vrijdag 18 januari 2019

Kalkoenspiesjes Marrakesh


500 gr Kalkoenfilet

Meng voor de marinade:
1 el rum
1 el worcestersaus
2 tenen knoflook geperst 
2 tl zw peper
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 tl uipoeder
1 tl zout




Bereiding:
Kalkoen in dobbelstenen snijden.
Meng daar de marinade doorheen.
Het vlees minimaal 1 uur, maar liever langer, koel marineren.
Rijg de vleesblokjes aan satéstokjes.

Grillen op een houtskoolvuurtje, koekenpan, grilloven of grillpan.
Regelmatig keren.


Aubergine met Gehakt en Fèta

Nodig:
1 aubergine
3 el fèta
150 gr gehakt (gemengd, rund, lams of kip)
1 tl zout
1 tl Zwarte peper
1 teen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
3 takjes selderij klein gehakt
2 takjes tijm geplukt
1 el oregano
2 of 3 plakken jong belegen kaas in gepaste repen gesneden.
1 tomaat in plakken
olijfolie
roomboter
Olijven

Bereiding:
Gehakt rul roeren met een vork. 
Tuinkruiden, ui en knoflook er doorheen mengen.
Prak de fèta met een vork.
Snij de aubergine in de lengte door en vlak de bodem wat af door ook daar een dunne plak vanaf te snijden.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de aubergines tot de snijvlakken gaan bruinen.
Leg ze in een ovenschaal.
Verdeel de fèta er over.
Bedek de laag fèta met een laag gehakt. Rul of gekneed, dat mag je zelf weten.
Als je gehakt overhoudt, kun je daar balletjes van draaien die gewoon met de aubergine in de ovenschaal mee kunnen.
Leg wat plakjes tomaat over het gehakt heen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
plaats de ovenschaal met aubergine in de oven.
Verdeel 50 gram roomboter door de ovenschaal.
Bak de aubergines gedurende 30 minuten op 180 graden.

Dan kunnen de plakjes kaas er overheen om dan nog eens 5 á 10 minuten in de oven te gaan.

Serveren met rijst, bulgur of gewoon bij de aardappelen.

Tofuspiezen Marrakesh


Nodig:
500 gram tofu in dobbelstenen gesneden

Voor de marinade meng je het volgende:
1 teen gember geraspt
2 tenen knoflook geperst
1 el rijstwijn
1 el ketjeap manis
2 tl geroosterd komijnzaad
2 tl geroosterde korianderzaad
1 tl grof gemalen zw pweper
1 tl zout
3 tl uipoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder


1 el suiker
Deze suiker meng je tijdens het grillen door een restje marinade om de spiezen op de grill mee te bedruipen.

Sesamzaad geroosterd om over de spieren te strooien na het grillen.

Bereiding:
Meng de marinade goed en voeg deze dan toe aan de in dobbelstenen gesneden tofu.
Laat de tofu een paar uur marineren.
rijg de blokjes op satéstokjes

Bereiding kan op een bbq, de grill-bakoven, in een koekenpan met wat vet of een grillpan.

Niet te snel/heet grillen.
Regelmatig keren.

Op het eind nog even bedruipen met de rest van de marinade, waarin je wat suiker oplost. Het sesamzaad kleeft aanbeter aan de spieren en het komt de smaakbeleving ook ten goede.

Op de foto is de tofu geserveerd met Turkse rijst. Heel vegetarisch voor de liefhebbers. Zo u wilt, veganistisch.

maandag 31 december 2018

Opa's Bruine Bonen

Klik Hier voor het videorecept op het Youtube Kanaal van Makkelijk Koken

Dit recept gaat uit van tenminste 6 flinke eters!

