vrijdag 8 december 2017

Sambal Adjuma Piccalilly

Je kunt je eigen sambal maken. Je eigen smaak bepalen en ook hoe pittig of hoe mild je het hebben wilt. Er is kant en klare sambal genoeg te koop. Meestal haal ik daar wat verschillende soorten van. Maar soms probeer ik uit nieuwsgierigheid of uit verveling, om mijn eigen sambal te maken. Nu dus eens iets met Piccalilly. Je kunt dat ook kant en klaar kopen maar zelf rommelen vind ik veel leuker.




Nodig:
1/2 kleine ui zeer fijn gehakt
2 tenen knoflook fijngewreven
2 adjuma pepers met zaden zeer klein gehakt. (verwijder de zaden en halveer de hoeveelheid pepers indien je voorkeur hebt voor een milde sambal)
2 el suiker
3 el witte azijn

Gooi bovenstaande in een blender maar vermaal het niet tot pap. Enige textuur vind ik altijd wel lekker.

Verder nodig:
1/2 ui snipperen
2 tenen knoflook fijnwrijven.
Deze twee zachtjes fruiten in hete olie.

Voeg als de ui glazig is de inhoud van de blender toe.
Goed roeren!
Voeg verder toe:
3 flinke eetlepels Kesbeke Piccalilly
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl mosterdpoeder
Bak de sambal zachtjes en pas op voor aanbakken.

Proef en voeg indien nodig suiker en/of zout toe.

Kook een jampotje uit in water.
Vul het jampotje met de sambal zodra deze van het vuur komt.
Draai het deksel stevig op de pot.
Plaats de jampot met inhoud nog ca. 8 minuten in het kokende water.
Laat afkoelen. Als het goed is hoor je na verloop van tijd een luide 'KLIK' van het deksel ten teken dat het potje nagenoeg vacüum is getrokken.
Koel bewaren.
Altijd met een schone vork of lepel in de pot.
Zo is de sambal maanden houdbaar.

Geen opmerkingen: