Zoeken in deze blog

vrijdag 14 december 2018

Roomsaus Napoli

Een lekkere hartige lichte saus met Italiaanse kruiden.

Het videorecept vindt je HIER op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.


Nodig:
50 gram roomboter
2 el bloem
1 klein uitje zeer fijn gesnipperd
1 teen knoflook geperst
25 cc witte wijn
1 takje tijm klein gehakt
1 takje oregano klein gehakt
1 tl mosterdpoeder
50 tot 100 cc bouillon
Zout
Zwarte peper.

Bereiding:
Smelt de boter maar niet bruin laten worden.
Fruit zachtjes de ui en knoflook erin.
Voeg de tuinkruiden, de mosterdpoeder en de zwarte peper erbij.
Voeg de wijn erbij en laat deze een paar m minuten inkoken.
Voer de gasvlam op.
Voordat de boter gaat bruinen de bloem er doorheen roeren met een garde.
Vooral goed blijven roeren om klontjes te voorkomen!
Na een minuut of twee is de bloem ook gaar.
Dan kan voorzichtig de bouillon erbij. Voeg genoeg bouillon toe om de saus op de juiste dikte te brengen.

Indien nodig op smaak brengen met zout.

Lekker bij pasta of vlees!

Het videorecept vindt je HIER op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.

donderdag 13 december 2018

Hartige vleessaus

Dit is een saus die onder andere miso en gedroogde Bonito bevat. Dat zijn Japanse producten die een heerlijke dosis van de 5de smaak, ook wel umami genoemd, aan je gerechten toevoegen. Je vindt het in de Japanse keuken terug als smaakmakers bij de Ramen soepen.
Miso is een op Japans traditionele wijze gefermenteerd sojaproduct en dus geheel veilig voor consumptie en Dashi bestaat uit gedroogde vis genaamd Bonito. Je kunt dit ook als Bonito flakes in de toko kopen.
Dashipoeder is onder de naam Dashi-no-moto te koop. Er zijn verpakkingen met sachets van 10 gram, maar ook met sachets van 5 gram. Voor een 4 man's couvert is toepassing van 5 gram in een gerecht doorgaans ruim voldoende.
Miso en Dashi los ik meestal op in water, sojasaus of rijstwijn. Vaak voeg ik een eetlepel tomatenpuree toe. Dat heeft in sausen en jus een goede natuurlijke bindende werking en geeft ook een umami smaak. De aldus ontstane marinade bak ik mee in het bakvet met vlees en andere specerijen. Een heerlijke basis voor soepen en sauzen!

De videofilm over het maken van Vleessaus vind je HIER!

Hier onder zie je hoe deze toevoegingen gebruikt kunnen worden.

Hartige vleessaus bij Wild
Nodig:
4 kippenvlerkjes in stukjes gehakt of gekneusd.
2 speklapjes, klein gesneden.
2 el bloem
50 gram roomboter
2 uitjes grof gesneden
3 tenen knoflook
1 el verse gehakte Selderij
1 liter water
1 tl donkere Miso
5 gr Dashi-no-moto
2 tl suiker
2 el Shaohsing rijstwijn
2 el black soy sauce

Bereiding:
Meng eerst van de Miso, Dashi, suiker, rijstwijn en Black Soy sausen een marinade.

Als het vlees is gehakt en gesneden, meng je het met de bloem.
Verhit de boter en bak daar het vlees onder goed omscheppen in.
Als het vlees aan de buitenkant begint te bruinen ga je nog even door met bakken. Je wilt het baksmaakje meenemen in de smaak van je saus.
Voeg daarbij de gesneden ui, knoflook en selderij erbij.
Schep alles goed door elkaar.
Voeg dan de marinade met de Miso en Dashi toe.
Bak al roerend een minuut of 2 door en
Voeg dan de helft van het water toe.
Roer onder hoog vuur en laat de massa aan de kook komen. Temper dan het vuur en kijk hoe de saus indikt. Te dik betekent voorzichtig meer water toevoegen.

Laat de massa op een sudderplaatje een uurtje sudderen. Blijf wel om de 15 minuten omscheppen want de kans op aankoeken van de vaste delen is niet denkbeeldig!

Uitstekende saus voor hertenbiefstuk
Stamp na een uur sudderen, met een aardappelstamper het vlees los en fijn zodat de smaken en sappen eruit komen.
Controleer de dikte van de saus.
Zeef de massa door een grove vergiet. Stamp en pers hier ook de sappen uit het residu.
Gooi het residu weg.
Zeef de saus door een minder grove zeef zodat er absoluut geen botsplinters of fragmentjes in je saus kunnen zitten. Wrijf met een lepel of pannenlikker de zachte delen door de zeef.

