vrijdag 30 augustus 2013

Zuurkool Tropical

Nodig:
Een pond zuurkool
2 tenen knoflook gewreven
2 grote uien gesnipperd
1 grote tomaat grof gehakt
500 gr gemengd gehakt, de helft rul losgeroerd
1 Madame Jeanette of adjoemapeper
Klein formaat Blikje tomatenpuree
Peper
1 maggiblokje
Indien gewenst wat zout maar wees voorzichtig.


Desgewenst:
Gebakken zuurkoolspek
Gebakken verse worst


Bereiding:
Zuurkool naturel koken met water tot het meest zure eraf is. Ik kook 20 minuten.
Gekookte zuurkool afgieten en laten uitlekken.
Uitgelekte Zuurkool met twee vorken uit elkaar trekken en lekker los maken.

Gebruik een ruime wok
Draai van ½ pond gehakt ballen naar eigen smaak of receptuur en braad deze. 
Ik doe er gehaktballetjes bij die gemengd zijn met paneermeel een ei, peper, zout en uipoeder. Ik bak ze in een deel olie en een deel boter bruin  en voeg dan een grote gehakte ui, gehakte tomaat en een klein blikje tomatenpuree toe.
Bak vervolgens de andere helft van het gehakt losgeroerd mee.
Een paar eetlepels water voor wat jus.
Laat een pepertje meesudderen als je extra exotisch aroma wilt hebben of het pittiger wilt hebben. Denk erom. Niet langer dan 20 minuten op zacht vuur mee laten stoven en dan  de peper verwijderen.

Verwijder de gehaktballen als ze gaar zijn en een deel van de jus.
De losgemaakte zuurkool toevoegen en mengen met met het overgebleven los gebakken gehakt en de jus.
Goed heet roerbakken.
1 maggi bouillonblokje fijnwrijven en toevoegen.
Alles goed doorscheppen en goed doorwarmen.
Gehakte selderie toevoegen en meebakken.
De hele massa goed bij elkaar scheppen en in het midden zo diep mogelijk in de zuurkoolmassa een Madame Jeanette of adjoemapeper drukken.
Laat nu de zuurkool op zacht vuur op een sudderplaat gaar stoven maar laat de peper NIET STUK KOKEN! Haal de zuurkool na 20 minuten van het vuur en verwijder eerst de madame jeanette VOORDAT de huisgenoten of gasten kunnen opscheppen. Een stukgetrokken peper verpest je hele zuurkoolschotel.



Liefhebbers willen er gebakken spekkies en verse worst bij of een rookworst. Tenslotte bak ik er voor de echte Hollandse smulpapen gebakken aardappeltjes bij. Meestal apart maar soms meng ik de gebakken aardappelen gedeeltelijk of alles tijdens het bakken van de zuurkool mee.

Ikzelf geef de voorkeur aan rijst bij de Zuurkool Tropical.