Nodig:
2 adjuma pepers
1 teen verse gember fijngewreven
1 teen laos fijngewreven
4 tenen knoflook fijngehakt
500 gr gemengd gehakt losgeroerd
2 blikken Bruine bonen
2 blikken cocktailworstjes inclusief bouillon
2 uien, gesnipperd
6 grote takken selderie klein gehakt
zout
zwarte peper
2 tomaten klein gesneden
1 kippenbouillonblokje
2 el suiker
2 el ketjap manis
1 el sojasaus
1 forse eetlepel tomatenpuree
50 gr roomboter
4 el zonnebloemolie

Bereiding:
Verhit de boter en de olie.
Bak de uien hierin.
Voeg de laos, gember en knoflook toe.
Bak vervolgens de gesneden tomaten mee.
Voeg de tomatenpuree erbij en bak deze 30 seconden al roerend mee.
Voeg het gehakt toe en bak onder af en toe omscheppen.
Giet de bouillon van de blikken worstjes in een beker.
Voeg de worstjes toe aan het gehakt. Bakken en omroeren.
Voeg Ketjap en sojasaus er aantoe.
Ook de suiker kan er nu bij.
Nu kunnen de twee blikken bruine bonen erin.
Flink omscheppen tot alles een mooi mengsel is.
Dan mag de bouillon van de worstjes erbij.
Er moet genoeg vloeistof (lees: Jus) zijn om alles goed te laten garen en smaken. Giet desnoods een glas water erbij.
Goed mengen en dan een kwartiertje laten doorwarmen. Niet te hard laten koken.

Nu mag de kok even proeven. Indien nodig wat zout en zwarte peper toevoegen.
In plaats van zout kun je ook een klein kubus Maggiblokje toevoegen. Altijd even naproeven.

Nu de Adjumapepers erop leggen.
Deksel op de pan en op een sudderplaatje 30 tot 45 minuten matig laten sudderen.

De pepers mogen niet stuk koken. Want dan wordt je pan bruine bonen veel te pittig en is deze zeker voor de allerkleinsten niet meer te eten. Maar kies je bewust voor een pittige pan Bruine bonen dan kun je een peper samen met de uien al in het beginstadium van de bereiding laten meebakken.
Verwijder voor je gaat opschepen de pepers, want als je ze per ongeluk stuk roert en dat niet in de gaten hebt, wordt alles ook veel te pittig!

Serveer Bruine Bonen met drooggekookte witte rijst.
Met een lepel sambal en een lepel Piccalilly is het 't lekkerst!

Klik Hier voor het videorecept op het Youtube Kanaal van Makkelijk Koken

donderdag 20 december 2018

Hertenbiefstuk

Bekijk ook eens de video Hertenbiefstuk op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.

Nodig:
Hertenbiefstuk naar behoefte.
Zwarte peper
Zout
1 ui gesnipperd
1 bakje Shiitake
50 gram boter

In dit recept wordt als saus de Hartige Vleessaus toegepast. Het recept daarvoor vind je HIER.



Bereiding:
Smeer de biefstukjes in met zwarte peper en zout, en laat ze dan 10 minuten rusten.

Verhit wat boter in een bij voorkeur zware stalen pan.
Fruit er de ui in.
Voeg er de gesneden Shiitake aan toe.
Bak op hoog vuur de shiitake snel in hooguit 4 minuten.
Schep of schud ze hierbij goed om.
Zet de paddestoelen daarna warm apart.

Verhit wederom wat boter in de pan op hoog vuur.
Zodra de schuimlaag weg is leg je de hertenbiefstukjes in de pan.
Bak ze aan elke zijde 1 of 2 minuten. Schuif ze af en toe heen en weer en kantel vlak voor het einde de pan om de biefstukjes nog enkele seconden in de verzamelde boter rondom na te schroeien.
Binnen 4 minuten kunnen de biefstukjes uit de pan en moeten ze even rusten.
Blus de jus af met een half kopje water. Roer de aanzetsels los en giet de jus in een kom.

In deze serveersuggestie lepel je wat vleessaus op een bord.
Plaats de biefstuk daar middenin.
garneer er rondom de gekozen groenten bij en verdeel de Shiitake rond en op het vlees.
Serveer er boterzachte aardappelen bij die je op het bord overgiet met de bakjus.


