Voor de bouillon:
Een kleine soepkip
1 ui grof gesneden
2 teen knoflook gekneusd
Een teen gember gekneusd
6 pimentkorrels gekneusd
6 kruidnagels gekneusd
6 peperkorrels gekneusd
3 salamblaadjes
Maggiblokjes
Zout
Voor de soep:
1 ui klein gehakt
2 tenen knoflook geperst
1 blikje tomatenpuree
2 grote tomaten gehakt
4 of 5 takken selderie gehakt
Olie
Een paar madame jeanette’s of adjoema’s.
Voor de Tomtom
3 groene of halfrijpe bakbananen
zout
Bereiding:
Trek een krachtige bouillon, door het water met de bedoelde
ingrediënten tegen de kook aan te brengen. Zet na 40 minuten het vuur uit. En laat dan de bouillon minimaal een uur trekken.
Proef of de bouillon zout genoeg is en gebruik maggiblokjes
of zout om dat aan te passen indien nodig.
Haal de kip uit de bouillon.
Zeef de bouillon.
Ontbeen de kip en snij het vlees in hapklare brokken.
Verhit een beetje olie in een pan.
Fruit de ui, knoflook, tomatenpuree en tomaten.
Laat ze even sudderen.
Voeg na 5 minuten de kip erbij.
Bak alles goed om en om.
Voeg genoeg bouillon bij de pindakaas om een lekkere
pindasoep, die niet te dik en te machtig smaakt, te maken.
Voeg hier de gesudderde kip met de bijbehorende jus bij en
roer rustig alles door elkaar in de soeppan.
Voeg de selderie erbij.
Laat de soep goed heet worden maar laat het niet koken! Bij
voorkeur op een sudderplaatje.
Leg de pepers bovenop de soep.
Laat de pindasoep nu ca. 30 minuten lekker doorwarmen zodat
de smaken elkaar omarmen en samensmelten tot de lekkerste pindasoep die je ooit
gemaakt hebt!
Tomtom maken:
Snij de bananen in 3 of 4 gelijke moten.
Snij de schil over de hele lengte van de moten in.
Kook de moten banaan in de schil, in ruim water met zout
gedurende 45 minuten.
Verwijder na het koken de schil. Snij daartoe de schil in en trek deze er makkelijk af met behulp van een vork.
Pureer de bananen in de blender met een theelepel zout. Voeg af en toe een lepel
water erbij maar meer dan 3 of 4 eetlepels water per banaan heb je niet nodig. Hoe meer water hoe zachter de tomtom.
Ik pureer soms de banaan slechts ten dele omdat ik stukken
banaan ook wel lekker vind om op te kauwen met de soep. Maar totaal pureren kan
de voorkeur van de kok hebben.
Bevochtig je handen en draai grote of kleine soepballen van de
bananenpuree.
Opdienen:
Ik serveer mijn pindasoep met een beetje rijst, tomtom, wat
kip uit de soep en de pindasoep daar omheen.