donderdag 8 januari 2015

Varkenshaas met Rum-roomsaus

Nodig:
1 varkenshaas
1 tl zout
150 ml crème fraiche
20 - 30 gr roomboter
¼ ui gesnipperd
1 teen knoflook
1 handje kastanje champignons gesnipperd
1 handje rode puntpaprika gesnipperd
1 handje peterselie gehakt
50 - 75 ml witte rum
50 ml water
1 tl fijngehakte Madame Jeanette
1 tl gehakte rozemarijn
2 maggiblokjes
Grof gemalen zwarte peper


Bereiding:
Wrijf de varkenshaas in met het zout.
Verhit op hoog vuur wat van de boter in een braadpan.
Wentel hier voortdurend de varkenshaas om en om doorheen tot deze rondom begint te bruinen.
Temper het vuur, eventueel met een sudderplaatje erop.
Plaats een deksel op de pan en gaar de varkenshaas tot deze rosé van binnen is in ca. 7 of 8 minuten. Keer de varkenshaas meerdere malen maar plaats telkens het deksel weer terug op de pan.

Verwijder de varkenshaas en laat deze op een snijplank rusten.

Varkenshaas met witlof en knoflookshitake
Draai het vuur weer hoog.
Voeg eventueel een klontje boter toe.
Fruit in de bakboter van de varkenshaas de ui, madame jeanette en knoflook een minuut.
Fruit vervolgens de puntpaprika en champignons een minuut mee.
Strooi de rozemarijn erbij.
Blus af met de rum.
Pas op voor de vlam in de pan en schakel dus de afzuigkap uit.
Flambeer de specerijen een paar seconden.
Voeg de crème fraiche toe en roer deze tot een homogene massa in de pan. Gebruik wat water om de saus op de juiste dikte te brengen.
Voeg de verpulverde maggiblokjes naar smaak toe.
Voeg gemalen zwarte per toe.
Strooi er gehakte peterselie bij en roer de saus nog even door.

Snij de varkenshaas in mooie decoratieve plakken.
Verdeel deze over een of twee borden.
Giet voorzichtig een strook roomsaus over het vlees.

Serveertip: Varkenshaas met witlof met Ham en Kaas gegratineerd

Eet smakelijk!