Zoeken in deze blog

woensdag 30 november 2016

Zuurkool kroketten

Gefrituurde Zuurkoolkroketten en zuurkool bitterballen
Nodig voor de zuurkoolvulling:
250 gr verse zuurkool. Afspoelen en uitlekken.
200 gr gemengd gehakt. Losgeroerd.
100 gr rookworst. Klein gesneden.
(Bovenstaande verhoudingen kun je naar eigen inzicht aanpassen.)
1 ui gesnipperd.
1 teen knoflook geperst.
1 tomaat klein gesneden.
2 tl tomatenpuree.
2 tl uipoeder.
1 Rode peper, klein gehakt.
Zout.
Zwarte peper.
Selderie. Klein gehakt.
3 gekookte vastkokende aardappelen grof geprakt.
Olie.

Voor de ragout:
80 gram bloem.
80 gram roomboter.
500 ml vleesbouillon.

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de ui, knoflook, tomaat. tomatenpuree en de rode peper.
Voeg het gehakt toe en bak dat rul tot het bruin is.
Voeg dan de zuurkool toe en roer dit ook los door het gehakt heen.
Voeg de uipoeder, het zout en de zwarte peper toe.
Voeg de selderie toe en roer dat er ook doorheen.
Haal de zuurkool van het vuur af.
Meng de geprakte aardappelen er doorheen.

Bereiding van de ragout:
Een anti-aanbakpan is hierbij overigens goud waard!
Maak eerst een roux als volgt:
Smelt de boter.
Begin voordat de boter gaat bruinen, de bloem toe te voegen. Doe dat voorzichtig onder voortdurend roeren zodat er geen klonten ontstaan.
Als alle bloem er doorheen zit zal er een stevige massa ontstaan die bijna op deeg gaat lijken. Voeg hier telkens een dl van de vleesbouillon toe. Blijf roeren en zorg dat alle bouillon in de massa is opgenomen voordat je de volgende hoeveelheid toevoegt.
Als alle bouillon is toegevoegd laat je de roux nog even zachtjes doorwarmen en even pruttelen maar blijf roeren.
Voeg de zuurkool toe en meng dit goed door de roux heen. Doe de ragout over in een platte schaal, strijk de laag glad en laat deze afkoelen. Plaats daarna de ragout in de koelkast en laat deze enkele uren goed opstijven.

Gepaneerde zuurkool bitterballen
Kroketten rollen:
Plaats 3 diepe schalen of borden naast elkaar op het aanrecht. Vul deze respectievelijk met tarwebloem, geklopt ei en paneermeel, met daarnaast de opgesteven ragout.
Rol van een flinke eetlepel gekoelde ragout een kroketvorm (of een bitterbalvorm als dat zo uitkomt).
Als de ragout te veel aan de handen kleeft kun je je handen licht bevochtigen.
Wentel de kroketvorm door de bloem.
Wentel de bebloemde kroketvorm door het geklopte ei.
Wentel de kroketvorm tenslotte door het paneermeel.
Ik rol de kroket of bitterbal nog even aan in mijn handen.
Ik wentelde vervolgens de kroket nog eenmaal door het ei en daarna nog eens door het paneermeel.
Dan rol ik de kroket nog eens door mijn handen om de laag goed aan te drukken.
Dat geeft een stevigere korst. Daarmee voorkom ik dat de kroket openspringt tijdens het frituren.
Laat voor direct gebruik de gepaneerde kroketten op een bord opstijven in de koelkast.
Voor later gebruik kun je de kroketten invriezen met tussen elke laag een boterhamzakje om te voorkomen dat ze aan elkaar vastvriezen.

Vulling van zuurkool, gekruid gehakt, aardappelen en rookworst
De kroketten frituur ik voor direct gebruik 4 minuten. Uit de vriezer vandaan zal dat enkele minuten langer moeten.

vrijdag 14 oktober 2016

Langoustines in Oestersaus

Nodig:
500 g verse langoustines
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 stukje paprika grof gesneden
1 el tomatenpuree
2 el oestersaus
1 el Vegetarian mushroomsaus
zeezout
grof gemalen zwarte peper
1 el suiker
3 el water
20 g roomboter
olie

Bereiding:
Was de langoustines en laat ze uitlekken.
Verhit de olie op hoog vuur.
Fruit de uien en de knoflook een halve minuut.
Voeg de tomatenpuree toe. Laat deze 15 seconden bakken.
Voeg de paprika toe. Laat deze een minuut meebakken.
Blijf intussen goed omscheppen.
Voeg de langoustines toe.
Voeg de oestersaus en de mushroomsaus toe.
Schep de langoustines goed door de saus heen.
Doe een deksel op de pan en laat de langoustines en minuut er onder verhitten.
Verwijder het deksel en schep nogmaals de langoustines door de saus. Plaats dan het deksel weer terug.
Herhaal dit nog een of twee keer.
Voeg de roomboter toe.
Voeg zout, peper en suiker toe.
Laat de boter smelten. Schep de langoustines er nog eens goed doorheen.
Voeg het water toe. Net genoeg voor een smeuïge saus.

