Zoeken in deze blog

maandag 25 augustus 2014

Sambal tempéh-kippenlever.

Nodig:
1 ui klein gehakt
4 tenen knoflook
100 gr in kleine korrels gehakte tempéh
3 adjoemapepers naar behoefte met of zonder zaadjes
1 el tomatenpuree
200 gr kippenlever klein gesneden
1 tl ketoembar
1 tl laospoeder
1 tl kentjurpoeder
1 el sojasaus
1 el ketjap manis
1 Maggi bouillonblokje
2 tl zout
5 el olie

Bereiding:
Snij of hak de tempéh in kleine brokjes om naar eigen smaak het juiste mondgevoel te krijgen. Niet te grote stukken dus maar ook weer geen papperige massa. Dat geldt overigens voor al de bestanddelen die voorbewerkt moeten worden. Ik heb graag iets te kauwen in mijn mond en een wat groffe sambal vind ik dus heerlijk!

Verhit 5 el olie
Bak hierin de ui en de knoflook.
Voeg de tempéh er aan toe.
Let intussen op of er niet een beetje olie bij moet.
Als de tempéh begint te bruinen voeg je tomatenpuree en adjoemapeper toe.
Na een paar minuten kan de kippenlever erbij.
Goed omscheppen.
Dan kunnen de specerijen erin, ketoembar,laos en kentjurpoeder.
Voeg kort daarna de sojasaus en ketjap toe.
Verkruimel het bouillonblokje en roer dat er goed doorheen.

Proef de sambal en bepaal zelf of je kiest voor meer Maggi bouillon of wat zout.

zondag 24 augustus 2014

Chipolata De Luxe

Je kunt natuurlijk Chipolataworstjes zonder meer op de bbq of in een koekepan met boter bakken. Maar je kunt er ook wat meer van maken. Onderstaande bereid ik vaak op de bbq maar ook in de keuken voor bij de spaghetti of gebakken aardappeltjes.

Nodig:
1 pak chipolataworstjes
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 halve rode puntpaprika grof gesneden
Zwarte peper
Zout
4 tl paprikapoeder
2 tl Chilipoeder
Boter of olie

Verhit de boter of olie.
Bak de chipolata hierin rondom een paar minuten.
Voeg alle overige ingrediënten erbij.
Laat even flink bakken en schep intussen regelmatig de worstjes om.


Gehaktballetjes in Rozemarijn en Dille


Een eenvoudig klaar te maken recept met wat hulp uit de kant en klare schappen van de supermarkt.

Nodig:
500 gr gemengd gehakt
Zw peper
Zout
1 tak rozemarijn klein gehakt
3 takken selderie klein gehakt
2 tl paprikapoeder mild
2 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepoeder
1 el paneermeel
1 el Worchestershiresauce
2 uien fijn gehakt
1 teen knoflook fijn gehakt
1 ei geklutst

1 hand verse dille
1 pak (Bertolli) pastasaus KRUIDIG
Boter

vrijdag 22 augustus 2014

Javaanse Bami


Benodigdheden:
1 pak spaghetti
½ uitje gesnipperd
1 teen knoflook geperst

Meng het volgende met elkaar
1 tl ve-tsin
Zwarte peper
2 el Gekruide ketjap
2 el ketjap manis
2 tl suiker

Verder nodig:
2 maggiblokjes
3 takken selderie klein gehakt
Zout

Auberginecurry met Champignons en kip



Benodigdheden:
Olie
1 aubergine geschild en in hapklare blokken gesneden.
1 rode ui gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
2 tl gevijzelde geroosterde korianderzaadjes
1 half doosje gevierendeelde champignons
2 el Chan’s Massala
 4 kippedijen filets in repen gesneden
Zout
Zwarte peper
1 adjoema peper
1 maggiblokje
4 hardgekookte eieren
1 tak selderie klein gehakt

Crispy geroosterd buikspek



Benodigdheden:
750 gr buikspek aan 1 stuk. Vraag aan je slager of hij dat mooi recht voor je kan snijden.

