Van oorsprong een gerecht dat met kliekjes werd bereid.
Niets werd weggegooid. Dus als je restjes vlees hebt… invriezen en de volgende
keer in de bami verwerken.
Men neme:
1 pak chinese importmie. Deze mie heeft van zichzelf al een redelijk sterke smaak. Wees dus voorzichtig met kruiderij.
Restjes vlees of gebakken kipfilet of varkensvlees aan
reepjes gesneden. Ik laat de kipfilet dan een nachtje in de koelkast staan en
de volgende dag snij ik het klein.
(Heb je geen kliekjes dan moet je kip of ander vlees
fijnsnijden en dan roerbakken met ui, knoflook en zwarte peper. Zet dat dan
apart gereed voor de volgende stappen.)
Een handje kleingesneden selderie
Zwarte peper
4 eetlepels sieuw (ook
wel soy sauce. zie toko)
1 el ketjap asin
1 el suiker
Een ui fijngesneden
1 teen knoflook fijngestampt
zout
Slaolie
In z’n eenvoudigste vorm, dus als bijgerecht is bovenstaande
voldoende.
Kook de mie volgens voorschrift op het pak. Dat is meestal
maximaal 2 minuten. Niet langer want anders wordt de mie kleverig.
Giet de mie af en spoel deze vervolgens terdege door met
koud water. Hoe sneller je het afkoelt hoe beter. Laat vervolgens uitlekken.
Meng sieuw en ketjap met elkaar.
Verhit slaolie in een wok en zorg dat de wok goed heet
blijft.
Voeg wat zout naar smaak toe.
Opm: Hier zie je ook het nut van goede voorbereiding.
Eenmaal aan het bakken heb je geen tijd meer voor snijden, hakken, pellen en
voorbereiden. Dat moet je dus van tevoren gedaan hebben en alles klaarzetten
zodat je het kunt pakken en doseren als dat nodig is.
Voeg ui en knoflook toe. Bak een halve minuut en laat dit
niet verbranden. Zorg dus dat je voortdurend blijft roerbakken.
Voeg het kleingesneden vlees toe.
Voeg wat zwarte peper toe.
Doe de mie in de wok en temper het vuur.
Voeg het sieuwmengsel toe en schep bij hoog vuur snel en
robuust om.
Verhit de wok opnieuw en schep dan de bami en al de
ingrediënten door elkaar.
Dit is het moment om vegetarische ingrediënten toe te
voegen. Gesneden Chinese groenten (ik
gebruik graag Choy sum van de toko) en
eventueel taugé. Maar heb je hele harde groenten dan kunnen die eerder in de
olie vlak na het vlees. Voorkoken is dan wel een optie. Het ligt eraan hoe
knapperig je de groenten wilt. Taugé
bijvoorbeeld lust ik graag rauw en die doe ik er dan ook in de laatste seconden
tegelijk met een handje selderie in.
Als bijgerecht kun je deze bami serveren met geroosterde
kip, Cha Sieuw, Gebakken Gamba’s en alles wat maar exotisch smaakt.