Gereed om op te dienen. Gewoon uit de hand kluiven of met een bordje salade, pasta of witte rijst.












maandag 10 oktober 2016

Gebakken cassave

Nodig:
4 vuistgrote stukken cassave
Water
zout
2 dl Olie

Bereiding:
Schil de cassave. Dat kan uitstekend en snel met een aardappelschiller. De cassave schil je totdat de paarse laag vlak onder de schil ook verwijderd is. Meestal kan dat met twee keer snijden al genoeg zijn.
Breng water aan de kook en leg dan de stukken cassave hier in.
Kook de cassave in een kwartiertje gaar tot je er net aan met een vork in kunt prikken. Niet papzacht koken!

Gebakken cassave met bakkeljauw
Snij de cassave in vingerlange en vingerdikke stukken.

Verhit de olie tot 180 graden en bak de cassave hierin aan alle kanten goudbruin en knapperig.
Laat de gebakken cassave uitlekken en strooi er zout overheen.

Cassave kan gegeten worden met gebakken vis zoals tilapia of bakkeljauw, maar ook met bijvoorbeeld gekookte of gebakken bakbanaan, gado gado of als snackje met een beetje sambal. Waar van toepassing verwijzen andere recepten van Makkelijk Koken ook naar dit recept.

Paprika Kip

Nodig:
4 kippendijenfilets
Zout
1 ui grof gehakt
2 tenen knoflook fijn gehakt.
1 el tomatenpuree.
1 rode puntpaprika in groffe stukken.
1 vingerlengte Prei grof gesneden
3 punten geroosterde paprika (uit een potje) grof gesneden.
Een flinke hand kastanjechampignons gevierendeeld.
1 el vegetarian mushroomsauce
2 el oestersaus.
1 el suiker
Water

Bereiding:
Was de kip, dep deze droog en wrijf de kip in met het zout.
Verhit een paar el olie in een wok of pan.
Bak de kip rondom snel even aan tot ze begint te bruinen en zet deze dan weg.

Bak in hetzelfde vet de ui en knoflook.
Voeg de tomatenpuree toe.
Bak vervolgens de puntpaprika, de prei en champignons mee onder goed omscheppen.
Voeg de geroosterde paprika toe.

Goed roerbakken gedurende enkele minuten.

Paprika kip met gebakken cassave en sperziebonen
Voeg de mushroomsauce en oestersaus toe.
Laat dit een minuut meebakken.
Voeg de suiker toe.
Leg de kip terug in de hete massa en schep alles even door elkaar.
Voeg een beetje water toe om een smeuïge saus te krijgen.
Goed doorroeren en dan met deksel op de pan de kip in 30 minuten zachtjes gaar pruttelen.

Serveren met rijst, aardappelen of gebakken cassave (aanrader!)

Voor het recept van cassave klik hier.

Paprika Kip

Nodig:
4 kippendijenfilets
Zout
1 ui grof gehakt
2 tenen knoflook fijn gehakt.
1 el tomatenpuree.
1 rode puntpaprika in groffe stukken.
1 vingerlengte Prei grof gesneden
3 punten geroosterde paprika (uit een potje) grof gesneden.
Een flinke hand kastanjechampignons gevierendeeld.
1 el vegetarian mushroomsauce
2 el oestersaus.
1 el suiker
Water

Bereiding:
Was de kip, dep deze door en wrijf de kip in met het zout.
Verhit een paar el olie in een wok of pan.
Bak de kip rondom snel even aan tot ze begint te bruinen en zet deze dan weg.

Bak in hetzelfde vet de ui en knoflook.
Voeg de tomatenpuree toe.
Bak vervolgens de puntpaprika, de prei en champignons mee onder goed omscheppen.
Voeg de geroosterde paprika toe.

Goed roerbakken gedurende enkele minuten.

Paprika kip met gebakken cassave en sperziebonen
Voeg de mushroomsauce en oestersaus toe.
Laat dit een minuut meebakken.
Voeg de suiker toe.
Leg de kip terug in de hete massa en schep alles even door elkaar.
Voeg een beetje water toe om een smeuïge saus te krijgen.
Goed doorroeren en dan met deksel op de pan de kip in 15 minuten zachtjes gaar pruttelen.

Serveren met rijst, aardappelen of gebakken cassave (aanrader!)

