Zoeken in deze blog

zondag 11 juli 2021

Pittige kabeljauw


Nodig:
500 gr verse kabaljauw
Een flinke dot verse koriander.
Een uitje klein gehakt.
Een flinke teen knoflook.
twee theelepels Tomatenpuree
1 teentje verse geperste gember.
2 rode pepers waar de zaden uit zijn geklopt. Gesneden.
Het zou ook met gedroogde chilivlokken of een Adjuma peper kunnen. Net wat je zelf wilt.
1 theelepel vissaus.
3 of 4 el Kokosmelk!
1 eetlepel ketjap manis,
1 theelepel citroensap,
1 eetlepel palmsuiker,
zout
zwarte peper.
Bloem

De bereiding

De vis zout en peperen.
Door een paar eetlepels bloem wentelen
De stukken vis mogen dan nog even rusten.

Olie in de pan. Daarin bak je de voorgesneden specerijen voor de saus.
Ui knoflook en gember tegelijkertijd,
de tomatenpuree, kort verhitten.
Dan de pepers, de vissaus, citroensap, de ketjap en de kokosmelk!
De palmsuiker mag er dan ook bij.

En dan zorg je dat de saus op dikte komt met een beetje water met een vissbouillonblokje of verse visbouillon.
Tenslotte roer je er nog de koriander doorheen!

De saus is gereed en kan even apart gezet worden!

De vis:

Voordat de vis de pan in gaat haal je de stukken nog even door de bloem.
Dan wat olie of boter in de pan verhitten.
Bak hierin de stukken vis aan beide zijden.
Op matig vuur en met een keer omdraaien in de pan, ondergaat de vis het garingsproces.
Je kunt een deksel op de pan doen om de vis gelijkmatiger en wat sneller te garen.
Na een minuut of 4 giet je de pittige saus om de vis heen en blijft de vis nog een paar minuten daarin nagaren.

De vis in de film, is opgediend met gestoofde aubergine.

Bezoek makkelijkkoken.nl voor het lekkerste recept van die aubergine bij je Pittige Kabeljauw!

zondag 13 juni 2021

Aziatische kruidenmix

 


De samenstelling van de ‘Aziatische’ kruidenmix die ik outdoor gebruik:


1 eetlepel zout

2 eetlepels uipoeder

2 eetlepel knoflookpoeder

2 eetlepels laospoeder

2 eetlepels gemberpoeder

2 eetlepels korianderpoeder

1 eetlepel zwarte peper.


Doorgaans smeer ik het vlees ermee in maar bij magere vleessoorten meng ik het eerst met wat zonnebloemolie voordat ik het vlees ermee inwrijf.


Je kunt er 1 el sojasaus of 1 el ketjap of een combinatie daarvan met 1 el rijstwijn bij voegen voor een complete marinade.

Voor de pittige accenten een lepel chilivlokken of een lepel sambal.

Italiaanse kruidenmix

 

Bekijk de toepassing in deze video


De samenstelling van de ‘Italiaanse’ kruidenmix die ik outdoor gebruik:


1 eetlepel zout

2 eetlepels uipoeder

1 eetlepel knoflookpoeder

2 eetlepels milde paprikapoeder

2 eetlepels gedroogde basilicum

2 eetlepels gedroogde selderij

twee eetlepels gedroogde oregano

2 eetlepels rozemarijn

een eetlepel zwarte peper.


Doorgaans smeer ik het vlees ermee in maar bij magere vleessoorten meng ik het eerst met wat zonnebloemolie voordat ik het vlees ermee inwrijf.


Kruidenmix Neutraal

 De samenstelling van de ‘Neutrale’ kruidenmix die ik outdoor gebruik:


1 eetlepel zout

2 eetlepels uipoeder

1 eetlepel knoflookpoeder

2 eetlepels milde paprikapoeder

twee eetlepels gedroogde bieslook

een eetlepel zwarte peper.




Doorgaans smeer ik het vlees ermee in maar bij magere vleessoorten meng ik het eerst met wat zonnebloemolie voordat ik het vlees ermee inwrijf.



zaterdag 29 mei 2021

Tafelzuur van Komkommer



Nodig:
300 ml witte natuurazijn
10 of 15 pimentkorrels
10 kruidnagels
2 el suiker
2 tl zout
2 tl zwarte peper
2 laurierblaadjes
1 rode Habanero peper in ringen. Ik laat de zaden erin zitten.
10 of 15 peperoni pepers Ik haal ze bij mijn Turkse supermarkt.
2 rode uien
1 grote komkommer
en tenslotte 1 flinke teen knoflook


Dan nog als bijzonderheid, maar dat is niet noodzakelijk, 15 tot 20 korreltjes Chinese suiker!
Deze kunstmatige zoetstof heb ik tot dusver alleen bij de toko of aziatische supermarkten gezien.
Pas ermee op! Wat je hier leest is geen grap!
Het is mier- en mierzoet! Hou je aan dit recept! Afwijkingen verpesten onherroepelijk je gerecht!
Maar bij de juiste dosering is het een meerwaarde in je zoetzure smaakbeleving.

Bereiding:

Neem een mengkom waarin je de volgende ingrediënten bij elkaar kunt doen.


Snij de komkommer in 2 mm dikke plakken, stroken of repen, wrijf ze los van elkaar.

