Voor 1 kg borrelpootjes of vlerkjes:
Sap van een halve citroen
zout
Zwarte peper
2 tenen knoflook
1 tl uipoeder
1 tl laospoeder
1 tl gemberpoeder
1 el ketjap manis
Goed mengen.
Borrelpootjes in de marinade omscheppen.
uurtje marineren.
In hete oven op 200 graden of op bbq of grill garen.
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
donderdag 27 augustus 2015
donderdag 30 juli 2015
Sambal kippenlever
1 grote ui fijn gesnipperd
5 tenen knoflook geperst
1 duim verse gember geraspt
1 duim laos geraspt
1 el tomatenpuree
½ el uipoeder
4 adjoemapepers fijn gehakt, zaadlijsten verwijderd. (minder voor mildere sambal, meer voor hete sambal.)
100 gr kippenhart
100 gr kippenmaag
100 gr kippenlever
2 el suiker
2 el Ketjap asin
2 el sojasaus
1 kippenbouillonblok
Zout
Zwarte peper
Bereiding:
Was het orgaanvlees goed met bruine azijn en zout.
Spoel het af en laat het uitlekken.
Verwijder van de kippenhartjes de bovenkant met de resten
adertjes.
Hak de hartjes klein
Kook de maagjes 20 minuten zachtjes in water.
Giet het water af en laat de maagjes uitlekken.
Hak de maagjes in kleine brokjes.
Hak de kippenlever in kleine brokjes.
Bewerk de overige ingrediënten voor zoals bij de benodigdheden
omschreven.
Verhit de olie op halfhoog vuur.
Bak de uien tot ze beginnen te bruinen.
Voeg de knoflook toe.
Bak vervolgens de gember en laos mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut mee.
Voeg de uipoeder toe.
Voeg de gehakte adjoemapepers toe
Voeg dan in stapjes het voorbewerkte vlees toe. Laat de olie
niet te ver afkoelen tijdens het toevoegen van het koude vlees.
Bak het vlees tot alle stukjes gaar zijn en beginnen te
bruinen.
Voeg suiker, ketjap en sojasaus toe.
Goed mengen.
Verpulver het kippenbouillonblokje.
Plaats de pan op een sudderplaatje en laat de sambal 20
minuten op sudderstand garen onder af en toe omscheppen.
Proef en breng op smaak met zout.
Strooi er wat zwarte peper bij.
Verse Tomatensaus
Dit is een goede basis voor tomatensaus, pastasaus, zelfs een barbequesaus en tomatensoep.
Nodig:
2 el (olijf)olie
1 ui fijn gesnipperd
1 teen knoflook fijn geperst
2 el tomatenpuree
2 el paprikapuree
2 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
6 of 8 pomodores
Peterselie klein gehakt
Selderie Klein gehakt
1 el Worcestershiresaus
2 el maplesiroop
2 el rijstwijn
1 kippenbouillonblokje verpulverd
Zout
Zwarte Peper
Breng een ruime pan water aan de kook waar 8 tomaten in
passen.
Snij de tomaten aan de bovenkant kruislings in.
Plaats de tomaten in het kokende water.
Doe een deksel op de pan.
Als de schil los begint te laten giet je het hete water af
en dompel je de tomaten in koud water onder.
Verwijder de schil van de tomaten.
Verwijder de zaden en witte harde delen van de tomaten.
Hak de tomaten heel klein of wrijf ze door een groffe zeef
of een passeerzeef. Ik gebruik bij voorkeur geen blender om groenten te pureren
omdat ze er vaak bitter door gaan smaken.
Verhit de olie.
Fruit de uien op matig vuur.
Fruit de knoflook mee.
Voeg de tomaten puree en de paprikapuree toe.
Goed roeren gedurende een minuut.
Voeg paprika-, chili- en cayennepoeder toe en fruit dit
enkele seconden mee.
Voeg de gepureerde tomaten toe.
Roer de massa goed door.
Voeg nu peterselie en selderie toe.
Voeg Maplesiroop en rijstwijn toe.
Strooi de bouillonpoeder erbij.
Proef of de saus op smaak is en maak dit af met zout en
zwarte peper.
Doorgaans heb je geen water nodig om de saus op de juiste
dikte te brengen maar eventueel kan dit.
Dahlrijst
Nodig:
½ kopje vermicelli
1 kop gele spliterwten
1½ kop arboriorijst
½ ui
1 teen knoflook
1 tl zout
1 rundvlees bouillonblokje
40 gr roomboter
1 ltr Water (tegen de kook aan)
Bereiding:
Verhit de boter matig.
Voeg de vermicelli toe en bak deze onder voortdurend roeren
3 minuten.
Voeg ui en knoflook toe en bak dit 2 minuten mee.
Voeg de gele erwten toe en bak deze 1 minuut mee.
Voeg de rijst toe en bak 1 minuut glazig.
Voeg het zout toe.
Voeg het bouillonblokje verpulverd toe.
Giet genoeg heet water op de massa tot 2 a 3 cm boven de rijst.
Roer goed om.
Breng het geheel aan de kook.
