Zoeken in deze blog

zondag 16 juli 2017

Sticky Kippenvlerkjes van bbq of oven

Nodig:
1 kg kippenvlerkjes.
zout
Zw Peper
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder

Bereiding:
Wrijf de kip met bovenstaande kruidenmengsel in en rooster deze op een regelbare grill of in de oven op 120 graden gaar.

Verder nodig:
Sweet chilisauce
zoete ketjap
suiker

Meng de saus dmv 1 dl sweet chilisaus, 1 dl zoete ketjap en een el suiker goed door elkaar.

Als de kip bijna gaar is verhoog je de temperatuur van de bbq, grill of oven naar 200 graden.
Smeer met een kwastje elk vlerkje in met een beetje van de saus.
Grill dit enkele minuten tot de saus bijna is opgedroogd.
Smeer dan weer een beetje van de saus over de vlerkjes.
Keer af en toe de vlerkjes en herhaal dit ritueel totdat de vlerkjes aan beide zijden een mooi bruin en glanzend, kleverig laagje hebben gekregen.

Lekker als snack op een gardenparty, loungefeestje, bij de buis of bij de bbq-maaltijd.

dinsdag 6 juni 2017

PiriPiri Gehaktballetjes om overal bij te eten

Nodig:
500 gr gemengd gehakt
2 tl zout
2 tl zwarte peper
1 teen knoflook geperst
2 tl uipoeder
1 handje selderie fijn gehakt
1 el SolMar piripirisaus (Lidl)
15 snoeptomaatjes
1 groene of rode Chilipeper in groffe stukken gesneden.
Roomboter om in te bakken






Bereiding:
Meng het gehakt met de kruiden en specerijen.
Draai er balletjes van.
Verhit de boter.
Bak de balletjes rondom bruin in de hete boter.
Voeg halverwege de snoeptomaatjes en groffe chilipeper toe,
Blus af met een paar eetlepels water.

Kan over bij gegeten worden. Als snack, op een wit bolletje of bij de pasta.

Kipballetjes

Nodig:
1 pond kipgehakt
1 zeer fijn gehakte ui
2 tenen knoflook fijngewreven.
4 tl paprikapoeder
2 tl mosterdpoeder
1 tl chilipoeder
1 handje zeer fijn gehakte selderie.
1 el olie

Bereiding:
Meng alle ingrediënten met het gehakt.
Bevochtig de handen en draai balletjes van het mengsel.
Bak de balletjes langzaam in hete olie.

Serveer ze met grof gesneden uiringen en een sausje naar keuze.

Marinade voor kipkluifjes en -vlerkjes

Voldoende voor 750 gr vlees

Nodig:
3 tl uipoeder
2 tenen knoflook fijngewreven
3 tl laospoeder
2 tl kentjurpoeder
2 el rum
2 el ketjap manis
zout
zwarte peper

Bereiding:
Maak een mengseltje van alle genoemde ingrediënten.
Wrijf de vlerkjes en kluifjes ermee in.
Doe dit bij voorkeur een nacht van te voren doch minimaal een uur.

Rooster het vlees langzaam boven een houtskoolvuurtje.

Saté marinade

Genoeg voor 500 gram kippedijenfilet

Nodig:
3 tl uipoeder
2 tl gemberpoeder
2 tenen knoflook
2 el ketjap manis
2 el rum
zout
peper




Bereiding:
Wrijf de knoflook fijn.
Maak een mengseltje van al de genoemde ingrediënten.
Snij de kippendijenfilet in dobbelsteentjes en vermeng het gesneden vlees met de marinade.
Marineer het vlees tenminste een uur.
Bij voorkeur een nachtje van te voren beginnen met marineren.
Rijg het vlees aan satéstokjes en rooster het boven een houtskoolvuurtje.

maandag 8 mei 2017

Avocado met Hollandse garnalen

Nodig:
1 rijpe avocado prakken
1 sjalotje snipperen
1 teentje knoflook fijnwrijven
1 snufje zwarte peper
1 tl zout
1 el olijfolie
1 el peterselie klein gehakt
75 gr Surimi kleingesneden
2 el mayonaise
2 el tomatenketchup
150 gr Hollandse garnalen
1 snufje cayennepeper
1 halve el limoensap




Meng bovenstaande goed. Bij voorkeur mayonaise en ketchup eerst mengen met de surimi voor je het toevoegt.

