Zoeken in deze blog

woensdag 27 augustus 2014

Kippendijen filet met liefde


Nodig:
500 gram kippendijenfilet. Maar drumsticks of kippenpoten kan natuurlijk ook!
1 tl zout
1 el palmsuiker
2 teen knoflook
¼ ui
1 teen gember
1 teen laos
1 vingerlengte seréh
1 tl soja saus
2 tl tomatenpuree
Stamp bovenstaande bij elkaar tot pulp in een vijzel.


Verder nodig:
1 adjoema peper
¼ ui grof gesneden
30 gr boter
100 cc water

Bereiding:
Verhit de boter
Bak de kipfilet en leg deze dan weer even apart.
Fruit de grof gesneden ui.
Voeg de gevijzelde specerijen en kruiden erbij.
Roer goed en bak de massa een paar minuten op matig vuur.
Leg de kipfilets terug in de pan en wentel ze door de kruiderij in de pan.
Leg er een adjoema peper bij en plaats een deksel op de pan.
Laat de kip hier 15 minuten onder af en toe keren, gaar sudderen. Gebruik je kippenpoten of drumsticks dan moet de kip 30 minuten gaarsuddderen.
Voeg dan een beetje water toe om wat jus te maken. Niet teveel om geen waterige massa te krijgen. Meestal zijn een paar eetlepels genoeg. Maar hier geldt: 'Eigen smaak bepaalt!'


Dien de kip op met witte rijst of aardappelen en groenten naar keuze.

maandag 25 augustus 2014

Gehakt met tempéh


Nodig:
250 g gemengd gehakt
250 gr tempéh in reepjes gesneden
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
½ adjoema peper klein gehakt
1 el palmsuiker
1 el ketjap manis
2 takjes selderie klein gehakt
4 el olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de tempéh hierin tot deze rondom goudgeel is.
Voeg nu de ui en knoflook toe.
Kort daarna de tomatenpuree toevoegen met de adjoemapeper.
Een paar minuten op matig vuur laten bakken onder veelvuldig omscheppen.
Voeg nu het gehakt toe en laat dit gaar bakken.
Voeg de palmsuiker toe, laat deze in de massa oplossen.
Nog even de ketjap toevoegen en omroeren.
De selderie er doorheen scheppen.


Als bijgerecht opdienen met rijst.

Sambal tempéh-kippenlever.

Nodig:
1 ui klein gehakt
4 tenen knoflook
100 gr in kleine korrels gehakte tempéh
3 adjoemapepers naar behoefte met of zonder zaadjes
1 el tomatenpuree
200 gr kippenlever klein gesneden
1 tl ketoembar
1 tl laospoeder
1 tl kentjurpoeder
1 el sojasaus
1 el ketjap manis
1 Maggi bouillonblokje
2 tl zout
5 el olie

Bereiding:
Snij of hak de tempéh in kleine brokjes om naar eigen smaak het juiste mondgevoel te krijgen. Niet te grote stukken dus maar ook weer geen papperige massa. Dat geldt overigens voor al de bestanddelen die voorbewerkt moeten worden. Ik heb graag iets te kauwen in mijn mond en een wat groffe sambal vind ik dus heerlijk!

Verhit 5 el olie
Bak hierin de ui en de knoflook.
Voeg de tempéh er aan toe.
Let intussen op of er niet een beetje olie bij moet.
Als de tempéh begint te bruinen voeg je tomatenpuree en adjoemapeper toe.
Na een paar minuten kan de kippenlever erbij.
Goed omscheppen.
Dan kunnen de specerijen erin, ketoembar,laos en kentjurpoeder.
Voeg kort daarna de sojasaus en ketjap toe.
Verkruimel het bouillonblokje en roer dat er goed doorheen.

Proef de sambal en bepaal zelf of je kiest voor meer Maggi bouillon of wat zout.

zondag 24 augustus 2014

Chipolata De Luxe

Je kunt natuurlijk Chipolataworstjes zonder meer op de bbq of in een koekepan met boter bakken. Maar je kunt er ook wat meer van maken. Onderstaande bereid ik vaak op de bbq maar ook in de keuken voor bij de spaghetti of gebakken aardappeltjes.

Nodig:
1 pak chipolataworstjes
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 halve rode puntpaprika grof gesneden
Zwarte peper
Zout
4 tl paprikapoeder
2 tl Chilipoeder
Boter of olie

Verhit de boter of olie.
Bak de chipolata hierin rondom een paar minuten.
Voeg alle overige ingrediënten erbij.
Laat even flink bakken en schep intussen regelmatig de worstjes om.


Gehaktballetjes in Rozemarijn en Dille


Een eenvoudig klaar te maken recept met wat hulp uit de kant en klare schappen van de supermarkt.

Nodig:
500 gr gemengd gehakt
Zw peper
Zout
1 tak rozemarijn klein gehakt
3 takken selderie klein gehakt
2 tl paprikapoeder mild
2 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepoeder
1 el paneermeel
1 el Worchestershiresauce
2 uien fijn gehakt
1 teen knoflook fijn gehakt
1 ei geklutst

1 hand verse dille
1 pak (Bertolli) pastasaus KRUIDIG
Boter

vrijdag 22 augustus 2014

Javaanse Bami


Benodigdheden:
1 pak spaghetti
½ uitje gesnipperd
1 teen knoflook geperst

Meng het volgende met elkaar
1 tl ve-tsin
Zwarte peper
2 el Gekruide ketjap
2 el ketjap manis
2 tl suiker

Verder nodig:
2 maggiblokjes
3 takken selderie klein gehakt
Zout

Auberginecurry met Champignons en kip



Benodigdheden:
Olie
1 aubergine geschild en in hapklare blokken gesneden.
1 rode ui gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
2 tl gevijzelde geroosterde korianderzaadjes
1 half doosje gevierendeelde champignons
2 el Chan’s Massala
 4 kippedijen filets in repen gesneden
Zout
Zwarte peper
1 adjoema peper
1 maggiblokje
4 hardgekookte eieren
1 tak selderie klein gehakt

Crispy geroosterd buikspek



Benodigdheden:
750 gr buikspek aan 1 stuk. Vraag aan je slager of hij dat mooi recht voor je kan snijden.

Meng:
1 el Shaoxing rijstwijn
½ el donkere sieuw (soy sauce)
2 tl ketjap manis

Verder nodig:
1 tl zout
2 tl suiker
½ tl 5-spices poeder
½ tl witte peper

Voor de huid:
1 el witte azijn
1 el niet te fijn gemalen zeezout ( Ik maal mijn zeezout in een blendertje of vijzel het met de hand tot de juiste gradatie.)
1 bosje bijeengebonden satéprikkers of een scherpe vork.