maandag 16 juni 2014

Bruine bonen basic

Voor 8 personen. (Ja ik heb een groot eetgezelschap)

Twee grote blikken bruine bonen.
500 gr gemengd gehakt
2 blikken Unox cocktailworstjes
2 el ketjap asin
2 el suiker
2 uien fijn gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
2 tomaten klein gehakt
4 el tomatenpuree
Flinke bos selderie fijngehakt
2 grote Madame Jeanette's (heel houden)
2 grote kippenbouillon(blokjes)
Zout
Zw. Peper
Olie


In olie bakken:
2 Gesnipperde uien
knoflook
Gehakte tomaat
4 eetlepels tomaten puree
Dit allemaal lekker fruiten
Bak daarna het gehakt rul.
Voeg de worstjes er aan toe.
Laat de massa even 5 minuten lekker bakken. Goed blijven omscheppen.

De suiker erbij doen en goed doorroeren.
Takjes gehakte selderie toevoegen.
3 min pruttelen en dan de bruine bonen erbij doen. Flink omscheppen.
Net genoeg water erbij zodat de jus op gelijke hoogte met de massa bonen komt te staan. Het moet niet zwemmen!
Tip: Jus niet dik genoeg? Allesbinder erbij of meer tomatenpuree gebruiken. Het laatste heeft mijn voorkeur maar dat is een noodoplossing. Zorg gewoon dat je in het begin al genoeg tomatenpuree meebakt.

Met 4 Maggiblokjes of 2 kippenbouillonblokjes op smaak brengen indien nodig.
2 Madame Jeanette's er bovenop.
Alles goed doorwarmen in 30 tot 40 min. Maar heel zachtjes pruttelen en vooral niet te hard laten koken want:
1 je peper kan barsten dan is je pan bruine bonen verpest of slechts eetbaar voor mensen die heet voedsel waarderen.
2 je smaken gaan verloren
3 je bonen koken stuk.

Komkommer in zout, suiker en azijn gemarineerd
Serveer de bruine bonen met witte rijst of bruine bonen. Ook lekker is om een gepofte aardappel te vullen met een paar eetlepels bonen. Klein beetje jus eroverheen en smullen maar! De bonen kunnen ook uitstekend in een burrito worden gegeten. Een Mexicaans accent dus. Vergeet er dan zeker de sambal en zoet-zure komkommer niet bij.

Opgepast! Roer de meegesudderde pepers niet wild door de pan heen. De pepers gaan na 20 tot 40 minuten sudderen makkelijk stuk!
De pepers kunnen overigens uitstekend als pittig bijgerecht dienen bij de bonen. Vis ze uit de pan bruine bonen, snij de pepers zeer klein en fruit ze kort met een fijngehakt uitje en een teen knoflook. Roer er wat zout en een eetlepel witte azijn doorheen. Laat het even reduceren en klaar is je snelle zelfgemaakte sambal van Madame Jeanette's!