Bekijk ook eens de video Hertenbiefstuk op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.

vrijdag 14 december 2018

Kalkoen Napoli

Kalkoen dijfilet gegarneerd met paddestoelen op een laagje spaghetti.

Bekijk het recept op video HIER!

Nodig:
500 gr Kalkoen dijfilet
50 gr roomboter
1 tl zout
1 tl Zwarte peper
3 tl milde of zoete paprikapoeder
4 tenen geperste knoflook

Voor de Paddestoelen Napoli:
1 uitje klein gesnipperd
1 teen knoflook fijn gewreven/geperst
2 handen vol Bundelzwammen
2 handen vol Shiitake (bij voorkeur biologisch gekweekte)
1 dl zonebloemolie
1of 2 takjes tijm
1 of 2 takjes verse oregano
4 el witte wijn (op kamertemperatuur)

Bereiding Kalkoen:
Snij de kalkoen in het gewenste aantal stukken.
Peper en zout de kalkoen.
Wrijf er ook de paprikapoeder goed in.
Laat dan bij voorkeur het vlees even een kwartiertje staan.
Braad dan de stukken kalkoen in hete boter bruin aan alle kanten.
Laat dan het vlees op matig vuur rustig garen.
Zet daarna de kalkoenfilets even weg.

Bereid intussen de spaghetti met Spinazie. Hier vindt je het recept.


Bereiding Paddenstoelen Napoli:
De Bundelzwammen schoonsnijden. Verwijder daarvoor de onderste vuile stukken en harde stukken steel. Borstel met een kwastje het zand of kweekbodem er vanaf. Gebruik NOOIT water. Paddestoelen zuigen dat gretig op en dan liggen ze later in de hete boter te stoven en te spetteren!
Snijd ook de Shiitake schoon op dezelfde wijze. Daarna de shiitake vierendelen.

Pluk de blaadjes van de verse tijm en oregano van de stelen. Samen moet het een klein handje vol zijn.
Hak ze klein.
Hak het uitje klein
Pers de knoflook of wrijf deze fijn.

Vlam in de pan!
Verhit wat olie in een pan op hoog vuur.
Bak hierin de ui en knoflook.
Voeg snel de paddenstoelen met wat zout erbij.
Schep de paddestoelen goed om en om tijdens het bakken.
Voeg de oregano en tijm erbij en bak alles nog een minuut.
Zorg dat het vuur hoog blijft.
Voeg de witte wijn erbij. PAS OP VOOR DE VLAM IN DE PAN!!!!
MAARRRR! Die vlam in de pan heb je even nodig om de paddenstoelen kort te flamberen. Schud de paddenstoelen in de sissende vloeistoffen om en haal ze dan van het vuur.

Intussen heb je de Spaghetti met Spinazie bereid.

Verdeel de Spaghetti netjes over de borden.
Plaats daar de kalkoen bovenop.
Verdeel de paddenstoelen op en rond de kalkoen.
Je kunt kiezen voor het bakvet van de kalkoen of voor de romige saus Napoli over het gerecht. Dát recept vindt je HIER!

Eet lekker!

Bekijk het recept voor Kalkoen HIER op video!

Roomsaus Napoli

Een lekkere hartige lichte saus met Italiaanse kruiden.

Het videorecept vindt je HIER op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.


Nodig:
50 gram roomboter
2 el bloem
1 klein uitje zeer fijn gesnipperd
1 teen knoflook geperst
25 cc witte wijn
1 takje tijm klein gehakt
1 takje oregano klein gehakt
1 tl mosterdpoeder
50 tot 100 cc bouillon
Zout
Zwarte peper.

Bereiding:
Smelt de boter maar niet bruin laten worden.
Fruit zachtjes de ui en knoflook erin.
Voeg de tuinkruiden, de mosterdpoeder en de zwarte peper erbij.
Voeg de wijn erbij en laat deze een paar m minuten inkoken.
Voer de gasvlam op.
Voordat de boter gaat bruinen de bloem er doorheen roeren met een garde.
Vooral goed blijven roeren om klontjes te voorkomen!
Na een minuut of twee is de bloem ook gaar.
Dan kan voorzichtig de bouillon erbij. Voeg genoeg bouillon toe om de saus op de juiste dikte te brengen.