De vorm doet niet zo terzake. Wat jij leuk vindt.


Snijd de rode ui in ringen of in de lengte.


Pers een of twee tenen knoflook fijn.


De peperoni kun je er onbewerkt bij doen maar de Habanero heb je als het goed is al in ringen gesneden. Die kunnen daar dan ook bij.


Meng de suiker, kruidnagels, pimentkorrels, zwarte peper, het zout en de laurier met de azijn.

Roer goed tot de suiker in ieder geval goed is opgelost.

 

Voeg eventueel de Chinese suiker bij het azijnmengsel en los het op.

Ik proef vervolgens altijd even het azijnmengsel want als het eenmaal in je gerecht zit en het smaakt te sterk, is er geen weg terug behalve weggooien!


Maak een mooi mengseltje van je komkommer en overige ingrediënten.

Voeg hier het azijnmengsel bij en schep alles goed door elkaar heen.


Dan ben je zover dat het tafelzuur in een goed afsluitbare pot gedaan kan worden.


Ik geef er de voorkeur aan om het tafelzuur vóór gebruik, minimaal een paar uur in de koelkast te laten blenden. Af en toe even goed omschudden.

Daarna is het gereed voor gebruik.


Je kunt je tafelzuur overal bij gebruiken.

Bij een bordje rijst met kip,brooodje bakkeljauw , op een broodje bal, bij de bami, op een broodje kaas, …je kunt ’t zo gek niet bedenken of het kan erbij.


De komkommer bewaar ik een of twee weken.

Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt.


Bekijk de video hier!

Broodje Pom

Bekijk hier de video Broodje Pom!

Nodig:
1 kg geraspte pomtajer
750 tot 1000 g kippenvlees met of zonder bot
2 tomaten klein gehakt
1 grote ui gesneden
sap van 1 sinaasappel
1 Habanero, ajuma of Madame Jeanette peper
2 tot 4  tl nootmuskaat
2 tl zwarte peper
een flinke hand gesneden selderie
2 a 3 dl kippenbouillon
Zout indien dat na proeven nodig blijkt
100 gram roomboter
2 el suiker
1 of 2 el tomatenpuree

1 bakblik beboterd.

maandag 17 mei 2021

Gestoofde aubergine

Nodig:
1 grote aubergine
zout
1 klein uitje
1 teen knoflook
1 tomaat
olie of boter
Bouillon of water



Bereiding:
Snij de aubergine in de lengte in twee of drie platte stukken.
Bestrooi ze met zout.

Snipper een klein uitje.

Hak een teen knoflook klein.

Snij een tomaat niet te fijn.


Doe olie of boter in een pan.
Fruit hierin de ui.
Als deze glazig is voeg je de knoflook toe.
En na een minuut de tomaat.
Voeg na een minuut of twee een eetlepel tomatenpuree toe.
Bak dit 15 seconden mee terwijl je het steeds kleiner verdeeld in de pan.
Dan leg je de plakken aubergine er met de snijzijde in.
Laat ze een paar minuten meebakken.
Daarna keer je ze op de schilzijde.
Ook deze keer laat je ze op matig vuur bakken.
Voeg na een paar minuten een zuinig scheutje water, of beter nog, bouillon toe.

En dan laat je de aubergine met het deksel op de pan een minuut of 20 tot 30 zacht worden app een sudderplaatje boven op een spaarvlammetje.


De boterzachte aubergine is heerlijk bij tal van gerechten, met aardappel of pasta maar vooral bij exotische couverts met cassave, rijst of warme vis.

En dan kun je ook lekker afwisselen met de presentatie zoals bijvoorbeeld met kleine tomaatjes in plaats van gehakte tomaat.

dinsdag 4 mei 2021

Zuurkool met een twist

Nodig:
350 gr aardappelen
350 gr zuurkool

Voor de kruidenmix:
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 tl mosterdzaad
2 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
Meng deze kruidenmix goed.

Verder nodig:
1 flinke ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 rode peper klein gehakt
4 takken selderij gehakt
300 gr gram spekblokjes
olie

Bereiding:

Schil de aardappelen en snij ze in bakklare stukken.
Kook ze halfgaar, giet ze af en bak ze vervolgens goudgeel in boter of olie.

Bak de helft van het spek knapperig. Zet dit even weg.

Bak de andere helft van het spek.
Voeg na enkele minuten de ui en de knoflook toe.
Als de ui glazig is voeg je de rode peper erbij.
Voeg dan ook de helft van de kruidenmix toe.
Dan nog 30 seconden de tomatenpuree meebakken.


Voeg de zuurkool toe en bak dit mee.
Strooi de rest van de kruidenmix erbij.
Bak de zuurkool even lekker heet en plaats dan de pan op een sudderplaatje met een deksel erop om nog een kwartiertje te garen.
Voeg dan ook de selderie toe.

Je kunt de zuurkool opdienen met de aardappeltjes ernaast. Maar ik meng ook weleens last minute de aardappeltjes door de zuurkool voordat de eters kunnen opscheppen.

Bij dit gerecht maakte ik deze keer varkenshaas en saucijsjes.
In het bakvet daarvan strooide ik wat uitjes, bluste vervolgens de jus af met witte wijn en bond de jus met een theelepel maizena in water vermengd. 
Maar een lekkere gehaktbal is ook niet te versmaden bij de exotische zuurkoolschotel.