Zoeken in deze blog

dinsdag 30 september 2014

Sperziebonen kruidig gebakken

Nodig:
400 gr verse sperziebonen
1 ui gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
Nootmuskaat
1 maggiblokje
Zout
Zwarte peper
1 el Worcestershiresauce
Olie



Bereiding:
Kook de sperziebonen halfgaar en knapperig.
Giet ze af en koel ze even met koud water.
Verhit een paar eetlepels olie op hoog vuur.
Bak hierin de ui en de tomaat. Ui en tomaat licht laten bruinen.
Voeg op hoog vuur de sperziebonen erbij.
Roerbak de sperziebonen 1 minuut.
Voeg de nootmuskaat, zwarte peper en het maggiblokje erbij.
Blijf onderwijl roerbakken.
Voeg de Worcestershiresaus toe en proef of er voldoende smaak aan zit.
Maak eventueel af met een snufje zout.


woensdag 24 september 2014

Pangasiuscurry


Nodig:
500 gr pangasiusfilet in blokken gesneden
50 gr roomboter
1 ui klein gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
2 teen knoflook geperst
½ el komijnzaad geroosterd
2 el kerrie madras
1 tl koenjit/curcuma
1 tl kardamom
Zwarte peper
Selderie klein gehakt
2 maggiblokjes
125 cc kokosmelk
Zout

Bereiding:
Verhit de helft van de boter.
Fruit ui, knoflook en tomaat.
Voeg komijnzaad en de rest van de specerijen toe.
Goed omscheppen maar niet laten verbranden.
Voeg de vis toe.
Bak deze rondom.
Voeg de andere helft van de boter toe en smelt deze op matig vuur.
Roer de smeltende boter door het gerecht.
Voeg de selderie en de maggiblokjes één voor één, onderwijl proevend, toe.
Roer goed door elkaar.
Voeg de kokosmelk toe en meng tot een geheel.

Doe een deksel op de pan en plaats de pan op een sudderplaatje om de curry nog 5 minuten zachtjes te laten sudderen.

Afmaken met zout indien dat noodzakelijk is.

Varkenshaasjes met oesterjus

Nodig:
2 varkenshaasjes
Boter
1 ui grof gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 puntpaprika in grote stukken
Zeezout
Zwarte peper
1 el oestersaus
½ tabasco
2 el Shaosin rijstwijn
4 el water

Bereiding:
Wrijf de varkenshaasjes in met zeezout en zwarte peper.
Verhit de boter en bak de varkenshaas rondom bruin.
Besprenkel de haasjes met tabasco.
Laat ze op matig tot zacht vuur garen tot ze rosé van
binnen zijn. Dat test je door erop te drukken. Voelt het net zo aan als drukken op de muis van je hand dan zijn ze gaar genoeg.
Laat de haasjes buiten de pan rusten.
Verhoog de vlam en bak ui, knoflook en de paprika 2 minuten in de gebruikte bakboter.
Voeg de oestersaus toe en verhit deze 10 seconden.
Voeg de rijstwijn toe en laat deze ontbranden door het spetterende vocht langs de rand van de pan boven het vuur te houden. Flambeer zo de inhoud.
Blus af met wat water voor een lekkere jus.
Afmaken met wat zeezout.


Snij het vlees in plakken en giet er de saus en de groffe groenten overheen.

Komijn Witlof

Nodig:
2 stronken witlof in de lengte doorsneden
1 ui in ringen gesneden
Komijnzaad geroosterd
Zeezout
4 plakken Komijnekaas
Olie

Bereiding:
Verwarm de grill-oven voor op 200 graden.
Verhit de olie op matig vuur.
Leg de witlof met de platte kant omlaag in de olie.
Leg de uiringen er omheen.
Bak de witlof aan beide zijden 3 tot 5 minuten.
Leg de witlof met de platte zijde omhoog op een ruime en platte ovenschaal of bakplaat.
Strooi wat zeezout over de stronkjes witlof
Verdeel de uiringen over de witlof.
Strooi wat komijnzaad over elke stronk.
Leg de kaasplakjes over de stronkjes.
Laat de kaas in de oven smelten.


Opdienen bij de avondmaaltijd als hoofd- of bijgerecht

maandag 22 september 2014

Dahl Madras

Nodig:
350 gram gele spliterwten wassen
1 kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 el komijnzaad geroosterd
1 el tomatenpuree
1 halve tomaat klein gehakt
1 handje selderie gehakt
½ el Chan’s masala
½ el kerrie madras
1 knorr kippenblokje
Zout