Indien nodig op smaak brengen met zout.

Lekker bij pasta of vlees!

Het videorecept vindt je HIER op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.

donderdag 13 december 2018

Hartige vleessaus

Dit is een saus die onder andere miso en gedroogde Bonito bevat. Dat zijn Japanse producten die een heerlijke dosis van de 5de smaak, ook wel umami genoemd, aan je gerechten toevoegen. Je vindt het in de Japanse keuken terug als smaakmakers bij de Ramen soepen.
Miso is een op Japans traditionele wijze gefermenteerd sojaproduct en dus geheel veilig voor consumptie en Dashi bestaat uit gedroogde vis genaamd Bonito. Je kunt dit ook als Bonito flakes in de toko kopen.
Dashipoeder is onder de naam Dashi-no-moto te koop. Er zijn verpakkingen met sachets van 10 gram, maar ook met sachets van 5 gram. Voor een 4 man's couvert is toepassing van 5 gram in een gerecht doorgaans ruim voldoende.
Miso en Dashi los ik meestal op in water, sojasaus of rijstwijn. Vaak voeg ik een eetlepel tomatenpuree toe. Dat heeft in sausen en jus een goede natuurlijke bindende werking en geeft ook een umami smaak. De aldus ontstane marinade bak ik mee in het bakvet met vlees en andere specerijen. Een heerlijke basis voor soepen en sauzen!

De videofilm over het maken van Vleessaus vind je HIER!

Hier onder zie je hoe deze toevoegingen gebruikt kunnen worden.

Hartige vleessaus bij Wild
Nodig:
4 kippenvlerkjes in stukjes gehakt of gekneusd.
2 speklapjes, klein gesneden.
2 el bloem
50 gram roomboter
2 uitjes grof gesneden
3 tenen knoflook
1 el verse gehakte koriander
1 liter water
1 tl donkere Miso
5 gr Dashi-no-moto
2 tl suiker
2 el Shaohsing rijstwijn
2 el black soy sauce

Bereiding:
Meng eerst van de Miso, Dashi, suiker, rijstwijn en Black Soy sausen een marinade.

Als het vlees is gehakt en gesneden, meng je het met de bloem.
Verhit de boter en bak daar het vlees onder goed omscheppen in.
Als het vlees aan de buitenkant begint te bruinen ga je nog even door met bakken. Je wilt het baksmaakje meenemen in de smaak van je saus.
Voeg daarbij de gesneden ui, knoflook en koriander erbij.
Schep alles goed door elkaar.
Voeg dan de marinade met de Miso en Dashi toe.
Bak al roerend een minuut of 2 door en
Voeg dan de helft van het water toe.
Roer onder hoog vuur en laat de massa aan de kook komen. Temper dan het vuur en kijk hoe de saus indikt. Te dik betekent voorzichtig meer water toevoegen.

Laat de massa op een sudderplaatje een uurtje sudderen. Blijf wel om de 15 minuten omscheppen want de kans op aankoeken van de vaste delen is niet denkbeeldig!

Uitstekende saus voor hertenbiefstuk
Stamp na een uur sudderen, met een stamppot stamper het vlees los en fijn zodat de smaken en sappen eruit komen.
Controleer de dikte van de saus.
Zeef de massa door een grove vergiet. Stamp en pers hier ook de sappen uit het residu.
Gooi het residu weg.
Zeef de saus door een minder grove zeef zodat er absoluut geen botsplinters of fragmentjes in je saus kunnen zitten. Wrijf met een lepel of pannenlikker de zachte delen door de zeef.

Je Hartige Vleessaus is nu gereed om bij je beste en lekkerste gerecht opgediend te worden.

De videofilm over het maken van Vleessaus vind je HIER!