dinsdag 23 maart 2021

Hollandse bami

Bekijk hier de video Hollandse Bami

Nodig:
Een doos honig mie
4 filetlapjes of ander varkensvlees
Een flinke prei, goed schoon gespoeld.
Een handvol waspeen, of winterpeen klein of juist grof gesneden
Kastanjechampignons gevierendeeld
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst.
bakje taugé
1 dikke plak schouderham
4 geklutste eieren
zout
peper

Het verdient aanbeveling om al de ingrediënten van tevoren voor te bereiden en gereed te zetten, zodat je dit niet nog tijdens het roerbakken moet doen!

Bereiding:
Begin met het koken van de Mie
Het koken van de mie is traditioneel heel gemakkelijk!
Volg gewoon de voorschriften op de doos. Vergeet de mie niet uit elkaar te trekken na een paar minuten koken.
Spoel de mie daarna goed af met koud water en laat deze dan terdege uitlekken!
Dat laatste is belangrijk want het verwerken van natte kleverige mie is niet het allerbeste.

Snijd de groenten in allerlei vormen verschillende formaten. 
Zet ze dan apart.

Zout en peper het vlees.
Bak de filetlapjes rondom gaar in hete olie.
snijd daarna het vlees grof in reepjes of dobbelsteentjes.
Zet het apart.
Gooi het bakvet niet weg! Daar kun je de mie uitstekend in bakken.

Kluts de eieren en roerbak ze.


Als je een beetje afkijkt van de chinees om de hoek zie je ook stukjes ham in de bami goreng.
Ik snij zelf dan een dikke plak schouderham in miniblokjes want in deze mie heb ik dat altijd wel lekker gevonden. Niet omdat ’t moet, maar omdat ’t lekker is.

Als de mie goed is uitgelekt en enigszins gedroogd is kun je gaan wokken. Daar krijg je altijd mooi los en drooggebakken mie van. Niet van de plakkerige!

Het bakvet daarvan bevat dan heerlijke smaken en geuren en die laat ik niet verloren gaan. Daarom gebruik ik dat om ui, knoflook, wortel en prei en uiteraard alle andere bestanddelen in te roerbaken voordat ik de mie eraan toevoeg.

Dat is een zeer vlotte verwerking, want de klein gesneden groenten hebben doorgaans slechts tientallen seconden nodig om te garen.

De hardste groenten bak ik wat langer.

De gesneden ham komt direct na de groenten in de wok terecht.

Na een kleine minuut volgen de gesneden filetlapjes. Zeer kort want die zijn al gegaard.

En dan kan de uitgelekte mie erbij.

Deze bakt vrij gemakkelijk los en dan is roerbakken ook geen probleem.

Dan volgen nog de gebakken eieren. Bak deze enige ogenlikken mee en bak er dan de taogé 15 of 20 seconden bij.

Breng die mieschotel op smaak met zout en peper.

En als enige smaakmaker uit mijn assortiment sausjes gebruik ik vegetarian mushroomsauce. De nodige dosis Umami dus. Twee eetlepels op zo’n pan vol is genoeg.
Dan nog even al roerbakkend goed doorwarmen, en dan opdienen.

Bekijk hier de video Hollandse Bami

Geen opmerkingen: