donderdag 13 december 2018

Pindasoep Asian Style

Kijk hier voor de video instructie voor dit recept.

Nodig:
3 liter water
2 hele kippenpoten in stukken gehakt.
1 hamschijf met botje.
1 bolletje knoflook ontveld en gekneusd.
1 grote ui in grove stukken gesneden.
1 duimgrote verse gember gekneusd
1 duimgrote verse laos gekneusd.
1 duimgrote Seréh gekneusd.
10 pimentkorrels in een kruidenbuiltje.
10 kruidnagels in een kruidenbuiltje.
Zout naar smaak
Zwarte peper

Trek hier een pan bouillon van.
Zeef de bouillon.
Verwijder de stukken kippenpoot. Doe er wat leuks mee als je nog creatief bent.
Snij het vlees van de hamschijf in dobbelstenen.

Zet een liter bouillon apart. Dat kun je invriezen voor een volgende keer maar ook gebruiken voor het geval je soep straks te machtig gaat smaken.

1 groene bakbanaan
1 rijpe bakbanaan
Was de bananen goed.
Kook deze in de schil in ruim water gedurende 45 minuten gaar.
Haal de schil eraf.
Pureer de bananen en draai er met natte handen soepballen van.
Bewaar ze onder keukenfolie tot de soep wordt opgediend. Surinamers noemen deze ballen Tomtom.

4 kippendijenfilets in stukken gesneden. Inwrijven met:
zout
zwarte peper

Olie
1 ui gesnipperd
2 tomaten klein gesneden
1 klein blikje tomatenpuree
1 teen knoflook geperst

De olie verhitten.
De kip hierin snel voorbakken.
Eruit scheppen met een schuimspaan.
De ui en de knoflook snel fruiten.
Tomaten en tomatenpuree toevoegen.
Een beetje water toevoegen.
Als de ui en tomaten zacht zijn de kip weer toevoegen.
Goed omscheppen en in 20 minuten garen met een deksel op de pan.

Voeg de kip met de jus bij de ca. 2 liter bouillon die je hebt overgehouden.
Voeg de eerder gesneden hamschijf erbij.
Los 250 gram pindakaas op in een paar soeplepels bouillon.
Voeg dit ook bij de bouillon.
Proef nu of de soep verder op smaak gebracht kan worden met nog wat opgeloste pindakaas.
Indien nodig nog wat pindakaas toevoegen tot de smaak en de beleving je bevalt. Doorgaans is dat in totaal niet veel meer dan 400 of 500 gram. Maar wees voorzichtig! Teveel pindakaas maakt je soep veel te machtig!

Leg twee madame Jeanettes of adjumapepers op de soep.
Laat de soep nog 20 a 30 minuten zachtjes pruttelen op een sudderplaatje.
Regelmatig roeren om de bodem niet aan te laten koeken.

Je kunt nu de soep gaan opdienen.
In een diep bord doe je een soepbal (bananenbal).
daar omheen giet je wat pindasoep met voldoende vlees.
Voor een rijk gevulde maaltijdsoep kun je kort geblancheerde groenten erbij doen zoals je in de videoclip ook kunt zien. Bijvoorbeeld babypaksoi en taogé, gegarneerd met lente-ui en gehakte verse koriander.
Ik eet er graag wat rijst bij en sommige mensen leggen er een hard gekookt ei in.

Klik hier voor de video instructie op het Youtube kanaal van Makkelijk Koken.

Geen opmerkingen: