zaterdag 31 augustus 2013

Tjauw min

Tjauw min met geroosterde kip en geroosterd mager varken
Miegerechten zijn meestal bijgerechten net zoals rijst, aardappelen, cassave of pasta. Vaak maakt men mie, maar ook nasi van kliekjes vlees van de vorige dag. Maar voor een vers hoofdgerecht, en zeker voor een feestmaal kies je natuurlijk voor verse ingrediƫnten. Tjauw min kennen we ook als Chow Mein of Chow Min.


Ingredienten:
500 gr. Chinese mie
Geroosterd varkensvlees en/of geroosterd kippenvlees. De kliekjes van gisteren zijn ook goed. (receptuur zie elders in Makkelijk Koken)
3 tenen knoflook
200 gr. Fachong (Chinees worstje van kip of liever nog varkensvlees,)
1 bosje kaisoi, paksoy, Choy sum of een andere stevige groente. (In noodgevallen gebruik ik zelfs andijvie!)
1 ui
fijngesneden selderie
kippenbouillonblokje
zout
mespunt Ve-tsin/Monosodium Glutamaat/adji-no-moto (De wildste verhalen doen hierover de ronde. Bedenk dat je overal ziek van kunt worden als je er teveel van gebruikt. Bij twijfel gewoon niet gebruiken)
1 theel. suiker
2 el ketjap asin
4 el sieuw ook wel soy sauce van bijvoorbeeld Mee Chun. Dit is meer voor de kleur.
Olie
Eventueel een theelepel fijngeraspte trassi.

Gesneden Choy sum
Bereiding:

Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
Spoel ze goed af met koud water en laat ze uitlekken. Als je de mie te warm verwerkt kan de tjauw min zuur gaan ruiken/smaken.
Was de groente en snij deze in grove stukken
Gebruik een deel van het vlees om in kleine stukjes te snijden. Hou de rest apart en snij deze later in hapklare brokken of plakken om bij de mie te serveren.
Ui en knoflook fijn snijden.


Fijngesneden varkensvlees en plakjes fachong
Bakken: 
Verhit een wok en voeg een paar eetlepels olie toe.
Bak de ui en knoflook in de hete olie.
Voeg het kleinste gedeelte van het vlees toe.
Voeg de in plakjes gesneden fachong toe.
Voeg verpulverde maggiblokjes, (eventueel stukje trassi) suiker, ve-tsin, soy sauce voor de kleur en ketjap toe.
Doe er dan de mie bij en roer het geheel voortdurend goed om zodat de mie wordt gebakken.
Op het laatst vlak voor het vuur uit kan schep je de groenten er doorheen, zodat de groenten knapperig blijven.

Serveer met de rest van het geroosterde vlees in dunne plakjes gesneden en tafelzuur van bv. Gesneden komkommer.