Je Hartige Vleessaus is nu gereed om bij je beste en lekkerste gerecht opgediend te worden.

De videofilm over het maken van Vleessaus vind je HIER!


Tam Konijn in Zaanse Wildsaus



Klik hier oom de video te bekijken!

Nodig:
2 Konijnenboutjes
1 tl zout
1 tl zwarte peper
½ el karwijzaad geroosterd
3 tl paprikapoeder mild of zoet
1 el meditterane kruiden
3 tl mosterdpoeder
3 laurierblaadjes
1 flinke ui klein gesnipperd
3 tenen knoflook klein gehakt
50 gram roomboter
2 el Worcestershire
sauce
1 el suiker
1 of 2 adjuma pepers
1 el tomatenpuree
1 grote tomaat klein gesneden
2 tl maizena opgelost in 2 el water

Bereiding:
Verhit de boter
Fruit de ui en knoflook 1minuut.
Bak daarna de tomaat en de tomatenpuree een minuut mee.
Voeg het karwijzaad toe, evenals paprikapoeder, mediterrane kruiden, Worcestershiresauce, suiker, en laurier.
Bak alles 3 minuten op matig uur.
Bindt de jus met de maizena-oplossing.
Breng de jus op dikte met wat water.

Zout en peper de konijnenboutjes.
Braad de konijnenboutjes aan beide zijden aan in hete boter.
Giet er de wildsaus overheen.
De boutjes moeten voor tenminste de helft in de saus liggen.

Laat de boutjes tenminste 45 minuten op zacht vuur gaarstoven.
Laat de laatste 20 minuten een of twee adjuma pepers mee sudderen. Laat ze niet stuk koken!

Serveren met zachte kruimige aardappels, spruitjes, spitskool of Haricot Verts.

Klik hier oom de video te bekijken!

Spaghetti met Spinazie

Zie ook de video instructie op het Youtube Kanaal van Makkelijk Koken. Klik hier


Nodig:
1 pak Spaghetti
50 gram roomboter
1 ui klein gesnipperd
1 tomaat grof gesneden

Bereiding:

Kook de Spaghetti volgens voorschrift op de verpakking.
Giet de Spaghetti af en laat deze onder een deksel staan.

Smelt intussen de boter in een ruime pan.
Fruit de ui in de hete boter.
Voeg de tomaat er aan toe.
Na een minuut kan de gekookte spaghetti erbij.
De spaghetti mengen met de gebakken ui en tomaat, op laag vuur.
2 tot 4 flinke handen verse gewassen spinazie door de spaghetti mengen.

Eventueel afmaken met zout.

Hou de spaghetti gereed voor gebruik met vlees, saus en groenten van je eigen keus.

Zie ook de video instructie op het Youtube Kanaal van Makkelijk Koken. Klik hier

donderdag 22 november 2018

Rundvlees Osaka

Volg de video instructie voor dit recept op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken. Klik hier!


Nodig:
750 gr riblappen
Zout
Zwarte peper
1 teen  gember gekneusd
1 teen laos gekneusd
5 takjes selderie grof gesneden
1 bakje shii-take gevierendeeld
1 tomaat grof gesneden (ontvellen indien gewenst)
1 el tomatenpuree
1 tl Miso medium dark pasta
half zakje Dashing-moto mengen met water, miso en tomatenpuree
1 middelgrote ui snipperen
1 bolletje Chinese knoflook klein hakken/snijden
1 el mirin
1 el sojasaus
50 gram roomboter
1 glas water of in ieder geval genoeg om alle vlees vrijwel volledig onder te zetten.

Bereiding:
Verhit de boter in een braadpan.
Braad het vlees in enkel minuten aan beide zijden bruin.
Zet het vlees even apart.
Bak in hetzelfde bakvet de ui.
Voeg de pastamix toe.
Voeg de tomaat toe.
Voeg de selderie toe.
Schep alles om tot alles zacht begint te worden.
Voeg genoeg water toe om straks het vlees goed in te kunnen gaar sudderen.
Voeg de mirin toe.
Leg het vlees in de jus en schik het goed onder de jus.
Laat het vlees 4 uur sudderen.
Als het vlees zacht is de Shitake toevoegen.
Nog 10 tot 15 minuten zachtjes laten garen.

Vlees met wat jus opdienen met aardappelen, rijst of zelfs op een stuk turks brood.

