Zoeken in deze blog

dinsdag 15 april 2014

Bami

Van oorsprong een gerecht dat met kliekjes werd bereid. Niets werd weggegooid. Dus als je restjes vlees hebt… invriezen en de volgende keer in de bami verwerken.

Men neme:
1 pak chinese importmie. Deze mie heeft van zichzelf al een redelijk sterke smaak. Wees dus voorzichtig met kruiderij.
Restjes vlees of gebakken kipfilet of varkensvlees aan reepjes gesneden. Ik laat de kipfilet dan een nachtje in de koelkast staan en de volgende dag snij ik het klein.
(Heb je geen kliekjes dan moet je kip of ander vlees fijnsnijden en dan roerbakken met ui, knoflook en zwarte peper. Zet dat dan apart gereed voor de volgende stappen.)
Een handje kleingesneden selderie
Zwarte peper
4 eetlepels sieuw  (ook wel soy sauce. zie toko)
1 el ketjap asin
1 el suiker
Een ui fijngesneden
1 teen knoflook fijngestampt
zout
Slaolie

Gamba’s in Oestersaus

15 grote gamba’s (Black Tigers count 8/12)

2 theelepels Sambal oelek
1 ui zeer fijn gehakt
2 tenen knoflook geperst
1 tl sojabonen pasta
1 dessertlepel tomatenpuree
3 el oestersaus
2 of 3 el rijstwijn
50 cc olie
3 takjes selderie klein gehakt.
1 el maizena vermengd in 1 dl water

maandag 3 maart 2014

Gebakken Babypaksoy met taogé

Nodig:
4 stronkjes babypaksoy in de lengte gevierendeeld.
300 gram taogé
1 klein teentje knoflook geperst
½ ui gesnipperd
Zout
olie

Oosters visje

Nodig:
400 gr Pangasius filet in blokken van ca 3 to 5 cm gesneden.
Andere blanke vis voldoet ook goed. Ik heb dit ook met kabeljauw gemaakt.

2 cm laos
2 cm gember
2 cm curcuma
½ ui
2 tenen knoflook
Bovenstaande specerijen tot pulp stampen in een vijzel.
Daarna mengen met een mengsel van onderstaande sausen.

1 el oestersaus
1 el vissaus
1 el sojasaus
1 el olie

donderdag 27 februari 2014

Bloemkool gestoofd met gehakt.

Gestoofde bloemkool, op de foto met varkenshaasje Cha siu.
Nodig:
Een bloemkool in stukken gesneden.
500 gr gemengd gehakt losgeroerd met een vork.

Een ui gesnipperd.
1 teen knoflook fijngehakt of geperst.
1 tomaat in blokjes gesneden
1 stuk rode paprika grof gesneden.
Een paar stukken geroosterde paprika (supermarkt)
Selderie fijngehakt.
Als je een extra geurig gerecht wilt: 1 adjoema of Madame Jeanette peper vers, heel en zonder plekken of scheuren.
Zwarte peper
2 dl water