vrijdag 6 september 2013

Hartige saus

Meer of minder tomaat voor meer smaak of andere kleur
Nodig:
1 halve ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
een paar tl paprikapoeder,
1 el tomatenpuree Voeg meer of minder toe naar eigen smaak. De kleur zal er ook door beïnvloed worden. Zie foto voor twee varianten.
250 ml slagroom,
peper,
zout,
Een scheut Sherry of whisky
peterselie, gehakt
4 el boter


Bereiding:
Verhit een koekenpan op hoog vuur goed heet en smelt de boter.
Voeg de ui toe en bak ze glazig.
Voeg de uitgeknepen knoflook toe en bak even mee. Niet laten verbranden!
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuutje mee.
Het staat je vrij om hier nog fijngehakte paprika aan toe te voegen.
Roer nu pas de paprikapoeder toe. Goed doorroeren en intussen op matig vuur een minuut meeverhitten.
Blus af met sherry of whisky.
Voeg de room toe, roer alles goed door en laat heet worden.
Afmaken met peper en zout en peterselie.

Prima bij vlees of vis.
Dezelfde kruidencombinatie gebruik ik vaak met gebakken garnaaltjes, champignons, tofu of een handje doperwtjes erdoorheen. Heerlijke textuur en bij elk gerecht toe te passen. Ja je moet bij deze blog ook een beetje je eigen fantasie gebruiken hoor!