Zoeken in deze blog

dinsdag 21 april 2020

Rode Linzensoep met kabeljauw


Nodig:

300 tot 500 gram rode linzen die eerst een keer gewassen worden en dan met 2 liter water worden opgezet.
1 gram Saffraan. 
1 half kopje tomaat frito,
2 theelepels grof gemalen zwarte peper,
een theelepel zout,
2 flinke theelepels Ras ‘l hanout rood, en
2 theelepels milde paprika.
een halve liter water klaar om het verdampende water weer aan te vullen.
2 visbouillonblokjes
1 grote ui klein.
4 tenen knoflook fijn persen.
2 tomaten. Ik snij ze klein.
1 rode puntpaprika in kleine stukjes.
2 handjes soepgroenten klein gesneden
een eetlepel rozemarijn
2 handenvol kastanjechampignons
200 gr grote garnalen
olie of boter

Voor de Kabeljauw
750 gr kabeljauw
1 tl zout
1 tl peper,
1 teen knoflook
1 tl Ras ‘l Hanout.

Bereiding:
Dan verpulver je de bouillonblokjes er meteen in.
Voeg twee flinke theelepels saffraan bij de linzen.. even roeren.
Vul eventueel het verdampte water aan zodat je toch weer een liter of twee soep overhoudt.

Hak een takje rozemarijn klein.
Snij de champignons in vieren

Verhit wat olie of boter.
Fruit daarin de uitjes eerst even aan.
Doe er de geperste knoflook bij.
Na een minuut bak je de soepgroenten ook mee.
Voeg de champignons toe.
Dan voeg je de poederkruiden in de pan. Even goed roeren.
Voeg de paprika toe,
en even later de gehakte tomaten.

De gebakken groenten kunnen nu bij de linzen gevoegd worden!
Doe ook de tomato frito erbij. Een blikje in water opgeloste tomatenpuree zou daarvoor in de plaats ook kunnen.
En dan moet de soep even terug aan de kook komen waarna je deze op een sudderplaatje niet al te fel laat pruttelen.
Vergeet vooral niet te proeven.
Als je van menig bent dat je soep wel wat dikker kan, staat niets je in de weg om dat te verhelpen met opgeloste maizena.
Met niet al te grote scheuten kun je langzaam bepalen hoe dik je soep wordt. Maar als je genoeg linzen gebruikt is dat doorgaans niet nodig.
Het Bereiden van de vis.
Deze kruid je voor, met een mengseltje van 1 tl zout 1 tl peper, een teen knoflook en een tl ras ‘l Hanout. Ja, dat Noord-Afrikaanse mengseltje is toonaangevend in dit gerecht!
Aan de garnalen doe je niets. Die zijn op zee al gekookt op de garnalenkotter.

Tijd dus om de vis te garen.
Doe wat Boter in de pan en verhit deze.
Bak de gekruide kabeljauw in ca 5 minuten gaar. Dikke stuken wat langer.
Keer de vis halverwege en bak deze dan op z’n andere zij.

Tijd om de borden op te gaan maken!

Plaats wat garnalen op de bodem van de borden.
Leg er een paar flinke stukken vis bovenop. Stapel ze een beetje.
Giet er met een soeplepel de soep omheen.
Garneer het bord soep met wat garnalen en strooi er gesneden peterselie of bieslook overheen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten