Zoeken in deze blog

dinsdag 12 juli 2016

Goulash Makkelijk Koken

Nodig:
500 gr riblappen in grote dobbelstenen gesneden
2 grote uien, deels gesnipperd en deels grof gesneden.
5 tenen knoflook geperst
1 rode puntpaprika grof gesneden
1 el paprikapuree
1 klein blikje tomatenpuree
2 tomaten grof gesneden
2 tl karwijzaadjes
3 el bloem
0,5 - 0,7 ltr runderbouillon
1 dl rode wijn.
3 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
3 tl uipoeder
3 tl knoflookpoeder
4 takjes selderie grof gesneden
3 blaadjes laurier
2 el azijn
1 el suiker
200 gr krieltjes (in de schil mag)
Olie

Bereiding:
Verhit olie in een braadpan.
Bak het vlees rondom aan.
Schep het er dan met een schuimspaan weer uit.
Fruit uien, knoflook en paprika een paar minuten.
Voeg paprika- en tomatenpuree toe en bak dit een halve minuut mee.
Voeg de gesneden tomaten toe.
Voeg de karwijzaadjes toe.
Voeg de bloem langzaam toe en verwerk ales tot een roux.
Voeg de runderbouillon toe.
Roeren tot een homogene massa.
Voeg de rode wijn toe.
Voeg alle poederkruiden toe. Meng tussendoor alles goed.
Voeg de laurier, de azijn en de suiker toe.
Voeg vervolgens ook het vlees toe.
Als alles aan de kook is, onmiddellijk op een spaarvlammetje in 4 tot 5 uur laten gaarstoven. Vuur zo laag mogelijk houden. Indien de saus te dun is kan deze met wat water en maizena wat aangedikt worden. Is de saus te dik dan brengt wat extra bouillon uitkomst.

Voeg 30 minuten voor het einde de krieltjes toe en laat deze in de stoofpot gaarstoven.

Serveren met witte rijst of stevig brood.

woensdag 6 april 2016

Pompoen met lamsgehaktballetjes

Nodig:
Voor het gehakt:
300 gr. lamsgehakt
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder mild
1 el kebabkruiden
2 tl zout
1/2 ui fijngehakt
2 el fijngehakte rode puntpaprika
Meng bovenstaande goed en draai er balletjes van.


Verder nodig:
 1 ui grof gehakt
2 el tomatenpuree
water
Voeg dat aan de balletjes toe als je deze bakt.

Bak de balletjes in 1 el olie en een el roomboter.
Voeg eerder genoemde ui, tomatenpuree en wat water aan toe. Er moet een lekker smeuïge jus ontstaan, genoeg om straks de pompoen ook in te laten gaarstoven.
Laat de balletjes op een laag vuurtje sudderen.

Snij intussen ca 500 gram pompoen in grote blokken.
Voeg ze toe aan de sudderende balletjes.
Deksel op de pan.
Na 10 minuten omscheppen en hoeveelheid stoofvocht controleren
Stoof de pompoen in 20 á 30 minuten zacht.

Strooi nog wat uipoeder en zwarte peper over het gerecht en voeg een verpulverd maggiblokje toe.

Met rijst of aardappelen opdienen.

maandag 28 maart 2016

Sweet Hotlips (zoete vlammetjes)

Nodig:
250 gr. gemengd gehakt of rundergehakt.
250 gr kippedijenfilet, vermalen tot kipgehakt
3 el suiker
4 el sweet chilisauce
1 el uipoeder
4 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
2 tl witte peper
2 tl zwarte peper
1 kleine ui zeer fijn gesneden
2 el maggiaroma
1 tl zout
2 el gezoete blikmaïs
6 takjes selderie klein gehakt
3 grote Madame Jeanette pepers zeer klein gehakt, zaadlijsten verwijderd.

Voor het vouwen van de vlammetjes
1 geklopt ei
ca 65 velletjes filodeeg

Bereiding:
Meng vlees en overige ingrediënten in een kom en kneed het goed door. Pas op! Kom niet met je handen aan je ogen na deze bewerking of tijdens het vouwen!

Leg een beetje vleesmix op het filovelletje. Vouw dit tot een strak pakketje. Meteen in 2 minuten frituren of invriezen en daarna bevroren in 3 a 4 minuten frituren.

Voor het vouwen van de Sweet Hotlips (Vlammetjes) zie de video demonstratie!

De verhouding vlees per velletje deeg = 10 - 14 gram vleesmix per vlammetje.


BBQ-Rub Cajun

50 gr Donkere basterdsuiker
1 el chilipoeder
1/2 el zout
2 el knoflookpoeder
1 el cajunkruiden
1 el zwarte peper grof
1 el uienpoeder
1 el paprikapoeder

Goed mengen

Vlees hiermee inwrijven en minimaal 1 uur laten intrekken.
Op de bbq of onder de grill langzaam garen.

Kalkoenspiesjes Cajun

BBQ rub Paprika

1/2 el zeezout
75 gr donkere basterdsuiker
1 el paprikapoeder mild
2 el zwarte peper grof gemalen
2 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
2 tl cayennepeper
1 tl selderiezaad

Wrijf het vlees hier grondig mee in.
Laat de rub minimaal 2 uur intrekken.
Doe je ding ermee op de bbq of in de grill.

Bijvoorbeeld voor een beenham te gebruiken.