Meer pagina's

zondag 27 juli 2014

Bamisoep met kip

Deze bamisoep bestaat uit slechts 4 hoofdbestanddelen te weten: Bouillon, mie, kip en Choy sum. Niettemin is het een zeer vullende soep die we dus gerust als maaltijdsoep kunnen aanmerken. De groffe delen eet ik graag met chopsticks en de bouillon die daarna overblijft slurp ik zo uit de soepkom op! Net zoals de chinezen dat doen!








Bouillon trekken:
3 liter water.
500 gr. soepkip met botten in stukken gehakt
4 salamblaadjes
1 grote ui grof gehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 vingerlengte kunirwortel gekneusd
1 tak sereh gekneusd
5 pimentkorrels
5 kruidnagels
5 peperkorrels
1 teen laos gekneusd
1 teen gember gekneusd
1 grote kippenbouillontablet
Zout

Tegen de kook aanbrengen, niet laten koken maar op een sudderplaatje zeer langzaam een uur lang laten trekken.
Bouillon zeven.
Kippenvlees van het bot halen en klein snijden. Terug in de bouillon doen.


Kip bereiden:
8 kippendijenfilets

Voor de marinade:
1 dop Sherry
1 el olie
1 el ketjap
1 el Sojasaus
1 teen knoflook
1 tl rode bonenpasta
1 tl hoisinsaus
mespuntje ve-tsin

Kip een uur marineren in dit mengsel.
Kip in 40 minuten op 175 graden in de oven garen.
Kip in repen snijden.

een flinke bos Choy sum wassen en in vingerlengtes snijden.
1 grote banaansjalot grof snijden
1 teen knoflook fijnwrijven

Olie verhitten
Sjalot en knoflook op zeer hoog vuur snel in seconden bakken.
Choy sum toevoegen en onder flink roerbakken knapperig bakken in enkele minuten.

2 nesten Chinese importmie volgens voorschrift koken. (zo kort mogelijk)
Afgieten en goed koelen.
Laten uitlekken.
Olie verhitten
1 ui snipperen
1 teen knoflook fijnhakken.
Ui en knoflook in olie bakken
De mie toevoegen en goed omscheppen.
3 el sojasaus er doorheen scheppen en goed heet bakken.
Zout naar smaak.

Van de Mie, kip en choy sum een beetje op een soepbord of in een soepkom scheppen.
De hete bouillon, eventueel met wat stukken kip uit de bouillon er overheen gieten.
Genieten maar!

Moet het pittig?
Hak een flinke madame jeanette of adjoema peper met pitjes en al fijn. Meng deze met zout en een paar eetlepels ketjap asin.
Wrijf een teen knoflook fijn en meng deze erbij.
Je sambal is gereed.