Zoeken in deze blog

zaterdag 11 oktober 2014

Antroea met Gamba’s

Antroea is een bittere vruchtgroente. Een delicatesse voor de liefhebber. Om de bitterheid wat te verzachten kan wat zout toegevoegd worden aan water, waarin de antroea vóór de bereiding even ingelegd wordt. Het is me opgevallen dat antroea die een beetje bruin is geworden ook vanzelf al wat minder bitter smaakt.

Nodig  (voor 4 personen):
4 antroea’s in blokken of partjes gesneden
Olie
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook fijn gehakt
1 grote tomaat klein gesneden
1 tl trassi geraspt
1 el vissaus
12 gamba’s (of meer) gepeld en darm verwijderd
1 adjoema peper
20 gram roomboter


Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de ui, tomaat en knoflook 2 minuten op matig vuur.
Voeg de trassi toe en bak deze mee.
Voeg de gamba’s toe.
Bak de gamba’s 2 minuten onderwijl goed omscheppend.
Verwijder de gamba’s en laat ze apart staan. Laat de ui en knoflook in de pan over.

Voeg de antroea erbij en schep ze goed door de hete massa.
Voeg de vissaus toe.
Even laten bakken.
Voeg ca 50 cc water toe.
Schep de antroea goed door de jus heen.
Voeg de adjoema peper toe.
Voeg de roomboter toe en laat deze smelten.
Weer alles omscheppen.
Temper het vuur en laat de antroea met deksel op de pan sudderen tot ze zacht is.
Voeg halverwege de gamba’s toe en schep rustig het gerecht om.
Als het gerecht opdroogt kun je nog wat water toevoegen, maar niet meer dan enkele eetlepels tegelijk. De jus die daardoor ontstaat is heerlijk! Pas op voor teveel water! 
Laat het goed doorwarmen.

Proef of er nog wat zout bij moet. Of kies voor een maggiblokje.

Dit smaakte heerlijk bij een bord rijst en zoete aardappelen (zoete patate) Ik gebruikte dan wel de witte knol en niet de oranje of rode variant.