zondag 29 oktober 2017

Konijnenbout met Shitake

Nodig:
2 konijnenbouten tam konijn
Gemalen zeezout
Gemalen zwarte peper
2 tenen knoflook
50 gram Roomboter
1/2 uitje snipperen
1 doosje Bio Shitake
1 tomaat klein gehakt.
1 takje rozemarijn.
2 theelepels milde paprikapoeder
1 dl rode wijn
1 ajuma peper
1 el tomatenpuree
1/4 liter drinkbouillon tuinkruiden
1 el Worcestershiresauce
2 el honing
1 el sojasauce (voor de kleur)

Bereiding:
Leg de bouten een uur voor de bereiding buiten de koelkast.
Smeer ze in met gemalen zeezout, zwarte peper en fijn gewreven knoflook.
Braad ze aan beide zijden aan in hete roomboter en leg ze dan op een bord apart.

Voeg het gesnipperde uitje toe aan de hete boter en laat deze 15 seconden fruiten.
Voeg dan de Shitake toe. Laat deze 2 minuten meebakken.
Paddenstoelen hebben de eigenschap om het bakvet als een spons op te zuigen. Voeg na enkele minuten wat boter erbij.
Voeg dan de gehakte tomaat toe.
Voeg hier het takje rozemarijn toe.
Voeg er de tomatenpuree aan toe. Laat deze een halve minuut goed meebakken.
Als de ui en de tomaat een beetje ingebakken zijn voeg je de wijn langzaam toe. Goed alles roeren en de wijn laten inkoken/reduceren.
Olijven en uiringen
Voeg de Worcestershire sauce erbij.
Voeg de honing toe.
Meng de drinkbouillon en de sojasaus door de saus.
Als de saus niet dik genoeg wordt kun je wat in koud water opgeloste maizena toevoegen.
Wrijf intussen de voorgebakken bouten in met elk een theelepeltje milde paprikapoeder.
Leg de bouten in de saus en wentel deze even om en om.
Laat de bouten in 90 minuten zachtjes gaar stoven.
Leg het laatste half uur de ajuma peper in de jus. Niet laten koken en zeker niet stuk laten koken!!!!

Avocadosalade
Opdienen met aardappelpuree, gebakken aardappeltjes/krieltjes en haricot verts.

De door mij gebruikte rode wijn betrof Chateaux Haut Robert 2014 (Bordeaux)

Geen opmerkingen: