zondag 8 maart 2020

Mie met kip


Klik hier voor de videofilm Mie met kip

Nodig:
1 ruime theelepel donkere miso- of sojabonen pasta. 
1 flinke eetlepel Rijstwijn.
1 eetlepel sojasaus.
Dit drietal meng ik goed zodat de pasta oplost.
Dan zet ik het mengsel even apart.

Verder restjes vlees van gisteren. Maar je kunt natuurlijk ook verse kip bakken en dan klein snijden.
1 middelgrote ui in snippers van willekeurige grootte.
2 tot 4 tenen knoflook fijngehakt.
6 takjes verse selderie. Die hak ik fijn om later door de bami te kunnen strooien.
1 pak importmie van de toko. Een pak is genoeg voor 4 personen.
4 el olie
Zout
Zwarte peper

Bereiding:
Ik kook de mie volgens voorschrift. De mie in de video is na 2 minuten uitstekend gegaard. Een minuut langer koken kan maar verder dan dat ga ik nooit!
Vergeet niet de mie met een paar vorken uit elkaar te trekken tijdens het koken.
Dan giet ik de Mie af en laat ze onder koud water koelen.

Na het koelen laat ik de mie altijd geruime tijd uitlekken en keer ik deze ook in de vergiet, om van het aanhangende water af te komen. Ik wok namelijk graag met wat opgedroogde mie die niet in het aanhangende vocht gaat koken of nattig en klef blijft in de wok.

Dan verhit ik een beetje olie in een wok of anti aanbakken.
Hierin bak ik op hoog vuur de ui.
Vrijwel direct voeg ik de knoflook er aantoe.
Binnen de minuut schuif ik ook het vlees in de wok.
Dat mag 2 minuten meebakken.
Dan giet ik het mengseltje van miso, rijstwijn en sojasaus erbij.

De uitgelekte mie kan bij de gebakken mix in de wok.
Ik roerbak dit gewoon mee en voeg dan de selderie erbij.
Dan voeg ik naar eigen behoefte zout en zwarte peper toe.
Nu is het zaak om de mie even goed op temperatuur te laten komen, even lekker te roerbakken en dan kan deze opgediend worden.

Opmerking: De beste wokresultaten krijg je met een vulkanisch hete brander! Je wok wordt dan zo heet dat niets er meer op blijft aanbakken. Bij een te lage temperatuur komt het wokproces niet goed op gang en gaat de mie snel aan het plaatstaal kleven.


Klik hier voor de videofilm Mie met kip

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb dit recept gemaakt. Heerlijk ..!!!