Bakkeljauw is een van oorsprong Portugees gerecht dat door Portugese Joden naar Zuid-Amerika is gebracht in de slaventijd. Heden ten dage heeft het zijn terugweg naar Europa, en met name Nederland gevonden. En JIJ, bent hier getuige van de geboorte van een uniek gerechtje. Bakkeljauw in pasteitjes, of dumplings, zoals het ook al eens is genoemd door ons testpanel.
400 gr gezouten vis. Voor bakkeljauw zijn er speciale producten die men in de toko of Aziatische supermarkten kan vinden.
1 ui klein gehakt
1 grote tomaat klein gehakt
4 tenen knoflook klein gewreven
1 kleine ajuma peper of Madame Jeanette zeer fijn gehakt
4 el selderie klein gehakt
3 รก 4 el tomatenpuree
Chicken powder of kippenbouillonblokje verpulverd.
3 hard gekookte eieren geprakt
4 gekookte aardappelen. geprakt
2 pakken dumpling deeg. (toko)
olie
Was de vis om het zout er een beetje vanaf te spoelen.
Giet het water af.
Kook de vis dan gedurende 30 minuten in schoon water.
Giet het water af, en laat de vis even uitlekken.
Prak dan de gekookte en nog warme visfilets klein.
Bak de ui met de knoflook, tomaat en Ajuma.
Bak kort de tomatenpuree mee.
Voeg de geprakte vis en de chickenpowder toe.
Bak op matig vuur en blijf voortdurend omscheppen.
Voeg de selderij toe en roer deze door de vis heen.
Als de Vis gelijkmatig verkleurd is door de tomaat laat je het op een sudderplaatje gedurende een kwartier tot 20 minuten zachtjes garen.
Als de vis gereed is laat je het afkoelen en voeg je de geprakte vis, de aardappelen en indien gewenst, zout en zwarte peper toe.
Meng de massa goed.
Leg een dessertlepel bakkeljauw in het midden van een dumplingvelletje.
Vouw het velletje dubbel waardoor de bakkeljauw in het deeg envelopje komt te zitten. knijp de rand van het deegballetje goed aan. Je kunt met een vinger wat water langs de randen strijken voor je het deeg dicht vouwt.
Je kunt ook een vouwhulp gebruiken zoals in de instructievideo getoond wordt.
De dumplings kun je voor je ze serveert, bakken in een koekenpan, frituren of stomen. Leg ze in het laatste geval in een stoommandje op een stukje bakpapier dat je zelf uit een groot vel hebt geknipt. Stoom de dumping gedurende 8 minuten voor de kleinste maat en ruim 10 tot 15 minuten voor hele grote pasteitjes of formaat empenada.
Serveer er garnalensambal bij, een chutney of, als dat beter bevalt, zoetzure saus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten