zondag 14 september 2014

Pom

Nodig:
1 kg geraspte pomtajer
1 kg kippenvlees met of zonder bot
4 tomaten klein gehakt
1 grote ui gesneden
sap van 2 sinaasappels
1 madame jeanette
4 tl nootmuskaat
zwarte peper
een flinke hand gesneden selderie
3 maggiblokjes
Zout indien dat na proeven nodig blijkt
100 gram roomboter
2 el suiker
2 el tomatenpuree

1 bakblik beboterd.

Bereiding:

Kip met jus
Kip in stukken snijden en wassen met een hand zout en 50 cc bruine azijn.
Dan de kip weer afspoelen en droogdeppen met een schone theedoek.
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng de geraspte pomtajer met het sap van de sinaasappels.
Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat.
Bak de kip in de boter.
Voeg de gesneden ui en gesneden tomaat toe.
Voeg de tomatenpuree toe.
Voeg de suiker toe.
Voeg de Maggiblokjes toe.
Voeg de gesneden selderij toe.
Voeg er 500 ml water bij om een goede jus te verkrijgen.
Leg de Madame Jeanette in de jus.
Laat de kip 20 minuten stoven. Zorg dat de jus niet opdroogt.
Proef de jus en voeg indien je dat wenst wat maggiblokjes of zout en peper bij.

Snij de kip in hapklare brokken.
Meng tweederde van de jus van de kip door de tajer.
De rest van de jus is later nodig voor bovenop de pom.
Leg op de bodem van het bakblik eerst een laag van ongeveer twee centimeter tajer.
Leg daarop de kip.
Verdeel daar overheen de rest van de tajer.
Strijk de tajer glad.
Verdeel de rest van de jus over de bovenkant van de tajer.
Dek de pom af met wat aluminiumfolie maar zorg ervoor dat er genoeg openingen zijn waardoor het vocht afgevoerd kan worden.
Plaats het bakblik met inhoud halverwege de voorverwarmde oven.
Bak de pom in ongeveer 90 minuten af. De baktijd is afhankelijk van de laagdikte van de pom en de hoogte van de temperatuur van de oven. Ik kies voor 200 graden omdat de pom anders te snel verbrandt terwijl de binnenkant dan nog niet goed gaar gebakken is en vaak nog te nat is.
Het laatste half uur bak ik de pom zonder het afdekfolie.
Gereed om op te dienen
Ik laat de pom afkoelen en opstijven voor het lekkerste resultaat. Een portie in de magnetron opwarmen en opdienen.

Opdienen met rijst of op een puntbroodje. Maar ook bij Javaanse bami.


Eet smakelijk!