Waarschuwing: Wokken en daarbij ook flamberen onder de
afzuigkap kan brandgevaarlijke situaties opleveren!
500 gr varkensfilet, varkenshaas of varkensfrikandeau in
dunne reepjes.
Ui grof gehakt
Knoflook fijngewreven
1 bosje Choy Sum in vingerlengtes gesneden. Uiteraard is het toevoegen van andere harde groenten geen enkel bezwaar!
2 to 3 flinke handen Taugé
50 tot 100 cc water
1 el maizena
1 tl zout
Zw peper
Olie
Snij het varkensvlees in hapklare reepjes en plakjes.
Meng het vlees goed met zout en zwarte peper.
Los de maizena op in het water. Je kunt ook allesbinder
gebruiken in plaats van maizena.
Opmerking:
Het kan bij grote hoeveelheden nodig zijn om in meerdere
porties te roerbakken omdat grotere hoeveelheden in één keer toevoegen, de
woktemparatuur snel doen zakken. Het is belangrijk dat de wok gloeiend heet
blijft. De essentie van wokken is dat de ingrediënten zo snel mogelijk rondom
geschroeid worden, van binnen sappig blijven en dat de groenten knapperig
blijven. Bak je bij te lage temperatuur dan gaan de ingrediënten in hun eigen
vocht liggen koken en dat is niet de bedoeling want dan worden groenten slap en
gekookt vlees is in dit geval niet wat we willen. Verdeel het vlees en de
andere ingrediënten dus desnoods in 4 kleinere porties om lekker heet te kunnen
blijven wokken.
Aldus vervolgen we:
Verhit de olie in een ruime wok op hoog vuur.
Als de olie gaat dampen voeg je de ui en knoflook toe en
roerbak je deze 30 seconden.
Zorg dat de wok goed heet blijft.
Voeg het vlees toe en roerbak dit in ca. 1 minuten gaar.
Voeg een lepel oestermarinade toe en blijf flink omscheppen.
Voeg 10 seconden later de choy sum toe en bak deze 30
seconden mee.
Dan de Taogé toevoegen en deze 30 seconden onder goed
omroeren mee laten bakken.
Voeg onmiddellijk wat
water met daarin de maizena opgelost toe. Hiervan ontstaat een lekkere
jus. Het gerecht blust af, roer het om en dien het onmiddellijk op! Je kunt het
afblussen ook achterwege laten en de roergebakken vlees met groenten zonder het
vocht opdienen.
Vlees apart gebakken |
Je kunt ook het vlees apart bakken in de oestermarinade, Deze apart zetten, en daarna de groenten in de nog hete wok met slechts wat extra olie en wat marinade in enkele seconden knapperig bakken. De groenten nemen dan de smaak van de nog in de wok aanwezige kruiden op.
Opdienen met witte rijst of mie.
Groenten apart gebakken |
Tip! Don’t try this at home zou ik bijna zeggen!!!!
Ik zorg voor een gloeiend hete wok. Als de olie goed heet is
en ik voeg dan de ingrediënten toe, gooi ik de inhoud van de wok om en om, maar
dan zo dicht mogelijk bij de rand van de wok. Hierbij hou ik de wok wat schuin
naar de brandervlam toe. De dampende spetterende olie die met vocht vermengd om
de stukken vlees en groenten zit, ontbrandt dan explosief boven de rand van de
wok. De vlam slaat als het ware even enkele seconden ‘gecontroleerd’ in de pan.
Hierbij krijgt het gerecht die typische oosterse smaak en flavour zoals je dat
bij de ‘Chinees om de hoek’ ook wel ruikt en proeft.
Maar pas op! Zorg dat je een deksel bij de hand hebt om de
wok af te dekken voor het geval de vlam echt oncontroleerbaar in de pan slaat!
En schakel je afzuigkap uit want de hitte van de steekvlammen kan de afvoer van
binnenuit doen ontbranden! Net zo makkelijk als in je wok op dat moment het
geval is! Immers, in die afzuig-afvoer zitten vetten van wellicht jaren en deze
kunnen makkelijk in brand vliegen! Een schoorsteenbrandje ontstaat dan heel
makkelijk! Dat wil ik met deze tip niet op mijn geweten hebben!