Zoeken in deze blog

donderdag 18 september 2014

Mosselen op de barbeque (2 á 3 personen)

Dit kan ook gewoon op het gasfornuis. Het idee is om de mosselen meer te bakken dan te koken. Dus geen grote hoeveelheden wijn maar smaakvol op hoog vuur bereiden in hete roomboter onder snel omscheppen door de rijke kruiden- en groentenmix. De wijn is voor de smaak en niet om als kookmedium te gebruiken. De mosselen worden gaar door de hete dampen en de kruiden en groenten doen de rest.

Nodig:
1 doos mosselen (schoongemaakt)
1 flinke ui grof gehakt.
5 tenen knoflook klein gehakt
1 stukje paprika grof gesneden
4 el selderie gehakt
Een handje soepgroenten
½ el fijn zeezout
4 tl zwarte peper grof gemalen
3 dl droge witte wijn
1 tomaat grof gesneden
50 gr roomboter
1 dl olijfolie

1 grote koekenpan of braadslee

Bereiding:
Meng alle gesneden groenten met zeezout, zwarte peper en olie.
Maak de mosselen schoon.

Verhit de bbq. Zorg dat deze goed heet is.
Plaats de pan op het rooster rechtstreeks boven de kolen of de brander. Bij een gasbbq met eigen deksel laat ik de buitenste branders ook aan.
Doe wat roomboter ca 25 gram in de koekenpan en laat dit smelten tot het bruin wordt.
Verdeel de groenten in 3 porties.
Voeg een portie groenten in de  hete boter en laat dit een minuut of twee fruiten.
Als de groenten lekker gebakken zijn voeg je maximaal 1 dl witte wijn toe.
Laat dit weer op temperatuur komen en enigszins indampen.
Gooi een derde deel van de mosselen in de koekenpan. Niet te veel want dan koelt de boter en de rest veel te ver af. De mosselen moeten snel verhit worden en binnen 5 of 6 minuten opgediend kunnen worden. Het liefst nog korter. Dan blijven ze lekker romig en zacht.
Schep alles goed en snel door elkaar en plaats een deksel op de pan of sluit het deksel van de bbq.
Om de minuut goed omscheppen en deksel weer sluiten.
Controleer of alle schelpen goed open zijn.
Na maximaal 5 of 6 minuten vind ik ze al goed gekookt.
Herhaal dit tot alle mosselen uit de doos zijn bereid.

Meteen dampend opdienen met sla, knoflooksaus, kruidenboter en stokbrood, Turks brood of zelfgesneden en krokant gebakken frites.
  
Verhit de mosselen niet langer dan 6 minuten. Ze worden anders klein en taai!