Zoeken in deze blog

woensdag 19 februari 2020

Kabeljauw Curry

Klik hier voor de video Kabeljauw Curry

500 gr kabeljauw
1 grote ui
2 tomaten
10 gedroogde kleine chili's
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl zw peper
1 tl fenegriek
1 tl korianderpoeder
2 el Engelse kerrie
halve el Komijnzaad
half kopje kokosmelk
1 teen curcuma
3 teen knoflook
1 teen biologische gember
vingerlengte Sereh
6 takjes selderij
2 takjes verse munt
1 el tomatenpuree
arachideolie
halve liter visbouillon
zout

Begin de vis in hapklare brokken te snijden.
Vervolgens wordt de vis bestrooid en gemengd met ongeveer de helft van de Engelse kerrie, een theelepel fenegriek, wat van de knoflook- en uipoeder en wat korianderpoeder. Zo ongeveer van alles wat er gereed staat een beetje. De rest verdwijnt later in de currysaus.
De vis kan nu een poosje marineren terwijl je de saus en andere bestanddelen gaat bewerken.

De curry wordt afgeblust met visbouillon. Dat kun je zelf trekken, maar om het makkelijk te houden kun je ook een bouillonblokje oplossen in een halve liter kokend water of twee potten visfond bij je buurtsuper kopen.

De verse gember, knoflook, citroengras en curcuma wrijf of vijzel je tot pulp. Uitstekend voor de curry die we in gedachten hebben.

Doorgaans zijn curry’s pittige gerechten. Deze vormt daar geen uitzondering op. De chilipepers worden daarom klein gevijzeld.

Komijn is haast onmisbaar in een curry. In dit geval laten we de zaden heel maar moeten ze wel geroosterd worden.

De selderij hak je klein, net als de ui, maar de muntbaadjes worden alleen een beetje gekneusd.

De tomaten snij je redelijk grof. Het smelt vanzelf weg in de curry tijdens het stoven.

Dan zijn de voorbereidingen gereed.

Verhit een bodem vol olie in de pan.
Verhit de olie en voeg dan rustig de vis toe.
Niet teveel keren. Liever helemaal niet. Schuif de vis heen en weer in het bakvet.

Na een minuut of 4 afschuimen en apart zetten.
Nu ui bakken en dan de gemalen kruiden achter elkaar in de pan.
De overige droge kruiden kunnen er na een paar minuten bij.
Met tussenpozen van een halve minuut de chilivlokken en komijn erbij

Dan de gesneden tomaten toevoegen. Goed omroeren tijdens het bakken.

Na een minuut of twee de tomatenpuree toevoegen.

De munt en selderij kunnen er tegelijk bij .

Even laten sudderen, en dan de kokosmelk erbij voegen.

Dan de visbouillon langzaam erbij voegen. Let herbij zelf op of je de dikte van de saus goed genoeg vindt.

Dan kan de vis erbij. Heel voorzichtig zodat deze niet uiteen valt. Niet roeren. Alleen een keer heen en weer schuiven zodat de saus ook overal kan komen.

Deksel kan nu op de pan en nog 10 minuten garen op zeer laag vuur.

Proef altijd even voordat je opdient.

Opdienen met witte rijst, flat bread, Roti, naambrood of Turks brood, maar aardappelen kunnen er zeer zeker ook bij.
Snijbonen, sperziebonen, spinazie... Vele soorten groenten lenen zich voor een combinatie met dit gerecht.

Klik hier voor de video Kabeljauw Curry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten