1 beenham van een kilo
Dry rub
Chili Paprika Klik hier voor het recept van de Dry rub Chili- Paprika
Worcestershire
Grillsaus Klik hier voor het recept van de grillsaus
Bereiding:
Wrijf en masseer de ham goed in met een paar lepels van de
Dry Rub.
Wikkel de ham dan in vershoudfolie of aluminiumfolie. Een afsluitbare bak of schaal
is ook goed.
Laat de ham minimaal een uur staan, maar bij voorkeur
langer. Tot ruim een etmaal is niet raar.
Verwijder de ham uit de verpakking na het marineren.
Deel een houtskoolgrill in op indirect grillen. Oftewel zorg
dat het vlees straks niet direct boven het vuur komt te liggen maar ernaast met
een lekbak eronder. Daarvoor verdeel je de barbeque in ruwweg twee delen. Op
het ene deel plaats je de kolen. Op het andere deel de lekbak. Daar bovenop het
grillrooster. Dit werkt het beste met een afsluitbare barbecue.
Breng de grill op een temperatuur van 200 graden.
Plaats de ham boven de lekbak en sluit het deksel van de
barbecue.
Keer de ham regelmatig en begin deze na ca. 20 minuten elke
10 á 15 minuten in te smeren met de Worcestershire grillsaus.
De grillsaus breng je op door het vlees er met behulp van
een kwast mee in te smeren.
Hou verder het deksel zoveel mogelijk gesloten en controleer
de grill temperatuur op 200 graden.
De kerntemperatuur van het vlees meet je met een thermometer.
Steek deze tot in het centrum van het stuk vlees. Na ongeveer 15 minuten kun je
de thermometer aflezen. In geval van een beenham van een kilo moet de
temperatuur in de kern van het vlees 70 graden zijn voor rosé resultaat.
Heb je geen thermometer dan kun je het vlees na ca een uur
indrukken met je vinger. Vuistregel: Als het aanvoelt als het aandrukken van de
muis van je hand is het vlees vrijwel gaar.
Deze beenham is goed te serveren bij de hoofdmaaltijd, bij de lunch op brood of als snack met een barbequesaus. Klik hier voor een heerlijke eigen gemaakte bbqsaus
Deze beenham is goed te serveren bij de hoofdmaaltijd, bij de lunch op brood of als snack met een barbequesaus. Klik hier voor een heerlijke eigen gemaakte bbqsaus