Volg de video instructie voor dit recept op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken. Klik hier!

woensdag 21 november 2018

Kabeljauw Osaka

Een recept met tonen van Umami, ook bekend als 'de vijfde smaak'.

Het recept kun je ook op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken volgen. Klik hier!

Nodig:
500 gr Kabeljauwhaas
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 ui klein gesniperd
2 tl tomatenpuree
2 tl misopasta (medium dark)
Een paar el water om de puree en de pasta in op te lossen.
50 cc water voor aanmaken van de saus.
1 teen knoflook fijngewreven
50 gram roomboter


Bereiding:
Kabeljauw inwrijven met Zwarte peper en zout.
De ui snipperen.
De knoflook fijnwrijven.
Tomatenpuree en Misopasta oplossen in een beetje water.
Voeg de knoflook bij de pasta.

Verhit de boter in een koekenpan.
Bak de kabeljauwhaas aan beide zijden aan.
voeg de uitjes toe en bak deze even mee.
Voeg er de opgeloste past bij en bak deze een paar minuten mee.
Lepel telkens wat van het hete bakvet met de specerijen over de kabeljauw heen.
Voeg wat water toe om de saus aan te maken.
Slut de pan met een deksel en laat de vis op matig vuur nog 5 minuten garen.

Opdienen met aardappelen of witte rijst. Groenten of sla naar keus.

Bekijk de videoinstructie hier op het Youtubekanaal van Makkelijk Koken.

donderdag 25 oktober 2018

Pizza Kaas-Salami

Nodig:
1 kant en klare pizzabodem.
Potje Pepperoncinosaus van Grand Italia.
6 handjes geraspte mozarella.
3 handjes geraspte 48+ kaas.
1 ui. in ringen gesneden
1 el meditteraanse kruiden.
Reepjes uitgebakken ontbijtspek.
Reepjes Salami.




Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200°C

Rol 1 kant en klare pizzabodem met bijbehorend bakpapier op een passende bakplaat uit.
Breng op de pizzabodem een laagje aan van ca. 2 el Pepperoncinosaus van Grand Italia. Het gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel.
Verdeel tot 1 cm van de rand 3 handjes geraspte mozarella.
Verdeel 1 handje uiringen over de pizzabodem.
Strooi er 1 el meditteraanse kruiden overheen.
Verdeel reepjes uitgebakken ontbijtspek over de pizza.

Verdeel daartussen reepjes Salami.
Sprenkel voorzichtig en gelijkmatig nog 1 el saus over de pizza.
Strooi opnieuw 3 handjes geraspte mozarella over de pizza.
Verdeel daar overheen 3 handjes geraspte 48+ kaas.

Plaats de bakplaat met de pizza ca. 15 minuten in de oven.

Bepaal zelf of je een zachte smeuïge of een knapperige pizza wilt.

Je voelt 'm al aankomen... het staat je vrij om allerlei combinaties van topping op je pizza te gebruiken. Soorten saus, eigengemaakte saus, soorten kaas, soorten vleeswaren, vis of groenten, olijven of pepperoni... Leef je uit!

vrijdag 19 oktober 2018

Inktvis salade

Klik hier voor een variatie op dit recept op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken!


Nodig:
300 gr Inktvisringen
200 ml droge witte wijn of genoeg om de ringen net onder te zetten.

50 ml olijfolie extra vierge
3 el witte wijn azijn
3 tenen knoflook geperst
2 rode uien in ringen gesneden
1 el tuinkruiden (Oregano, tijm, peterselie, basilicum, bieslook
um)
1 tl zout
1 tl zwarte peper

Handje rauwe taugé
Handje zeewier
Een paar Spaanse olijven (Aceitunas Bravas)

Bereiding:
Kook gedurende 45 minuten op matig vuur de inktvisringen in de witte wijn.
Giet de wijn eraf en laat de ringen afkoelen.
Meng olijfolie, witte wijnazijn, geperste knoflook, uiringen, kruiden, zout en zwarte peper in een kom.
Voeg hier de afgekoelde inktvisringen aan toe.
Meng alles goed.
Laat de inktvissalade een uurtje in de koelkast staan.
Verdeel wat taugé over twee platte schaaltjes.
Verdeel daar een handje zeewier overheen.
Verdeel daar de inktvissalade met wat olijven bovenop.
Zorg dat je ook wat van de marinade over de salade verdeelt!

Serveer met wat Turks brood en kruidenboter.

Klik hier voor een variatie op dit recept op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken!