rijg het vlees na een paar uur aan satéprikkers

Verder:
Blaadjes paksoy, gewassen.
1 el olie
1 Halve teen knoflook
zout
Zw peper
Maak een dressing van olie, knoflook, zout en peper.
Een hand taugé van de velletjes ontdaan.
Smeer de paksoyblaadjes in met een kwastje gedoopt in de dressing.

Een grillpan.

Verhit de grillpan.
Grill de spiesjes gaar.
Hou ze apart warm.

Grill de blaadjes paksoy een minuut in de grillpan.
Leg ze op een bordje.
Gooi een hand taugé in de vettige grillpan. Schud de taugé een minuut flink door de hete grillpan.
Verdeel de taugé over het bordje
Leg daar een aantal spiesjes bovenop.
Verdeel de rest van de taugé er overheen.

Smakelijk snacken!

Aubergine met geroosterde paprika

Nodig:
250 gr gemengd gehakt. losgeroerd.
1 ui, klein gesneden.
1 teen knoflook, geperst.
1 tomaat, klein gesneden.
1 el tomatenpuree.
6 tot 8 stukken geroosterde paprika uit pot.
1 aubergine, in grote blokken gesneden.
2 el shoarmakruiden.
50 ml Olie.

Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit de ui en de knoflook een paar minuten.
Bak daarna de tomaat mee.
Bak een halve minuut de tomatenpuree mee.
Voeg het gehakt toe. Bak dat tot het bruin is.
Voeg tegelijkertijd de shoarmakruiden toe.
Schep de blokken aubergine door de massa.
Schep de geroosterde paprika door de massa.
Voeg een paar eetlepels water toe.
Plaats een deksel op de pan.
Laat het gerecht stoven tot de aubergine zacht is.

Opdienen met rijst of aardappelen. Ook lekker met Turks brood.