zaterdag 5 juli 2014

Pindasoep

Voor de bouillon:
2 liter water
Een kleine soepkip
1 ui grof gesneden
2 teen knoflook gekneusd
Een teen gember gekneusd
6 pimentkorrels gekneusd
6 kruidnagels gekneusd
6 peperkorrels gekneusd
3 salamblaadjes
Maggiblokjes
Zout





Voor de soep:
1 ui klein gehakt
2 tenen knoflook geperst
1 blikje tomatenpuree
2 grote tomaten gehakt
4 of 5 takken selderie gehakt
Olie
500 gram pindakaas
Een paar madame jeanette’s of adjoema’s.

Voor de Tomtom
3 groene of halfrijpe bakbananen
zout

Bereiding:
Trek een krachtige bouillon, door het water met de bedoelde ingrediënten tegen de kook aan te brengen. Zet na 40 minuten het vuur uit. En laat dan de bouillon minimaal een uur trekken.
Proef of de bouillon zout genoeg is en gebruik maggiblokjes of zout om dat aan te passen indien nodig.

Haal de kip uit de bouillon.
Zeef de bouillon.

Ontbeen de kip en snij het vlees in hapklare brokken.
Verhit een beetje olie in een pan.
Fruit de ui, knoflook, tomatenpuree en tomaten.
Laat ze even sudderen.
Voeg na 5 minuten de kip erbij.
Bak alles goed om en om.

Gebruik hete bouillon om de pindakaas in kleine porties op te lossen.
Voeg genoeg bouillon bij de pindakaas om een lekkere pindasoep, die niet te dik en te machtig smaakt, te maken.
Voeg hier de gesudderde kip met de bijbehorende jus bij en roer rustig alles door elkaar in de soeppan.
Voeg de selderie erbij.
Laat de soep goed heet worden maar laat het niet koken! Bij voorkeur op een sudderplaatje.
Leg de pepers bovenop de soep.

Laat de pindasoep nu ca. 30 minuten lekker doorwarmen zodat de smaken elkaar omarmen en samensmelten tot de lekkerste pindasoep die je ooit gemaakt hebt!

Tomtom maken:
Snij de bananen in 3 of 4 gelijke moten.
Snij de schil over de hele lengte van de moten in.
Kook de moten banaan in de schil, in ruim water met zout gedurende 45 minuten.
Verwijder na het koken de schil. Snij daartoe de schil in en trek deze er makkelijk af met behulp van een vork.
Pureer de bananen in de blender met een theelepel zout. Voeg af en toe een lepel water erbij maar meer dan 3 of 4 eetlepels water per banaan heb je niet nodig. Hoe meer water hoe zachter de tomtom.
Ik pureer soms de banaan slechts ten dele omdat ik stukken banaan ook wel lekker vind om op te kauwen met de soep. Maar totaal pureren kan de voorkeur van de kok hebben.
Bevochtig je handen en draai grote of kleine soepballen van de bananenpuree.

Opdienen:
Ik serveer mijn pindasoep met een beetje rijst, tomtom, wat kip uit de soep en de pindasoep daar omheen.