Meng:
1 el Shaoxing rijstwijn
½ el donkere sieuw (soy sauce)
2 tl ketjap manis

Verder nodig:
1 tl zout
2 tl suiker
½ tl 5-spices poeder
½ tl witte peper

Voor de huid:
1 el witte azijn
1 el niet te fijn gemalen zeezout ( Ik maal mijn zeezout in een blendertje of vijzel het met de hand tot de juiste gradatie.)
1 bosje bijeengebonden satéprikkers of een scherpe vork.

maandag 28 juli 2014

Varkensfilet in Pittige Ketjapsaus


Nodig:
500 gr. Varkensfilet, Frikandeau of varkenshaas
1 kleine ui klein gehakt
1 teen gember gekneusd
2 tenen knoflook fijngewreven
1 tak sereh gekneusd
4 el ketjap manis
2 el donkere Sojasaus
1 el suiker
1 adjuma peper ontpit en fijngehakt
1 tl Zout
Zw peper
50 cc water
Maizena of allesbinder
Olie

zondag 27 juli 2014

Bamisoep met kip

Deze bamisoep bestaat uit slechts 4 hoofdbestanddelen te weten: Bouillon, mie, kip en Choy sum. Niettemin is het een zeer vullende soep die we dus gerust als maaltijdsoep kunnen aanmerken. De groffe delen eet ik graag met chopsticks en de bouillon die daarna overblijft slurp ik zo uit de soepkom op! Net zoals de chinezen dat doen!








Bouillon trekken:
3 liter water.
500 gr. soepkip met botten in stukken gehakt
4 salamblaadjes
1 grote ui grof gehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 vingerlengte kunirwortel gekneusd
1 tak sereh gekneusd
5 pimentkorrels
5 kruidnagels
5 peperkorrels
1 teen laos gekneusd
1 teen gember gekneusd
1 grote kippenbouillontablet
Zout

Tegen de kook aanbrengen, niet laten koken maar op een sudderplaatje zeer langzaam een uur lang laten trekken.
Bouillon zeven.
Kippenvlees van het bot halen en klein snijden. Terug in de bouillon doen.


Kip bereiden:
8 kippendijenfilets

Voor de marinade:
1 dop Sherry
1 el olie
1 el ketjap
1 el Sojasaus
1 teen knoflook
1 tl rode bonenpasta
1 tl hoisinsaus
mespuntje ve-tsin

Kip een uur marineren in dit mengsel.
Kip in 40 minuten op 175 graden in de oven garen.
Kip in repen snijden.

een flinke bos Choy sum wassen en in vingerlengtes snijden.
1 grote banaansjalot grof snijden
1 teen knoflook fijnwrijven

Olie verhitten
Sjalot en knoflook op zeer hoog vuur snel in seconden bakken.
Choy sum toevoegen en onder flink roerbakken knapperig bakken in enkele minuten.

2 nesten Chinese importmie volgens voorschrift koken. (zo kort mogelijk)
Afgieten en goed koelen.
Laten uitlekken.
Olie verhitten
1 ui snipperen
1 teen knoflook fijnhakken.
Ui en knoflook in olie bakken
De mie toevoegen en goed omscheppen.
3 el sojasaus er doorheen scheppen en goed heet bakken.
Zout naar smaak.

Van de Mie, kip en choy sum een beetje op een soepbord of in een soepkom scheppen.
De hete bouillon, eventueel met wat stukken kip uit de bouillon er overheen gieten.
Genieten maar!

Moet het pittig?
Hak een flinke madame jeanette of adjoema peper met pitjes en al fijn. Meng deze met zout en een paar eetlepels ketjap asin.
Wrijf een teen knoflook fijn en meng deze erbij.
Je sambal is gereed.