Zoeken in deze blog

zondag 27 juli 2014

Bamisoep met kip

Deze bamisoep bestaat uit slechts 4 hoofdbestanddelen te weten: Bouillon, mie, kip en Choy sum. Niettemin is het een zeer vullende soep die we dus gerust als maaltijdsoep kunnen aanmerken. De groffe delen eet ik graag met chopsticks en de bouillon die daarna overblijft slurp ik zo uit de soepkom op! Net zoals de chinezen dat doen!








Bouillon trekken:
3 liter water.
500 gr. soepkip met botten in stukken gehakt
4 salamblaadjes
1 grote ui grof gehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 vingerlengte kunirwortel gekneusd
1 tak sereh gekneusd
5 pimentkorrels
5 kruidnagels
5 peperkorrels
1 teen laos gekneusd
1 teen gember gekneusd
1 grote kippenbouillontablet
Zout

Tegen de kook aanbrengen, niet laten koken maar op een sudderplaatje zeer langzaam een uur lang laten trekken.
Bouillon zeven.
Kippenvlees van het bot halen en klein snijden. Terug in de bouillon doen.


Kip bereiden:
8 kippendijenfilets

Voor de marinade:
1 dop Sherry
1 el olie
1 el ketjap
1 el Sojasaus
1 teen knoflook
1 tl rode bonenpasta
1 tl hoisinsaus
mespuntje ve-tsin

Kip een uur marineren in dit mengsel.
Kip in 40 minuten op 175 graden in de oven garen.
Kip in repen snijden.

een flinke bos Choy sum wassen en in vingerlengtes snijden.
1 grote banaansjalot grof snijden
1 teen knoflook fijnwrijven

Olie verhitten
Sjalot en knoflook op zeer hoog vuur snel in seconden bakken.
Choy sum toevoegen en onder flink roerbakken knapperig bakken in enkele minuten.

2 nesten Chinese importmie volgens voorschrift koken. (zo kort mogelijk)
Afgieten en goed koelen.
Laten uitlekken.
Olie verhitten
1 ui snipperen
1 teen knoflook fijnhakken.
Ui en knoflook in olie bakken
De mie toevoegen en goed omscheppen.
3 el sojasaus er doorheen scheppen en goed heet bakken.
Zout naar smaak.

Van de Mie, kip en choy sum een beetje op een soepbord of in een soepkom scheppen.
De hete bouillon, eventueel met wat stukken kip uit de bouillon er overheen gieten.
Genieten maar!

Moet het pittig?
Hak een flinke madame jeanette of adjoema peper met pitjes en al fijn. Meng deze met zout en een paar eetlepels ketjap asin.
Wrijf een teen knoflook fijn en meng deze erbij.
Je sambal is gereed.

zaterdag 26 juli 2014

Varkensfilet met Choy Sum en Oestermarinade



Waarschuwing: Wokken en daarbij ook flamberen onder de afzuigkap kan brandgevaarlijke situaties opleveren!

500 gr varkensfilet, varkenshaas of varkensfrikandeau in dunne reepjes.
Ui grof gehakt
Knoflook fijngewreven
1 bosje Choy Sum in vingerlengtes gesneden. Uiteraard is het toevoegen van andere harde groenten geen enkel bezwaar!
2 to 3 flinke handen Taugé
50 tot 100 cc water
1 el maizena
1 tl zout
Zw peper
Olie

maandag 21 juli 2014

Pita geroosterd spek (4 personen)


500 gram buikspek in 2 cm dikke repen gesneden.

Voor de marinade:
2 tl verse geraspte gember
1 el donkere sojasaus
2 el witte rum
1 el suiker
4 tenen knoflook fijngewreven
1 halve theelepel 5-spices powder
1 tl rode bonen pasta
1 mespuntje ve-tsin
Zout
Zw peper

Oestermarinade



Black Tiger gamba's gemarineerd in oestermarinade
Nodig:
4 tenen knoflook geperst
4 el oestersaus
2 el vissaus
Een klein stukje madame Jeanette, fijngehakt
1 el soya saus
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el slaolie
Gehakte peterselie
1 el suiker
Zw. Peper
Zout

Goed mengen.


Burrito’s con frijoles

Nodig:
2 Kruimige aardappels gekookt
250 gr gemengd gehakt
4 tenen knoflook geperst
1 kleine ui gesnipperd
1 maggiblokje
1 eetlepel Tomato Frito Heinz
1 eetlepel selderie gehakt
2 el chilisaus hot
1 pot Dorito Salsa saus
1  1-persoonsblikje bruine bonen
Zout
Zwarte peper
Een paar el water om wat jus te maken bij de bruine bonen
Een pak Texmex burrito’s

dinsdag 15 juli 2014

Tropic fruits met Maple sirup, Kirschwasser, Vanille ijs en slagroom



Nodig:
Voor een portie schat ik een schaaltje vol van onderstaand fruit tezamen:
Papaya
Meloen
Aardbei
Ananas
1 el lichtbruine basterdsuiker
2 el Maple siroop
2 el Kirschwasser
2 bolletjes Vanille ijs
Slagroom


Bereiding:
Snij het verse fruit in dobbelstenen.
Meng dit vervolgens met basterdsuiker, Maple siroop en Kirschwasser.
Plaats er Vanilleijs op.

Garneer met slagroom.

Tempéh Teryaki Honing




Nodig:
250 gr Tempéh in reepjes gesneden
2 el roomboter
1 ui fijngesneden
1 teen knoflook fijngewreven
1 tl tomatenpuree
1 el ketjap manis
3 el Conimex woksaus Teryaki Honing
Zout
Zw peper.

Bereiding:
Verhit de boter en bak hierin de tempéh goudbruin.
Voeg de ui en knoflook toe en bak dit een paar seconden mee.
Bak de tomatenpuree onder goed roeren mee.
Voeg vervolgens de ketjap en de woksaus toe en bak alles op matig vuur tot een smeuïge massa.

Afmaken met zout en peper.

Penne met salie



Nodig:
300 gr Penne Grand Italia
2 el Roomboter
1 geroosterde paprika in stukken (Bij DEKA in potje verkrijgbaar)
Een stukje courgette
1 lenteui kleingesneden
1 banaansjalot gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tomaat in blokjes gesneden.
6 blaadjes verse salie klein gehakt
½ el milde paprikapoeder
1 tl zout