Voor de garnering:
8 jonge Romanoslablaadjes
Paprikapoeder mild

Verdeel de slablaadjes in een schaaltje. Verdeel daar de avocadosalade over en omheen.

Op de foto serveersuggestie met asperges. Maar gewoon een partje van een hardgekookt eitje kan ook.

Boterzachte spareribs

Nodig:
1 kam spareribs

Voor de marinade:
6 el Ketjap manis
2 tl sambal oelek
2 el mushroom vegetarian sauce
2 el suiker
4 teen knoflook
3 tl uipoeder
3 el sweet chilisauce
2 tl zwarte peper
3 tl gemberpoeder
1 el appelazijn of gewone witte azijn
3 tl zout
Dit is voldoende marinade voor 1 kam ribs.

Bereiding:
Meng bovenstaande kruiden en specerijen met de ketjap, azijn, mushroomsauce en chilisaus. Dit is genoeg voor 1 kam spareribs.

Smeer de kam spareribs in met een laag van het marinademengsel. Bewaar de rest van het mengsel.
Laat de spareribs minimaal een uur, maar bij voorkeur een nacht marineren in een toegedekte schaal. Beter nog is de kam spareribs in een nauwsluitende zak te binden en zo te marineren gedurende de beschikbare tijd.
Verhit de oven, grill of bbq voor op 110 graden.
Verpak de spareribs goed sluitend in aluminiumfolie.
plaats de spareribs in de oven of de grill en laat deze 3 tot 4 uur indirect garen. Dus niet direct boven het vuur maar ernaast of de kolen er op ruime afstand omheen!!!
Belangrijk is de temperatuur! Deze mag niet hoger dan 110 graden worden.


Verwijder na het garen de folie om het vlees en plaats de spareribs op het grill rooster. Smeer de ribs herhaaldelijk in met de rest van de marinade. Bij voorkeur bij elke keer omdraaien.
Verhoog de grill temperatuur naar ca. 180 graden.
Grill de ribs in ca 15 minuten mooi glanzend bruin zonder dat ze zwart verbranden. Dat kan rechtstreeks op het rooster of in een van de mooie rekjes die hiervoor te koop zijn.
Smeer ze vlak voor het opdienen nogmaals in met een laagje marinade, leg ze nog 5 minuten op het rooster.
Gereed voor opdienen.

Deze ribs hebben eigenlijk geen saus meer nodig. Er zit immer een flinke laag smaak omheen en het vlees is reeds terdege gemarineerd.

vrijdag 5 mei 2017

Garnalenwrap

Nodig:
500 gr grote garnalen
halve puntpaprika grof gesneden
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 aardappel in blokjes gevierendeeld
1 el oestersaus.
halve el tomatenpuree
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
romano slablaadjes
Gehakte verse koriander
Gehakte verse selderie
grote Tex Mex wraps







Bereiding:
Bak bovenstaande in een beetje olie in een antiaanbakpan. Eerst de garnalen 2 minuten en dan de rest van de bestanddelen erbij. Vloeibare ingrediënten er als laatste bij.


Leg slablaadjes met daarin of overheen de uitgelekte garnalenmix dwars over de wrap.
garneer met gehakte koriander en selderie. Schep een klein beetje van de bijbehorende jus over de vulling.



Rol alles strak in de wrap. Oefening baart kunst. Prik een cocktailprikker of satéstokje door de wrap om hem dicht te houden.

Een lepeltje garnalensambal voor de pittigheid.