zaterdag 11 januari 2014

Kouseband met garnalen

Nodig:
1 bosje kouseband (ca 350 gram)
100 gr Scampi’s (de staartjes verwijderd)
100 gr Roze garnalen (gewassen en uitgelekt)
1 flinke ui (klein gesnipperd)
1 grote teen knoflook (geperst)
1 tomaat (fijngehakt)
2 tl tomatenpuree
Mespuntje 5-spices powder
1 el oestersaus
1 Kippenbouillonblokje
1 Madame Jeanette
olie

Bovenstaande combinatie kun je zelf naar behoefte aanpassen door meer scampi’s te nemen en minder of helemaal geen roze garnalen. Het staat je ook vrij om lekker grote gamba’s te gebruiken. De enige vuistregel is: 'Wat jij lekker vindt!'
Gedroogde garnalen kun je ook gebruiken maar die zul je dan eerst een paar uur moeten weken in water.


Snij de kouseband in 3 cm lange stukken.

Verhit de olie en fruit hierin een minuut de ui en knoflook.
Voeg de gehakte tomaat er aan toe.
Voeg de tomatenpuree toe.
Bak de massa onder goed roeren een paar minuten.
Voeg de Madame jeanette, de scampi’s en de roze garnalen toe.
Voeg meteen ook de 5-spices powder en de oestersaus toe.
Roerbak de garnalen in de massa gedurende 1 minuut. Meestal zijn scampi’s en garnalen al gekookt dus de baktijd kun je kort houden. Maar zijn de garnalen nog rauw dan moet het gerecht nog even gaar stoven.

Voeg de kouseband toe en schep alles goed door elkaar.

Voeg een paar eetlepels water toe en verpulver het bouillonblokje over het gerecht. Roer nog een keer om. Pas op dat je de peper niet stuk maakt! Plaats een deksel op de pan. Laat de kouseband 20 minuten zachtjes gaar stoven. Zorg dat de peper niet stuk kookt want dan is je gerecht verpest! De kunst is om het vuur zo hoog/laag te zetten dat de peper een beetje opbolt maar net niet knapt. Zodoende haal je het maximale aan flavours uit de peper zonder dat de vlammen uit je mond slaan bij de eerste hap!

Opdienen met rijst, aardappelen of tussen een knapperig puntbroodje. In een pitabroodje smaakt het ook prima.