Voor het recept van cassave klik hier.

vrijdag 30 september 2016

Chili kip

Nodig:
50 cc Shaoxin rijstwijn of sherry
50 cc soyasaus
klein teentje knoflook fijngewreven
1 tl zout
1 pond kippendijen in blokjes
Dit een uurtje marineren

250 g bloem
1 tl zout
Mengen

Frituurvet

2 el olie
2 tenen knoflook fijn gewreven
1 tl verse gember geraspt
2 el gedroogde chili pepers (heel houden)
50 cc Shaoxin rijstwijn/sherry
50 cc soyasaus
2 el limoensap
1 el ketjap manis
3 el suiker
1 tl maizena in 50 cc water vermengd
2 el sesamzaad

Bereiding:
Verhit de frituurolie.
Paneer de gemarineerde kip in de bloem en het zout.
Frituur de dobbelsteentjes kip een minuut in de olie en laat ze uitlekken.

Rooster twee el sesamzaadjes

Verhit de olie in een pan. (wok of anti-aanbakpan).
bak de knoflook en de gember een halve minuut.
Voeg de chili's erbij.
Voeg Rijstwijn of sherry en soyasaus erbij.
Limoensap en ketjap erbij voegen.
Roer de suiker er doorheen.
Temper het vuur iets en meng dan de maizena met water er doorheen.
Zodra deze gaat indikken de gefrituurde kipstukjes er snel doorheen mengen.
De kip moet nu een glanzend laagje er omheen krijgen.

Serveer op een schaal of bord met rijst of noodles en strooi er rijkelijk sesamzaad overheen.

dinsdag 20 september 2016

Zalmsaus voor pasta

Nodig:
300 gram verse zalm.
1 ui gesnipperd
3 tenen knoflook fijn gehakt
1 tomaat klein gehakt
75 g rode paprika klein gesneden
75 g courgette klein gesneden
200 g roze garnalen
400 ml kreeften roomsoep uit een blikje (Aldi)
20 g verse peterselie fijn gehakt
20 gr verse dille klein gehakt
zout
bakvet/roomboter




Let op! De kreeftensoep haalde ik bij de Aldi. Helaas is deze soep niet altijd uit voorraad verkrijgbaar. Experimenteer gerust met Kreeftensoep van andere oorsprong. Let dan wel op dat de saus goed op dikte wordt.

Bereiding:
Verhit wat roomboter of olie.
Bak de zalm in ca 8 minuten gaar.
Haal de zalm van het vuur.
Druk de zalm met een vork klein.

Verhit wat bakvet en fruit hierin de ui.
Voeg de knoflook er aan toe.
Voeg de tomaat erbij.
Bak vervolgens de paprika mee.
Daarna kan snel de courgette erbij.
Bak de garnalen een minuut mee.
Schep alles goed door elkaar en voeg dan de kreeftenroomsoep erbij.
Laat de saus enigszins indikken. Voeg desnoods een paar lepels water met een lepeltje maizena erin vermengd toe, om te laten indikken.
Temper het vuur naar een spaarvlammetje.
Voeg de peterselie en de dille toe.
Schep de los gedrukte zalm door de saus.
Schep de saus goed door elkaar maar roer de zalm niet verder stuk.

Proef en maak zo nodig af met zout of een visbouillonblokje.

Deze saus is heerlijk over pasta zoals tagliatelle of spaghetti.

maandag 12 september 2016

Gebakken rijst met tempéh en garnalen

Nodig:
5 eieren
peterselie gehakt
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
snufje zwarte peper
snufje zout

Kluts de eieren met de overige bovenstaande ingrediënten tot omeletbeslag en bak dit in een koekenpan gaar en  goudgeel.




Verder nodig:
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook
150 g tempéh in reepjes gesneden
een el ketjap
1 el suiker
Bak de tempéh goudbruin en voeg de ui, knoflook toe. Voeg na enkele minuten de ketjap en suiker toe en bak tot er een wat kleverig laagje om de tempéh zit. Niet laten verbranden.

Verder nodig:
200 gr. gamba's of steurgarnalen.
Bak deze in hete olie in 3 minuten gaar.
Leg ze apart. en vervolg met de rest van het recept.

Verder nodig:
2 koppen basmatirijst
Kook de basmatirijst gaar en giet deze af.
Laat de rijst erna met deksel op de pan van het vuur af goed stomen en daarna afkoelen.
Roer de rijst goed los.

Verder nodig:
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
Rode peper, grof gehakt
1 puntpaprika grof gesneden
100 gr doperwten
4 el maiskorrels
Gesneden paksoy
selderie klein gehakt
Bak de ui en knoflook en voeg vervolgens de overige bovenstaande groenten toe.
Voeg de garnalen toe en roerbak even snel.
Voeg de tempéh toe en schep deze door de rijst.
Snijd de omelet en schep dit eveneens door de rijst.

Alles even goed op hoog vuur roerbakken zodat de rijst ook echt gebakken wordt.

Indien nodig afmaken met wat zout.