Nodig:
1 kg kippenvlees met of zonder bot
4 tomaten klein gehakt
1 grote ui gesneden
sap van 2 sinaasappels
1 madame jeanette
4 tl nootmuskaat
zwarte peper
een flinke hand gesneden selderie
3 maggiblokjes
Zout indien dat na proeven nodig blijkt
100 gram roomboter
2 el suiker
2 el tomatenpuree
100 gram roomboter
2 el suiker
2 el tomatenpuree
1 bakblik beboterd.
Bereiding:
Kip met jus |
Dan de kip weer afspoelen en droogdeppen met een schone
theedoek.
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng de geraspte pomtajer met het sap van de sinaasappels.
Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat.
Bak de kip in de boter.
Voeg de gesneden ui en gesneden tomaat toe.
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng de geraspte pomtajer met het sap van de sinaasappels.
Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat.
Bak de kip in de boter.
Voeg de gesneden ui en gesneden tomaat toe.
Voeg de tomatenpuree toe.
Voeg de suiker toe.
Voeg de Maggiblokjes toe.
Voeg de Maggiblokjes toe.
Voeg de gesneden selderij toe.
Voeg er 500 ml water bij om een goede jus te verkrijgen.
Voeg er 500 ml water bij om een goede jus te verkrijgen.
Leg de Madame Jeanette in de jus.
Laat de kip 20 minuten stoven. Zorg dat de jus niet
opdroogt.
Proef de jus en voeg indien je dat wenst wat maggiblokjes of
zout en peper bij.
Snij de kip in hapklare brokken.
Meng tweederde van de jus van de kip door de tajer.
Meng tweederde van de jus van de kip door de tajer.
De rest van de jus is later nodig voor bovenop de pom.
Leg op de bodem van het bakblik eerst een laag van ongeveer twee centimeter tajer.
Leg daarop de kip.
Leg op de bodem van het bakblik eerst een laag van ongeveer twee centimeter tajer.
Leg daarop de kip.
Verdeel daar overheen de rest van de tajer.
Strijk de tajer glad.
Strijk de tajer glad.
Verdeel de rest van de jus over de bovenkant van de tajer.
Dek de pom af met wat aluminiumfolie maar zorg ervoor dat er genoeg openingen
zijn waardoor het vocht afgevoerd kan worden.
Plaats het bakblik met inhoud halverwege de voorverwarmde
oven.
Bak de pom in ongeveer 90 minuten af. De baktijd is
afhankelijk van de laagdikte van de pom en de hoogte van de temperatuur van de
oven. Ik kies voor 200 graden omdat de pom anders te snel verbrandt terwijl de
binnenkant dan nog niet goed gaar gebakken is en vaak nog te nat is.
Het laatste half uur bak ik de pom zonder het afdekfolie.
Gereed om op te dienen |
Ik laat de pom afkoelen en opstijven voor het lekkerste
resultaat. Een portie in de magnetron opwarmen en opdienen.
Opdienen met rijst of op een puntbroodje. Maar ook bij Javaanse bami.
Opdienen met rijst of op een puntbroodje. Maar ook bij Javaanse bami.
Eet smakelijk!