Zoeken in deze blog

vrijdag 31 augustus 2018

Tonkotsu Ramen Noodles

Wie vindt ze niet lekker, die soepkommen vol met heerlijke bouillon, noodles, sappig vlees of vis en knapperige groenten? Ook Makkelijk Koken begeeft zich op het smakelijke pad van de Oosterse soepen! Uiteraard zo eenvoudig mogelijk en met een eigen twist!

De basis voor de Ramen noodles ligt bij de bouillon. Daar wordt dan ook heel veel aandacht en tijd in gestoken. Het is bijna religie als men de toewijding ziet waarmee Japanse koks de bouillon staan te koken. En dan de duur van dat kookproces dat kan oplopen tot soms wel 2 dagen! Zover gaan we hier niet maar reken toch wel op een kooktijd tot wel 8 uur voor bijvoorbeeld een heerlijke Tonkotsu varkensbouillon.

En om dat allemaal duidelijk over te brengen kiest Makkelijk Koken ervoor om dat in een videofilm te presenteren. Daarnaast kun je hier ook lezen hoe de bouillon gemaakt moet worden.

Bekijk  hier de demo video op het videokanaal van Makkelijk Koken! 

Benodigdheden:

1 kg varkensbotten. Laat je slager deze doorzagen of sla ze zelf met een hamer stuk.
1 kg varkenspoten
Genoeg water om de botten en poten ruim onder te zetten.
3 tot 5 uien
3 bollen knoflook
3 tot 5 lenteuien

Bereiding:
Laat de botten en poten 30 minuten weken onder koud water.
Borstel vervolgens de botten en poten goed af. We willen hygiƫnisch bereide bouillon.

Giet het eerste water weg en zet de botten en poten onder nieuw ruim water.
Breng ze aan de kook op middelhoog vuur.
Verwijder regelmatig het schuim. Doe dit net zo vaak als nodig om alleen nog wit schuim over te houden. Reinig telkens de schuimspaan. En verwijder de vieze bruine rand van de zijkanten van de kookpot. Dat kan met een stevig keukenpapier of doekje.

Voeg 3 uien, 3 doorgesneden bollen knoflook en 3 lenteuien toe. Naar eigen smaak mag dit ook meer zijn.

Laat nu, onder regelmatig omscheppen, de botten en poten 8 tot 10 uur koken op middelhoog vuur. Zorg dat er geen vlees of zwoerd aankoekt op de bodem van de pan! Roer dus veelvuldig!
Vul het water voortdurend aan tot het oorspronkelijke niveau. Laat niet teveel verdampen.
Een getrainde kok kan 3 soorten gradaties bouillon trekken, afhankelijk van de toegepaste kook temperatuur. Lage temperatuur voor lichte bouillon, middelhoog vuur voor een wat stevigere en meer 'blinde' bouillon en hoog vuur voor een sterke, vette en zwaardere bouillon. Oefening baart kunst!

Zeven
Als de bouillon de gewenste consistentie en smaak heeft bereikt, zeef je deze. Ik doe dat in drie stappen. Eerst in een groffe vergiet. Goed laten uitlekken en proberen om zoveel mogelijk aanhangend vocht en gekookte zachte bestanddelen door de vergiet te laten passeren. Flink omschudden, persen en druk op de massa uitoefenen helpt daarbij. Ik kijk ook altijd of al het merg uit de holtes van de botten is gekomen.

Hierna voer ik de kaalgekookte botten en poten af en zeef ik de bouillon door een groffe zeef. Met een soeplepel wrijf ik de zachte bestanddelen door de zeef. Je kunt ook een passeerzeef gebruiken.

Tenslotte zeef ik de bouillon door een fijne zeef om er zeker van te zijn dat ik geen botfragmenten in mijn kostbare bouillon meeneem.

De Bouillon is nu  gereed.

Hoe nu verder?
Je kunt de kokend hete bouillon toevoegen aan een soepkom waarin je noodles en een topping van geroosterde kip, Cha sieuw of geroosterd buikspek en groenten hebt geschikt. Tip: Vang het lekvocht van je geroosterd vlees op en doe daar een paar eetlepels van in de soepkom voordat je er de bouillon overheen giet. Vergeet niet een eitje in 7 of 8 minuten te koken. Hou het geel zo zacht mogelijk.  Elders in deze Foodblog (spoedig) meer over de topping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten