Zoeken in deze blog

donderdag 30 juli 2015

Verse Tomatensaus

Dit is een goede basis voor tomatensaus, pastasaus, zelfs een barbequesaus en tomatensoep.

Nodig:
2 el (olijf)olie
1 ui fijn gesnipperd
1 teen knoflook fijn geperst
2 el tomatenpuree
2 el paprikapuree
2 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
6 of 8 pomodores
Peterselie klein gehakt
Selderie Klein gehakt
1 el Worcestershiresaus
2 el maplesiroop
2 el rijstwijn
1 kippenbouillonblokje verpulverd
Zout
Zwarte Peper

Bereiding:
Breng een ruime pan water aan de kook waar 8 tomaten in passen.
Snij de tomaten aan de bovenkant kruislings in.
Plaats de tomaten in het kokende water.
Doe een deksel op de pan.
Als de schil los begint te laten giet je het hete water af en dompel je de tomaten in koud water onder.
Verwijder de schil van de tomaten.
Verwijder de zaden en witte harde delen van de tomaten.
Hak de tomaten heel klein of wrijf ze door een groffe zeef of een passeerzeef. Ik gebruik bij voorkeur geen blender om groenten te pureren omdat ze er vaak bitter door gaan smaken.

Verhit de olie.
Fruit de uien op matig vuur.
Fruit de knoflook mee.
Voeg de tomaten puree en de paprikapuree toe.
Goed roeren gedurende een minuut.
Voeg paprika-, chili- en cayennepoeder toe en fruit dit enkele seconden mee.
Voeg de gepureerde tomaten toe.
Roer de massa goed door.
Voeg nu peterselie en selderie toe.
Voeg Maplesiroop en rijstwijn toe.
Strooi de bouillonpoeder erbij.
Proef of de saus op smaak is en maak dit af met zout en zwarte peper.
Doorgaans heb je geen water nodig om de saus op de juiste dikte te brengen maar eventueel kan dit.



Dahlrijst

Nodig:
½ kopje vermicelli
1 kop gele spliterwten
1½ kop arboriorijst
½ ui
1 teen knoflook
1 tl zout
1 rundvlees bouillonblokje
40 gr roomboter
1 ltr Water (tegen de kook aan)

Bereiding:
Verhit de boter matig.
Voeg de vermicelli toe en bak deze onder voortdurend roeren 3 minuten.
Voeg ui en knoflook toe en bak dit 2 minuten mee.
Voeg de gele erwten toe en bak deze 1 minuut mee.
Voeg de rijst toe en bak 1 minuut glazig.
Voeg het zout toe.
Voeg het bouillonblokje verpulverd toe.
Giet genoeg heet water op de massa tot 2 a 3 cm boven de rijst.
Roer goed om.
Breng het geheel aan de kook.

Plaats de pan direct op een sudderplaatje en temper het vuur tot een zacht pitje.

Laat de dahlrijst 40 minuten op dit zachte vuurtje garen. Wees beducht op aankoeken van de bodem. Omroeren en eventueel heet water toevoegen. Proef of de rijst en de erwten zacht genoeg zijn. Dit naar eigen smaak.

Bruine nasi

Nodig:
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 dikke plak ham in minidobbelsteentjes gesneden
½ rode paprika
½ blikje mais
Klein blikje doperwten
750 gr gekookte basmati rijst of elke andere langkorrelige droogkokende rijst.
2 bosjes Choy sum of andijvie
1 kippenbouillonblokje verpulverd
3 takken selderie gehakt
3 takken peterselie gehakt
3 eieren Bak hier een omelet van.
Zout
Zwarte peper
1 dl Olie

Voor de saus:
2 el oestersaus
2 el mushroom soya
2 el Ketjap manis
Goed roeren tot een homogene saus.


woensdag 29 juli 2015

Gegrilde Beenham Chili Paprika

Nodig:
1 beenham van een kilo

Bereiding:
Wrijf en masseer de ham goed in met een paar lepels van de Dry Rub.
Wikkel de ham dan in vershoudfolie of  aluminiumfolie. Een afsluitbare bak of schaal is ook goed.
Laat de ham minimaal een uur staan, maar bij voorkeur langer. Tot ruim een etmaal is niet raar.

Verwijder de ham uit de verpakking na het marineren.
Deel een houtskoolgrill in op indirect grillen. Oftewel zorg dat het vlees straks niet direct boven het vuur komt te liggen maar ernaast met een lekbak eronder. Daarvoor verdeel je de barbeque in ruwweg twee delen. Op het ene deel plaats je de kolen. Op het andere deel de lekbak. Daar bovenop het grillrooster. Dit werkt het beste met een afsluitbare barbecue.
Breng de grill op een temperatuur van 200 graden.
Plaats de ham boven de lekbak en sluit het deksel van de barbecue.
Keer de ham regelmatig en begin deze na ca. 20 minuten elke 10 á 15 minuten in te smeren met de Worcestershire grillsaus.
De grillsaus breng je op door het vlees er met behulp van een kwast mee in te smeren.

Hou verder het deksel zoveel mogelijk gesloten en controleer de grill temperatuur op 200 graden.

De kerntemperatuur van het vlees meet je met een thermometer. Steek deze tot in het centrum van het stuk vlees. Na ongeveer 15 minuten kun je de thermometer aflezen. In geval van een beenham van een kilo moet de temperatuur in de kern van het vlees 70 graden zijn voor rosé resultaat.

Heb je geen thermometer dan kun je het vlees na ca een uur indrukken met je vinger. Vuistregel: Als het aanvoelt als het aandrukken van de muis van je hand is het vlees vrijwel gaar.

Deze beenham is goed te serveren bij de hoofdmaaltijd, bij de lunch op brood of als snack met een barbequesaus. Klik hier voor een heerlijke eigen gemaakte bbqsaus

Barbequesaus

Nodig:
1 kop tomatenketchup
1 kop tomatensaus
4 el bruine basterdsuiker
50 cc witte wijnazijn
50 cc melasse
1 el Worcestershire saus
1 tl roomboter
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder mild
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl cayennepeper

Bereiding:
Meng alles goed en breng het dan tegen de kook aan.
Laat het dan op een sudderplaatje onder zeer regelmatig roeren, tot de juiste dikte inkoken.
Laat de saus daarna afkoelen.

De saus kan in een fles of pot, mits goed afgesloten en koel en donker bewaard, tenminste een maand houdbaar blijven.