Plaats de pan direct op een sudderplaatje en temper het vuur
tot een zacht pitje.
Laat de dahlrijst 40 minuten op dit zachte vuurtje garen.
Wees beducht op aankoeken van de bodem. Omroeren en eventueel heet water
toevoegen. Proef of de rijst en de erwten zacht genoeg zijn. Dit naar eigen
smaak.
Bruine nasi
Nodig:
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 dikke plak ham in minidobbelsteentjes gesneden
½ rode paprika
½ blikje mais
Klein blikje doperwten
750 gr gekookte basmati rijst of elke andere langkorrelige
droogkokende rijst.
2 bosjes Choy sum of andijvie
1 kippenbouillonblokje verpulverd
3 takken selderie gehakt
3 takken peterselie gehakt
3 eieren Bak hier een omelet van.
Zout
Zwarte peper
Voor de saus:
2 el oestersaus
2 el mushroom soya
2 el Ketjap manis
Goed roeren tot een homogene saus.
woensdag 29 juli 2015
Gegrilde Beenham Chili Paprika
1 beenham van een kilo
Dry rub
Chili Paprika Klik hier voor het recept van de Dry rub Chili- Paprika
Worcestershire
Grillsaus Klik hier voor het recept van de grillsaus
Bereiding:
Wrijf en masseer de ham goed in met een paar lepels van de
Dry Rub.
Wikkel de ham dan in vershoudfolie of aluminiumfolie. Een afsluitbare bak of schaal
is ook goed.
Laat de ham minimaal een uur staan, maar bij voorkeur
langer. Tot ruim een etmaal is niet raar.
Verwijder de ham uit de verpakking na het marineren.
Deel een houtskoolgrill in op indirect grillen. Oftewel zorg
dat het vlees straks niet direct boven het vuur komt te liggen maar ernaast met
een lekbak eronder. Daarvoor verdeel je de barbeque in ruwweg twee delen. Op
het ene deel plaats je de kolen. Op het andere deel de lekbak. Daar bovenop het
grillrooster. Dit werkt het beste met een afsluitbare barbecue.
Breng de grill op een temperatuur van 200 graden.
Plaats de ham boven de lekbak en sluit het deksel van de
barbecue.
Keer de ham regelmatig en begin deze na ca. 20 minuten elke
10 á 15 minuten in te smeren met de Worcestershire grillsaus.
De grillsaus breng je op door het vlees er met behulp van
een kwast mee in te smeren.
Hou verder het deksel zoveel mogelijk gesloten en controleer
de grill temperatuur op 200 graden.
De kerntemperatuur van het vlees meet je met een thermometer.
Steek deze tot in het centrum van het stuk vlees. Na ongeveer 15 minuten kun je
de thermometer aflezen. In geval van een beenham van een kilo moet de
temperatuur in de kern van het vlees 70 graden zijn voor rosé resultaat.
Heb je geen thermometer dan kun je het vlees na ca een uur
indrukken met je vinger. Vuistregel: Als het aanvoelt als het aandrukken van de
muis van je hand is het vlees vrijwel gaar.
Deze beenham is goed te serveren bij de hoofdmaaltijd, bij de lunch op brood of als snack met een barbequesaus. Klik hier voor een heerlijke eigen gemaakte bbqsaus
Deze beenham is goed te serveren bij de hoofdmaaltijd, bij de lunch op brood of als snack met een barbequesaus. Klik hier voor een heerlijke eigen gemaakte bbqsaus
Barbequesaus
Nodig:
1 kop tomatenketchup
1 kop tomatensaus
4 el bruine basterdsuiker
50 cc witte wijnazijn
50 cc melasse
1 el Worcestershire saus
1 tl roomboter
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder mild
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl cayennepeper
Meng alles goed en breng het dan tegen de kook aan.
Laat het dan op een sudderplaatje onder zeer regelmatig
roeren, tot de juiste dikte inkoken.
Laat de saus daarna afkoelen.
De saus kan in een fles of pot, mits goed afgesloten en koel
en donker bewaard, tenminste een maand houdbaar blijven.
Worcestershire grillsaus.
Grillsaus is bedoeld om vlees dat in de grill, oven of op de barbeque bereid wordt, tijdens de bereiding, regelmatig mee te bedruipen of in te smeren. Het vlees droogt dan niet uit, krijgt een knapperig korstje en ziet er mooi glanzend door uit.
Nodig:
Nodig:
50 gr kristalsuiker
50 gr donkere bruine basterdsuiker
250 cc appelcider
4 el worcestershire saus
4 el worcestershire saus
Bewerking:
Roer suiker en water door elkaar en breng dit in een
pannetje aan de kook.
Blijf erbij en roer voortdurend. Als het mengsel aan de kook
raakt nog 10 minuten doorkoken en dan het vuur uitzetten. Onmiddellijk de
Worcestershire saus toevoeg en er goed doorheen roeren.
De saus dikt tijdens het koken en afkoelen in. Als dat te dik wordt
kun je een beetje water toevoegen. De saus moet echter dik genoeg zijn om niet
tijdens het insmeren en grillen direct van het vlees af te druipen.
Abonneren op:
Posts (Atom)