Zoeken in deze blog

donderdag 8 januari 2015

Pittige Hutspot

Nodig:
1000 gr hutspotmix (50/50 winterpeen/uien) Kant en klaar verkrijgbaar bij de supermarkt.
1 kilo aardappelen vastkokend
100 gr gerookte spekreepjes
250 gr gemengd gehakt
1 varkenshaas
3 of 4 verse worstjes
1 grote ui gesnipperd
½ tomaat klein gehakt
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 Madame Jeanette heel
2 kippenbouillonblokjes
75 gr roomboter
Zwarte peper


Bereiding:
Verhit 25 gr boter en bak hierin het gehakt rul.
Bak vervolgens de helft van de gesnipperde ui mee tot deze glazig is.
Voeg een kippenbouillonblokje toe.
Maak af met zwarte peper.
Schuim het gehakt uit het bakvet af met een schuimspaan.
Zet het gehakt even apart. Bij voorkeur warm houden.

Bak de gerookte spekreepjes in het bakvet van het gehakt.
Schuim ze af uit het bakvet.
Voeg de spekreepjes bij het gehakt.

Smelt 25 gr boter bij het vet.
Bak hierin  vervolgens de verse worst rondom bruin en gaar.
Het is mogelijk om ook tegelijkertijd in deze bakronde de varkenshaas toe te voegen en deze rondom te bakken.
Plaats een deksel op de pan, temper het vuur en laat de inhoud garen.
Verwijder de worstjes zodra ze gaar zijn.
Verwijder de Varkenshaas als deze ca. 7 á 8 minuten heeft gegaard.
Vlak voor het einde van dit proces kun je al de rest van de ui, de knoflook en de tomaat toevoegen en deze mee laten bakken in het vet.
Verwijder het vlees.
Voeg de laatste 25 gram roomboter toe en verhit deze mee.
Verhoog de vlam en bak de uitjes, knoflook en tomaat tot een mooie jus.
Blus af met een paar eetlepels water.
Voeg 1 kippenbouillonblokje toe.
Voeg de Madame Jeanette toe en temper het vuur. Laat de peper 15 minuten op matig vuur meesudderen in de jus. Proef of de jus pittig genoeg is of verwijder de peper als jij dat zelf tijd vindt.
Voeg de jus bij de varkenshaas.

Schil een kilo vastkokende aardappelen.
Kook ze tegelijk met de hutspotmix in een ruime pan tot de aardappelen gaar zijn.
Giet het kookvocht af.
Voeg het gehakt en de spekkies bij de hutspot.
Voeg een paar eetlepels jus van de varkenshaas bij de hutspot.
Stamp nu de hutspot klein en meng alle bestanddelen goed door elkaar.

Snij de varkenshaas en de worstjes in plakken.
Serveer de hutspot met varkenshaas en worstjes met een paar lepels jus.

Als de Hutspot voor jezelf of je tafelgenoten niet pittig genoeg is kun je de peper fijnsnijden en deze apart bij serveren. Laat altijd de eters zelf bepalen of en hoeveel Madame Jeanette ze bij hun maaltijd wensen te gebruiken!